Fais-SKA

Tuesday, 24 September 2013

Parking Asal Boleh

بسم الله الرحمن الرحيم

Kalau korang berkesempatan tengok rancangan Nasi Lemak Kopi O tv9 pada hari ahad baru-baru ni, ada 1 slot yang menarik, iaitu ragam pemandu Malaysia berkaitan Parking Asal Boleh. Bila sebut tentang parking ni, hehe..senyum jelah tengok ragam pemandu Malaysia, kadang-kadang ape yang ditunjukkan kat Nasi Lemak Kopi O, pernah je ambe buat sebelum ni =). Rasanya semua pemandu kat Malaysia ni pernah buat kot, antara sedar atau tak sedar je hehe.. Jum tengok gambar kat bawah ni. 


Ragam Pemandu Malaysia

1~ Suka parking 'block' kereta orang lain, lepas tu tak nak letak nombor telefon kat atas dashboard.
2~ Pemandu sombong, dah ada parking, tapi tak nak masuk.
3~ Parking jenis menyerong. Tapi keluar dari petak parking.
4~ Parking salah kedudukan. Melampau betul yang ni, 90 darjah lari dari kedudukan parking asal.
5~ Gila kuasa, dua parking nak bolot dia sorang.
6~ Parking main redah je walaupun kawasan tu di larang parking.
7~ Asal ada kosong, tempat motor pun boleh.
8~ Janji ada kosong dan dekat dengan tempat nak di tuju. Parking motor tolak tepi.
9~ Parking jenis dekat, kebiasaannya perempuanlah kan. Haha jangan marah, sebab pernah tengok.
10~ Agaknya diorang ni couple kot nak parking dekat-dekat macam ni.
11~ Yang ni jenis ekstreme, di mana ada kemahuan di situ ada parking. Tak boleh nak buat ape dah.
12~ Yang ni jenis parking berhimpit-himpit. Biasanya kat apartmen, hospital dan pejabat.

Ragam pemandu ni, sampai sekarang pun benda sama tetap berlaku. Harap takde yang bergaduh di sebabkan parking. Tapi sumpah seranah tu biasa sangat, pernah dulu masa ambe lepak dengan kawan kat kedai makan. Ada seorang amoi ni siap hon dan maki-maki lagi orang yang block keretanya. Korang tahu tak?? Dia tekan hon je dah 30 minit, sabar jelah. Tu kalau gangster, confirm dah pecah tingkap, turunkan handbrake, kasi tolak laju-laju, lepas tu jadi macam gambar no.11 hehe. Ape pun pandai-pandailah mencari parking dan menjadi manusia yang bertanggungjawab. Wassalam..

P/s: Nampak tak gambar kereta dalam ruang bata kat atas?? Macam menarik jekan kalau sistem parking kat sekolah memandu tukar macam ni, barulah ada cabaran, betol tak?? Hahaha..



Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

84 comments:

  1. tu orang malaysia... saya pernah tengok orang arab kat malaysia yg pakai kereta 4x4, parking sampai atas kaki lima kedai... tahu la kereta dia boleh naik atas permukaan macam2.. hmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha 4x4 biasa la 2 parking atas kaki lima..tu belum tengok lagi kat cina..lg gempak diorang =)

      Delete
  2. gambar bawah skali tu..mmg dia terrer parking dalam tu ka..atau kena naya ..buat tembok keliling biar tak leh kuar langsung...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha3..jgan..jenuh pulak owner kreta nk ketuk tembok tu nnti XD

      Delete
  3. memang betul la apa yang ditulis tu..

    ReplyDelete
  4. no.1 ngan no.10 memang menyakitkan jiwa haha. Menyumpah jugakla kalau jumpa peseng gini hehe :D

    ReplyDelete
  5. yg no 11 dngan gambar bawah sekali tu kalau mampu aku dah buat camtu. haha

    ReplyDelete
  6. Amboi dasyat no 10 ngn 11 tu..yg 10 tu..nanti jadi u kiss u bayar lo!!..yg 11 tu mcm mana la dia parking smpai mcm tu sekali..hehehehe

    ReplyDelete
  7. baru je hari tu langgar preve...time tu x perasan ada kereta parking belakang..sy pon sedap je masuk gear reverse terus 'DUNGGG' pintu pemandu kemek.. siapa nak jawab?saya x bersalah! sobsob
    macam gambar no 1 tu.grrrr :(

    ReplyDelete
  8. Gambar nombor 11 tu, weird. Orang sekeliling pon tak ambil peduli, like it is normal. Kelakar sangat tengok perangai orang-orang kita ni. Tapi lagi kelakar kalau tengok komuniti di Egypt pula, sakit kepala dibuatnya.

    Nisa'

    ReplyDelete
  9. Sy pernah kene yg mcm no 9 tu.. tp dia himpit kt belah driver smpi nk buka pintu pun x boleh. Terpaksa masuk dari belah kiri. Hampeh betul hehee :D

    ReplyDelete
  10. geram jgk tgk pemandu malaysia dlm bab-2 nak parking kereta ni. sukati dia jee..yg suka parking smpai block2 kereta org tu yg nk kena dgn baling baldi

    ReplyDelete
  11. kalau kat U ni, double triple parking tu biasa sangat da...gigih la nk cari parking...huhu

    ReplyDelete
  12. gambar nombor 4 tu paling nak tergelak. park kedudukan salah secara berjemaah. hahaha.

    ReplyDelete
  13. hahahaha macam macam ragam la....gambar ke 11 tu..da kenapa pulak tu haha :D

    ReplyDelete
  14. pergh gila tersembur r tengok parking yang no 11 tu . hahahaha lawak betul sampai tejunam camtuh ha keta dya . . hehehe . . tapi kan bukan nak kata muni pon penah buat cmni tapi sekejap la contoh macam pegi kedai nak topup ke apa kan . memang tak park lama2 la belkang kereta org . . rasa insaf n malu sekejap lepas tgk pic2 atas tu . mcm kena skit2 kat btg hidung ni . hahahaha :p

    ok pic yang masuk parking dalam kawasan bata tu serious sempoi siot ! memang lenguh habis tangan pusing stering nak bg masuk punya pasal . hehehe :D

    ReplyDelete
  15. Haha! apa hal yang no. 11 tu? lawak betul! =D

    Memang macam2 ragam pemandu Malaysia ni. Pernah juga tengok sekali ada kete viva yang parking kat corner jalan (agak ketengah pulak tu). Menghalang kete nak keluar masuk simpang tu. Dah la kawasan tu selalu lori besar keluar masuk.

    ReplyDelete
  16. no. 11 tu, aku syak kereta tu nak mandi pantai~

    ReplyDelete
  17. Kat office Kak Erin pun ada yang parking teruk macam ni..Huhu

    ReplyDelete
  18. benci tau mama kalau mereka parkin sesukati mereka.. mama dah lah parking failed, so, mereka jangan lah menfailed kan mama lagi.. susah mama nak keluar kalau mereka parking tunggang langgang macam ni.....

    ReplyDelete
  19. yg bawah skali tu,, memang sy setuju sgt !! haha sebab sy dah ad lesen memandu so sy takkan rasa mcm org baru nk dftar la,, hahaha xfair btol

    ReplyDelete
  20. biasa dah nie.... ini lah rakyat malaysia... 1Malaysia Malaysia Boleh :)

    ReplyDelete
  21. macam-macam ragam parking :D
    Tapi yang pelik parking macam dalam kotak 2
    Konpius

    ReplyDelete
  22. paling pantang kalau yang jenis suka memblock ni. kesabaran teruji !! haha. mira stakat ni tak de buat keje keje park kereta yang menyakitkan hati orang nih. hahaha. park kereta senget tu de la. nak senang naik skuter jaa. tapi pernah je park skuter kat park kereta. hew hew hew. :p

    ReplyDelete
  23. no.11 tu mmg ganas la.ehehe baru jerk nk buat entri pasal parking suke2 hati dah SKA buat dulu...ehehehe :p serius ada isu ni.tp xper lah.betullah tu.mmg sy sndri pun mmg nyampah jenis yg perking xtentu pasal ni.geram pun ade.ade 2 hari lepas pakai kete mahal giler tp ya Allah parking macam gampang jer.geram betul.punyalah luas dia parking smpai ganggu laluan kete lain pulak.dlm hati tu dok doa jugak...minta2 lah kete dia kene langgar...muahahaha jahat jugak kan? :p

    ReplyDelete
  24. ini nak merasa buku lima + sharinggan naruto ni...parking mcm parking tu bapak dia yg punya...bukan dia seorang ja byr cukai jalan! bapak aku pun bayar sama bah! *maaf emo terlebih.. =.="*

    ReplyDelete
  25. kadang kala say geram pada orang yang parking je merata2...menyusahkan..selamat menabung..done untuk anda.

    ReplyDelete
  26. sakit hati kalau cite pasal parking2 ni hehehe

    ReplyDelete
  27. sumpah mai tang no11 ,gelak mcm org bangang ahhaha..wanna try la..

    ReplyDelete
  28. Di mana2 pun masalah yg sama...bukan hanya di Malaysia. Kalau pergi majlis kenduri lagilah...kena pula di taman perumahan. Nak buat lagu mana lagi...

    ReplyDelete
  29. Bhahahaha! Takley blah yang no.11 tu..! Okay, yang last tu boleh tabik spring ar sape yang mampu.. Terpikir2, cane dia masuk parking tu ekk???
    ZON PERMAISURI CHOMEL

    ReplyDelete
  30. yg gambar last tu kena tukar jadi transformer pastu masuk dalam kotak bata pastu baru tukar balik jadi kete....haha

    ReplyDelete
  31. hehhe..
    macam2 cara bleh tgk ni..
    cmner bleh dpt lesen nie.

    ReplyDelete
  32. paling geram tgk pic 6 7 8.. selalu sgt kena macam tu. haha
    bertimbang rasa la sikit wahai pemandu malaysia. cewahh, bru dpt lesen. hihi

    p/s: nina skolah prempuan mana ada lelaki kalau ada kenduri kwn skolah =)

    ReplyDelete
  33. macam2 kan style org parking ni main hentam je x pkr dah jap g org nak kuar ke? selfish betul

    ReplyDelete
  34. macam2 peel..
    ayat yg last skali tu xboleh dilaksanakan lg..wat lex dulu.. T.T ..sy dok ambik lesen lg.. :D

    ReplyDelete
  35. Kalau lah kat skola memandu kena parking macam kereta last skali tu,alamatnya sampai tahun depan pun tak lulus ngn Jpj.

    Terima kasih tau sebab tegur entri sy pasal negara seberang tu, sebenarnya sy maksudkan benda lain. Dah betulkan ayat tu. Terima kasih sekali lagi atas teguran :)

    ReplyDelete
  36. cm ner nk parking dlm blok bata tu..ssh nye..

    ReplyDelete
  37. oh parking bata...x dpt nk dibayangkan
    5 jam pun x habis..hehe
    yumida isi tabung Nuffnang sini...selamat menabung :)

    ReplyDelete
  38. hahaha..... asal boleh parking. kereta calar tau pulak marah.

    ReplyDelete
  39. kalau parking elok2 pun ada je nak block.. agaknya puas juga nak parking masuk dalam kotak macam tu..

    ReplyDelete
  40. selalu ja jumpa jenis2 parking kat atas tu.. mcm2 la kan org malaysia ni

    ReplyDelete
  41. kadang itu yang selalu hadapi ..paling geram doubel park dan tarik hand brake... kena menunggu dia datang alihkan kereta... ishhh

    ReplyDelete
  42. kelakar gambar no 11 tu..hehehehe..

    ReplyDelete
  43. sepatutnya kalau dyeorang nk pakir cam no.1,2 dan 12 tu kenalah turunkan hand break..jadi x der lah pemandu kereta lain yang nak keluar pakir menunggu berjam2..:)

    ReplyDelete
  44. yang no 10 serius sakit hati kalau kena..macam nak suruh orang tu ambik balik je kelas memandu >.<

    ReplyDelete
  45. Pernah sekali dulu masa lepas habis training teater pagi2 buta pergi kedai mamak kejap nak isi perut sebab tak sempat nak dinner. Masa sampai tu okay lagi, tapi bila nak balik mak aihhhhhh... Moto selautan block kereta.. Wrong timing pulak sebab datang masa org tgh tengok main bola tapi apakan daya tak makan gastrik pulak yg menyerang.. tambah pulak esok cuti. Menangis jugak lah nak alih moto satu2 dengan mata yg mengantok. takde sorang pun gentleman bangun tolong. sabar je lah. Jadi salah siapa pulak kat sini? hahaha

    ReplyDelete
  46. yg nmbor 11 tu pling bezt. haha,, mcm dh kna tolak plok :)

    ReplyDelete
  47. sakit hati bila org parking aci dann jee... pernah sekali kene time tu tunggu mak amik duit boleh ada kereta double kereta sebelah perghhh pastu dia blah saya jerit kata nak keluar nnti dia kata sekejap jee lepas mak dtg masih lagi kerata mcm tuu sy dalam kereta bengang jee rupanya mamat yg kereta tuu pergi dating ngn gf dia, berapi mak... huuu

    ReplyDelete
  48. no 11 tu memang tak kata apalah..kita sebenarnya tak berani nak pagi iukt suka macam ni coz risau dia orang apa-apakan kereta kita..mana tau..kena mood tak baik..habis di tinggalkan jejak kat kereta ku..tapi kita memang selalu kena blocking..kadang-kadang memang nak marah coz lama tunggu..then bila datang buat selamba bukan nak minta maaf..hmm..

    ReplyDelete
  49. baru Malaysia kalau camni hehehe

    ReplyDelete
  50. alamak, gambar last tu..cemane nak lepas tu? huu

    ReplyDelete
  51. orang perempuan kalau nampak kereta parking macam ni , paling kurang akan cakap bangang dan bodoh la...kalau lelaki akan mencarut and menyumpah gila-gila la...hahaha

    ReplyDelete
  52. Nak buat dekat sekolah memandu boleh..
    Tp mohon buat lepas eiqa dah hambik yeee, ahahaa
    Confirm fail kalau gituuu >,<

    Yg 11 tu kelakar la.! ahahhaa

    ReplyDelete
  53. hahaha~ tergelak krole tngok cara paking no.11 tu...adeke patut camtu hahaha! kelam kabut nak mandi pantai kot? hahaha~ btul jgk bro..kena muhasabah dri pasni...sbab sekali sekala krole pun ada buat camtu...tak baik rasanya...menyusahkan pemandu lain~

    ReplyDelete
  54. ahhaah... serius no 11 tu kelakar..n pic last tu mmg sah2 sy gagal nak park kete nnti..kuikui

    ReplyDelete
  55. ahhaah... serius no 11 tu kelakar..n pic last tu mmg sah2 sy gagal nak park kete nnti..kuikui

    ReplyDelete
  56. nanti entry parking moto pulak...hehehe.....

    ReplyDelete
  57. terpikir camne lah kalau kena parking cam dalam kotak bata tue kalau time amek lesen...pueh gamaknya..

    ReplyDelete
  58. Hahaha ini lah malaysians, xde x sah. pernah jgk snap photo dulu ade satu kereta vios ke ape, macam tu lah... awal2 pagi dah park salah dkt satu shoppingcomplex (xingat plak mane). bolot 2 spots, lalu de manusia lain letak note kt wiper die yg berbunyi "f*****g awesome parking skills". kan dah buat onar. haha mase blk still ade lg kereta tersebut itu. tah ape2 lah

    ReplyDelete
  59. hihihi.. baru tadi, marah kat kereta sebelah sebab parking entah mcm apa2.. lagi2, kalau kereta mewah, parking asal boleh je, memang kena ngutuk... apa la, kereta mahal tapi xreti parking.. xsusahkan orang lain, xpe lg.. tp, nyusahkan org memang menyakitkan hati...

    ReplyDelete
  60. hahahaha..entry sangat menarik. asal boleh jerk nak park kat mana mana.. pernah jugak buat tapi dak insaf dah sekarang..hihi

    ReplyDelete
  61. Seriously macam mana kereta last tu nak keluar..? =_=
    Btw, pemandu jalan raya kat Malaysia ni memang aneh2 pun. Tapi suka ride kat pekan je. Taktau knapa, rsanya kalau kat KL dengan kampung ni, kampung lg slamat la. Pemandu smua baik2, haha!

    ReplyDelete
  62. hahahaha..kalau JPJ test parking utk gamba last tu mmg akak sampai skang tak dpt lesen..haha..org kita ni mmg asal ade tempat kosong jer boleh parking..yang nak marah sgt bila parking kat tempat OKU..tak reti bahasa betul..huhu..

    ReplyDelete
  63. hahaah..lawak..tp itulh realetynya parkir ikut dan namanya...tapi kalau terdesak elok free gear,,..sng nak tolak

    ReplyDelete
  64. Ehem.. I tak drive lagi.. takda lesen kereta lagi.. baru 16 tahun! Hehheheh..!

    ReplyDelete
  65. hahaha....lagak yang cam tu memang tak boleh kata susah....ada lesen...tapi bila bab parking..tak reti pula...huhu...

    ReplyDelete
  66. Wah camana gaya nak parking camtu..hehe..:)

    ReplyDelete
  67. dulu mase dok KL mmg parking mcm no 12 tu.. kalo malam je mesti men tolak2 keretan dulu sbb nk parking.. hihi..

    ReplyDelete
  68. Ekeke klau parking yang bawah sekali kena belajar tak ad laa org lulus . .
    susahhh kott . .
    tp series bengang giler ngan org mcm ni . .
    dye org xpikir perasaan org agknya . .
    mcm laa depa je nk cept . .
    klau yg jenis tinggal belkang kereta tuu lg xley bleh
    klau ad org xpe ni xad mnusia . .
    hehehhe

    ReplyDelete
  69. geram betul yang parking jenis macam ni ..PENTINGKAN DIRI SNDIRI n tak faham keadaan orang lain.. senang cite.. BODOH..hahah

    ReplyDelete
  70. betoi2!!! macam2!! lagi2 kalau jenis block kereta org, geram!!!!

    ReplyDelete
  71. habis pecah bumper kete gara2 nak keluar..kena block..kete kita pulak jadi mangsa kena divider..bengan

    ReplyDelete
  72. prkra yg sama berlaku kt tmpt tgl lama yaya sblm ni..umah dok aprtment..biaselakan..smua org da ade kereta..park kete pon btindih2..bile pagi2 org nk kua xble sbb kne block..huuu

    Alhmdlh..da dok tmpt len skrng xde lg mslh tu..ngeee ^,^

    ReplyDelete
  73. Wah, entri ni mendapat sambutan ya Fais.

    Kalau macam tu, buat apa susah-susah belajar parking masa ambik lesan.

    ReplyDelete
  74. Yang no 11 paling tak tahan hehe

    ReplyDelete
  75. cara no.11 tu bt sy gelak sorg²..adesss :P

    ReplyDelete