Fais-SKA

Thursday, 19 September 2013

Seronok Ke Baca Novel??

بسم الله الرحمن الرحيم


Membaca adalah amalan mulia, pasti ramai di kalangan kita yang suka membaca novel. Terutamanya perempuanlah yang selalu menjadikan novel sebagai bahan bacaan mereka di masa lapang =). Tak kiralah novel tu bergenre ape sekali pun, kaum hawa pasti mendahului kaum adam.

Seronok Ke Baca Novel??

Kadang-kadang ambe tertanya juga, ape yang seronok sangat baca novel ni?? Dah la tebal, gambar pun tak diselitkan sama kat dalam novel, bagi sesetengah orang novel ni pasti membosankan, betol tak??. Setiap orang ada bahan bacaan mereka sendiri, jadi kita tak boleh adili minat seseorang. Ambe ni tak pernah pun baca 1 novel sampai habis. Sebab tulah kalau ada blogger yang terbit entri tentang review novel, lepas je ambe baca sinopsis pasti ambe tanya endingnya selalu. Yang tak bestnya, diorang tak pernah pun bagitahu ending novel tu. Takpelah, kita tunggu novel tu di dramakan nanti, lepas tu kita tengok ending dia puas-puas hoho. 

  

Kelebihan Membaca Novel

Memang tak dinafikan ramai blogger yang minat membaca novel, antaranya Cikgu Helmi, Acik, Niena, Kak Lea, Adik Mia, Kak Lana, CJM, Cik Akak dan ramai lagilah. Seperti di rumah family ambe, kitaorang ada 1 mini library. Hampir 60% di penuhi dengan novel, kebanyakannya datang dari kakak, adik dan ibu ambe sendiri. Bila diorang fokus membaca je, pasti suasana sunyi sepi, keluar bilik pun bila ada hal penting je. Haha.. nampak tak virus membaca novel kat situ =). Kadang-kadang ambe tengok diorang pun pelik, siap boleh gelak-gelak dan senyum sorang-seorang lagi, apa yang diimaginasikan pun tak tahu la.

Pada ambe banyak manfaat baca novel ni, selain dapat tingkatkan ilmu pengetahuan dan skills dalam penulisan, siap dapat berimaginasi lagi tu, secara tak sedar otak dah jadi kreatif. Seronok tu ada, tapi yang penting kena pandai bahagikan masa. Ambe yakin setiap orang pasti minat membaca, cuma bahan bacaan yang macam mana je membazakan minat seseorang tu. Ape pun setiap orang ada hobi masing-masing, yang baik dan mendatangkan faedah sama-samalah kita sokong dan kongsi. Selamat membaca =) Wassalam.

P/s : Hobi ambe suka kacau orang baca novel..hohoho




Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

66 comments:

  1. akak pun suka baca novel...tu sebab jadi rabun..hehehe..alhamdulillah,sampai juga bookmark tu ye fais...

    ReplyDelete
  2. owhh upenye hobi deme baca novel...bagus..bagus tul..membaca amalan mulia...takat la lom penah baca novel lg..mungkin leh try nanti...

    ReplyDelete
  3. saya suka baca novel .. tapi banyak novel pasal cinta je lahh s.k.a .. hihih .. :D selain baca novel ,, boleh tampah pengetahuan tentang kosa kata dengan ayat2 puitis yang bleh kita belajar ^^ hehehe

    ReplyDelete
  4. hehe kita pun kerap juga baca novel :) tapi x selalu

    ReplyDelete
  5. wah siap ada mini library ek kat umah.. nampak sangat anggota keluarga fais suka membaca ^_^

    ReplyDelete
  6. akak tak suka baca novel sebab panjang sangat.. akak suka baca bahan bacaan yang ringkas dan padat.. tapi kalau buku motivasi hm tuah, fadzilah kamsah dan pahrol juoi memang akak minat baca..

    ReplyDelete
  7. amboiii...nama beta pun masuk sekali... >.< bgi CJM..bila CJM baca novel..it feels like aku ni yg jadi watak utama cerita tu...ter bayang-bayang tau...contohlah nama watak tu zorro..ahh akulah zorro..akulah yg selamatkan org...seronok sgt....tak dpt jadi pelakon...dpt jadi bintang dlm imaginasi sendiri pun..bolehlah...haha!

    ReplyDelete
  8. comellah kartun tu... seronok tau baca novel, terasa diawang awangan sekejap..hihihi...

    ReplyDelete
  9. Comeynya penanda buku tu..Kak Erin suka baca novel jugak.. dan semua bahan bacaan kak Erin suka baca.. Nak jadi ulat buku.. tapi la ni jadi ulat cyber pulak.. kikiki...

    ReplyDelete
  10. kenit baca novel bila mood bernovel tu datang hahaha. Kalaud ia datang sekali 3 buku kenit boleh baca! Paling terkesan bila kenit mula2 kenal novel Pilot Cafe... berulang kali baca tuuuu hehe.

    Sekarang mood bernovel tu kurang dah.

    ReplyDelete
  11. terlampau seronok baca novel ni bro fais...cam krole lebih kpd penulisan RAM...kalau RAM pergh! confirm baca punya...lagipun novel pertama yang krole baca ada hasil nukilan beliau~ seronok...ce cek kat mini librari bro...mana tau ada terselit novel RAM~

    ReplyDelete
  12. yup best sangat2
    kadang2 sampai xsedar dah pukul 5 pagi duk baca novel lagi :D

    bestnye ada mini library,boleh pnjam novel x kat library tu? :p

    ReplyDelete
  13. cik akak jangan di kata kita dik..hihi...
    sanggup berbeli banyak-banyak...
    baca novel nie satu kepuasan tau..hihihi

    ReplyDelete
  14. pada sy baca novel ni sama mcm tengok drama tapi drama tu dlm kepala sendiri..best!!

    ReplyDelete
  15. err..tak suke baca novel..kalau baca pon mesti page depan, tengah dan belakang..haha..

    ReplyDelete
  16. suka suka suka :) suka sangat layan novel dulu la skang ni pilih jg hehe tgk yang best je ....mungkin sb keje kot ......

    ReplyDelete
  17. mestila seronok...huhu lagi+ kalau cerita dia romantik haha bole senyum+ sendiri T.T............faktanya kn kalau kita betul+ hayati novel tu seolah+ benda tu trjadi kat kita, kita bole nampak diri kita dalam tu :)

    ReplyDelete
  18. kalau bujang dulu seronoklah baca novel...ada kesempatan hihihi dah kawin susah sikit lagi2 dah ada anak...

    ReplyDelete
  19. komen tambahan : sy penah baca satu novel tajuk dia kasihku abadi..ending dia ya Allah sedih sangat..f@is percaya tak kalau sy kata sy seminggu terasa sedih kerana ending dia yg mcm tu..:D

    ReplyDelete
  20. Skang sy dah tak suka baca novel, sebab 'cliche' sangat. Jalan citer sama jer, boring.

    ReplyDelete
  21. oh tidak..membaca novel bleh buat sy migrain..hihi.. seumur hidup ni baru pernah habiskan 2 buah novel kot. tu pn tajuk dh x ingat.haha

    ReplyDelete
  22. Nampaknya mu samalah dgn ambe...suka kacau orang baca novel. Kalau di tinggal novel tu, saje je ambe baca kuat2 endingnya...haha
    Ambe pun xbaca novel...

    ReplyDelete
  23. pwhhh..mmg seronok!sy suka baca novel but selected authors hehhe. Ramlee Awang Murshid ofkos!

    ReplyDelete
  24. Nampaknya nama saya disebut lagi oleh blogger-blogger hebat ni.

    Dulu memang saya tidak suka membaca novel, namun semenjak saya terlibat dalam dunia penulisan minat itu saya pupuk sikit demi sikit. Mula saya baca novel popular kemudian bertukar kepada novel sastera. Bagaimanapun sekarang lebih bertumpu pada kumpulan cerpen.

    Membaca dengan hati tidak terasa buku yang tebal di tangan. Membaca dengan keterpaksaan, memang menggelak hati untuk menghabiskannya. Rupa-rupanya kita perlu bercinta dengan buku, barulah kita mampu memahami perasaanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. he3 betul tu cikgu =) kena set minda betul dan tanamkan minat

      Delete
  25. baca novel memang best...yam suka baca novel..
    ps:penanda buku 2 cantik :)

    ReplyDelete
  26. fizi x boleh baca novel..nanti pening kepala...berpinor mata den..hehe

    ReplyDelete
  27. seronok,,dulu masa bujang, memang hantu novel, tapi bila da keje,kena curi masa lapang, bila dah anak lagi la kena curi curi masa.time yg sesuai adalah untuk tido..vitamin yang paling mujarab.

    ReplyDelete
  28. Bila saat-saat nak SPM ni berbagai nafsu datang. -,-" Sabar je la. Lagi-lagi kat rumah ni akak baru beli novel Kampung Girl. Baru baca sikit terus stop XD Takut >.<

    ReplyDelete
  29. buku bm yg tingkatan 5 tu pun nak menagis baca sampai habis

    Entri Terbaru : Baju Kuning Minion Akhirnya Sampai

    ReplyDelete
  30. Serius KA lama x layan novel2 ni ! hehehe

    ReplyDelete
  31. wah comelnye doodle tu fais..hikhik..tahniah
    aah yumida ske baca novel jiwang
    kengkdg sampai meleh air mata, gelak sengsorang
    wah byk jugak novel kat umah fais..nnti ry nak dtg la...siapkan angpau novel utk yumida..hehe
    yumida isi 3 tabung Nuffnang sini...selamat menabung :)

    ReplyDelete
  32. novel sgt best,lpas pmr,saya jadi obses dgn novel ,terutamanya novel cinta,hehe

    ReplyDelete
  33. novel ea? urm.. ckj suka baca buku yang lebh kepada motivasi macam tu la..
    time kat rumah memang tak la nak baca buku2 ni.. walaupun nipis mmg payah nak habis.. bila kat U or kolej baru jalan aktiviti membaca ni sb xde hiburan lain.. hehehe..

    ReplyDelete
  34. dulu masa muda suka la baca...sanggup tak makan , sebab nak habiskan ending cerita tu...sekarang dah tua , lagi suka tidur... :D

    ReplyDelete
  35. Nad memang suka baca novel. entry nie memang kena la dengan Nad hehe
    woaaaaaa cantik sgt gambar yg edit tu :)

    ReplyDelete
  36. Saya suka tapi tengok mood.. Saya lebih suka baca cerpen. :)

    ReplyDelete
  37. Mieza dulu suka gak baca novel.. Sekarang ni dah kurang masa nak mengadap novel.. Tapi kalau ada peluang tu, memang ketagih.. Asik nak baca jer.. Sampai keja umah satu hape pun tak jadi.. Bahaya woo kalau dah terketagih baca novel.. Huhuhu~~
    SIAPA DIA BLOGGER BUDIMAN?

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum . ain pun suka . paling suka novel hasil damya hanna dengan aisya sofea . :D

    ReplyDelete
  39. minat gak baca novel tapi masa ke'busy'an huhuhu..curi2 masa jer baca..

    ReplyDelete
  40. kadang-kadang je suka baca novel..hehe..:)

    ReplyDelete
  41. kalau cite best memang tak lepas buku novel tuu. kihkih.

    ReplyDelete
  42. kalau tgh baca novel tuu, mmg tak perasan org sekeliling.. hehe =)

    ReplyDelete
  43. kacau orang baca novel tu mcm lebih menarik je..hehe..;p

    ReplyDelete
  44. Dulu mmg suka baca novel.. suka sgt. Tp skrng dh kurang sbb dah mula beralih baca blog pulak :)

    ReplyDelete
  45. fiza suke baca komik..novel ms zaman skolah dulu mmg minat..tp skrg dah kurang..

    ReplyDelete
  46. acik pun lebih kepada RAM, 1 hari membaca pun tak pe , feeling sorang-sorang

    ReplyDelete
  47. trima kasih bg inspirasi entry seterusnya,,hoho

    ReplyDelete
  48. saya suka bca mjalah je.. yg pling mnat mjalah PC :D

    ReplyDelete
  49. Salam.

    Hehehe, jawapan nya mudah. Seronok, bila jalan ceritanya best dan ada kualiti.

    Kualiti tu, depends pada diri masing2 nk tafsirkan mcmna. Kalau akak punya tafsiran, kualiti refer pda harga, konsep cerita, penulis dan cover =)

    ReplyDelete
  50. bila habis baca satu novel mula la berangan jadi heroin dalam cerita tu. hehehehehe

    ReplyDelete
  51. camner gambar buku tu boleh gerak gerak eh?

    ReplyDelete
  52. kita kurang suka baca novel and tengok cerita bersiri..coz tak sabar nak tunggu ending dia..selalunya baca sinopsis aje..then buat conclusion sendiri..he..he

    ReplyDelete
  53. salam fais,wah terselit nama kak lea he3...tq ye :)

    kak lea memang suka baca novel/buku tebal2.sekarang lebih kepada novel RAM,motivasi dan agama.banyak membaca,bagus.bukan untuk tambahkan ilmu je,tapi akan lahir idea yang boleh dijadikan entri.kak lea boleh je buat review novel yang dibaca,tapi nanti tak bestlah kalau dah tahu sebelum beli he3...

    wah memang ohsem doodle tu fais...

    ReplyDelete
  54. Ada mini library kat rumah fais?bestnya...berangan juga nak ada mini library kat rumah sendiri nanti..hehe..suka juga baca novel tapi nak habiskannya tu punyalah lama...hehe

    ReplyDelete
  55. hehehe..dulu2 kak zara minat la baca novel..skarang ni suka baca buku2 dan majalah lgi =D

    ReplyDelete
  56. Dulu, masa bujang rajin jugak baca novel..sekarang dah ada anak, memang tak sempat..cuma bila teringin sangat nak baca, curi2 masa sendiri, baca masa dalam tube sementara gi kelas or hospital..selain improve kita punya skill, kurang dosa sebab tak mengumpat (biasanya ladies la kan)..hehe

    ReplyDelete
  57. seronok giler kut baca novel.. try la baca novel karya HLOVATE... ahah.. konfem minat!! =) mmg akan senyum n sengih sorang2 bila baca novel.. ahaha.... best kut ^^ slmt mcuba mmbca novel.. kalau lelaki la..biasanya baca karya RAMLEE AWANG MURSHID.. besttt gilerrr... lain dri y lain.. ehehexD

    ReplyDelete
  58. dr kck mmg suka bc novel..1 hari ngadap novel je pn xpe..

    ReplyDelete
  59. biasa jie akn beli yg ramai kata novel ni best..

    ReplyDelete
  60. wahhh.!! best nyee ada mini library.! :D
    ishhh, serius bestt..
    hahaa best laa baca novel..
    Eiqa pun pernah jugak baca tergelak, tersenyum sorang2x :P
    Sebab bayangkan cerita tu macam mne..

    Hamboiii..! Hobi dia kacau org baca novel, nak kena bom nie.! >,<

    ReplyDelete
  61. QL suke juga bace novel.. tapi x kan beli... klau bace pun skip part2 yg rse cam x penting...

    tapi mase SPM dulu pernah bace habis satu Buku Rujukan Tebal Biologi (lagi tebal dan besar dari novel).. sebab minat Biologi...huhu...

    ReplyDelete
  62. kalau novel tu kita suka, kita tak kisah untuk ulang baca sampai 23kali pun xpe. Tu lah yang saya buat bila malas nk beli novel baru. Sebab mak bising dah banyak sangat novel kat rumah, (tu yang sebulan dua ni stop dulu beli).
    Bagi org pempuan yang minat membaca esp novel, mesti mereka akan simpan satu novel dalam handbag dan akan bawak ke mana2. (saya la orang yg bua camtu) huhu =)

    ReplyDelete
  63. saya pon suka jugak baca novel ni...best,hehe :) betul tu,baca novel ni selalunya memang kaum hawa la yang ramai,hihi... :)

    ReplyDelete
  64. suka baca novel.. wah tahniah fais dpt juga penanda comel sis kathy =)

    ReplyDelete