Fais-SKA

Thursday, 26 September 2013

Patah Tulang Kaki Semakin Baik

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam dari SKA dan selamat pagi semua. Alhamdulillah masih diberi kekuatan dan nikmat bernafas harini =). Semalam seharian ambe tak layan blog SKA ni. Atas urusan yang penting dan badan pun lemah je, memang tak berkesempatan langsung nak online. Minta maaflah ye sebab tak dapat nak blogwalking. Terima kasih atas kunjungan korang semua, inshaa'Allah lepas ni ambe cuba terjah mana yang mampu dan sempat.

Beransur Pulih

Semalam ambe ke Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu untuk buat pemeriksaan kaki yang patah. Alhamdulillah perjalanan lancar dan cuaca pun baik. Yang mana masih tak tahu kisah ambe dengan kaki yang patah ni, korang boleh la klik di ruangan "Pengalaman Istimewa" di tab menu. Seperti sebelum ni, setiap sebulan sekali, kaki ambe yang patah ni pasti kena buat pemeriksaan di Klinik Orthopedic.

Gambar X-ray kat atas ni adalah dari kaki kanan ambe yang patah. Boleh nampak perbezaan tak?? Alhamdulillah tulang dah semakin tumbuh walaupun perlahan. Agak senget kan tulang kaki tu, kalau tengok arrow no1, memang nampak tulang tu bengkok. Takpelah ambe redha, Allah dah tarik sikit nikmat yang dia bagi. Yang penting ambe masih berusaha untuk pulih. Ramai kawan yang kata tulang kaki ambe ni retak je. Sebenarnya tulang tu patah dua, kalau retak, dua bulan pun dah boleh baik dengan sendiri.

Doktor masih bagi tempoh satu bulan untuk tengok perkembangan tulang kaki ambe, maknanya bulan depan kena datang buat pemeriksaan lagi. Terima kasih ambe ucapkan kepada pakar tulang Dr. Ahmad Tajuddin atas perhatian yang diberikan. Sejak ambe kongsi masalah tulang kaki yang patah ni, ramai yang mendoakan kesembuhan kaki ambe =) Alhamdulillah terima kasih sangat-sangat yup, Allah je yang dapat balas kebaikan korang semua. Jazakumullah khairan kathira =).

P/s: Kalau pergi Terengganu, tak singgah beli keropok lekor ni 
memang tak sah la hehehe..Bismillah..jemput makan yup =)
Wassalam...

P/s :  Kalau anda ingin tahu lebih banyak pengalaman istimewa ambe tentang patah kaki ni,
 bolehlah klik --->> SINI. Macam-macam tips dan kisah ambe kongsikan.


Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

88 comments:

  1. syukur alhamdulilah kan kaki fais dah beransur pulih.
    Sedanya 2 keropok lekor hehe.
    sudah lama tak makan.

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah...semoga kaki fais bertambah baik selepas ini. Jaga leklok, jangan berjalan sangat k :)

    p/s: pergghhh! lama tak pekene kepok weh (^_^)

    ReplyDelete
  3. hmm.. tak pandai nak tengok beza antara 2 gambar tu.. tapi alhamdulillah dah makin baik kaki tu. harap2 boleh berlari mlompat lepas ni,hehehe...

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah..nak kepok lekor skit..:)

    ReplyDelete
  5. semoga cepat sembuh ye
    nak ckit kepok lekor
    dah follow blog ni no 578
    jemput sdinggah blog satya ye
    umielman.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. kesiannya...
    sabar lah ye...
    semoga cepat sembuh... :)

    ReplyDelete
  7. Saya tak nampak laa beza x-ray tuu
    hee . . btw, semoga cepat sembuh ye fais :)
    Besttt nye kepok lekor lama dh xmkn
    slalu fais beli kepok kat mna ??

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah, supaya cepat sembuh yer... keropok lekor tu buatkan ibu mengandung teringin pulak...

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah, semoga cepat sembuh, walau pun begitu harus jaga pergerakan dan pemakanan...jangan terlampau xcited sangat dah nak sembuh main bantai jer semua ..tak pantang lagi..sabar..biar sembuh betul2 dulu...

    bunda pun ada masaalah kesihatan ni...dah 2 hari berulang klinik, petang ni gi lagi, nanti bunda criter...mungkin sehari dua ni tak dapat nak BW.. ni pun tadi ternampak ntry baru fais .. bunda gagah juga menaip jap.... btw jaga diri..

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah..semoga cepat sembuh kaki tu dan semoga fais sihat sihat selalu. ada story yang sy ter miss ke fais? mcm mana bole patah kaki ni?

    ReplyDelete
  11. kaki patah?huhu..mcm bunyik crack2 je kan..papepun get well soon! semoga dapat terus berlari spt biasa di bumi Allah yang super luas ni..:) take care!

    ReplyDelete
  12. hurm cian get well soon k... nanti dah baik kena beware la jgn ganas sangat he2 akak gurau je k.....

    ReplyDelete
  13. jaga diri baik2 kayhh . hehe . saya sndiri pernah xray macam tu gak ,tapi bahagian tangan la. smpai sekrang tangannya bengkok . hehe. :) minum susu banyak2 jangan lupa taww!!

    ReplyDelete
  14. Waah.. Nama doktor macam nama ayah saya la, sebijik kot! Hahaha! But still, Alhamdulillah bro semakin pulih.. Jaga diri elok2.. Jangan ksar2 kaki tu.. Ceh. Bg psanan benda-yang-dah-tau. Tak pernah experience patah kaki sblum ni. Pernah tengok ibu dgn adik laki je yg pernah patah2 ni. Mudah2han Allah bg yg terbaik la.. :)

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah, patah pun satu nikmat juga.manalah tau Allah tak nak bagi SKA lasak2 sangat :) .
    ade buat rawatan teknologi baru ke yang guna batu karang tu?maksud sy batu karang tu ditanam dalam kaki yang patah tu.mcm sokongan la sbb ikut kajian batu karang tu akan tumbuh & sambung tulang kaki.tp kos nyer xtau la...no komen...ehehe :)

    ReplyDelete
  16. =) alhamdulillah smkn mbaik... sabar ye? nnti leh merempit lagi...ekekkekekek... =) tgk xray tu baru teringat saya kena pgi PKU(Pusat kesihatan u) sbb dr nak jmpa dri mggu orientasi lagi..cehh.. dorang xpuas hati dengan medical chec up..xD smga cpt smbuh!

    ReplyDelete
  17. semoga cepat sembuh bro huhu..nanti kalau ambe d teganu ngan lupe belanja ambe kepok lekor ek :P

    ReplyDelete
  18. alhamdulillah..moga cepat sembuh ye..

    ReplyDelete
  19. Lambat rasanya penyambungan tulang tu. Tapi alhamdulilah...sudah ada perkembangan yang positif. Semoga ianya akan cepat pulih spt sedia kala. Mu jangan buas sangat...sabar skit ye, Insyaallah sama2 kita berdoa.

    ReplyDelete
  20. Alhamdulillah.. nampak semakin pulih.. kene bnyk bersabar & jngn terlalu bnyk berjalan, sikit2 exercise x pe.. bnykkan berehat, relex2 smbil makan keropok lekor, ok juga.. Semoga cepat sembuh.. amin :)

    ReplyDelete
  21. cam mana ley macam tu? ermm. semoga awak sihat cepat ;)

    ReplyDelete
  22. moge cepat sembuh SKA..napenye kaki jadi gitu?ape2 pn cpt sihat ye ;)

    ReplyDelete
  23. tak tau cerita, so nak terjah pengalaman istimewa tu..
    semoga cepat sembuh ye..

    p/s : keropok lekor tu menggoda lah.. pos sikit.. hehe

    ReplyDelete
  24. semoga bertambah baik kaki fais yer?kathy ni kalau dengar pasal patah2 ni memang seram..hehehe..ngilu je rasa kaki ni...

    ReplyDelete
  25. Alhamdulillah,semoga cepat sembuh ye awoppp
    seriau kawe tengok gambar kaki patah tu,aduiii

    p/s:
    sedapnya kopok lekor
    ada lagi satu yang bulat2 tu orang panggil apa eh?

    ReplyDelete
  26. moga cpt sembuh fais..minum susu byk2..bagi dpt kalsium so, cpt la tulang tu cantum..

    nape tiba2 ade gamba kopok lekor ni? haha..

    ReplyDelete
  27. semoga cepat sembuh yer fais. kalo retak ok lagiii kejap jah leh sembuh.. seriau akak tengok xray tuuu rasa cm kaki snri plak yg patah... terliur tgk kepok lekor tuu.. ^_^

    ReplyDelete
  28. Semoga cepat sembuh ea , insyaAllah tak lama lg oke la tuh . Amboih dan lagi prmot kopok leko tuh eh . Hehe .

    ReplyDelete
  29. smoga cepat baik... eh, tetiba je keluar kopok lekor nih... hehehe

    ReplyDelete
  30. dik, semoga cepat sembuh tau... takutnya mama tengok gambar kaki tu..

    kopok lekor tu macam terbau je kat rumah mama ni... hihi

    ReplyDelete
  31. semoga cepat sembuh ya faiz... :) ngeri pulak deno tulang2 patah ni

    ReplyDelete
  32. syafakaLLah, moga Allah redha..dan semoga disembuhkan Allah, amiin

    ReplyDelete
  33. org kuat xper..
    eheh..
    skejap jer tu bleh sembuh.
    take care bro.
    kropok lekor ganu mmg xleh celen punya.

    ReplyDelete
  34. laa kesiannya..tak tahu pulak sebelum ni..semoga tulang yang patah kembali sembuh mcam biasa..

    ReplyDelete
  35. kopok lekor ni makan panas2 dlm kereta..arrgghh sedapnya!

    ReplyDelete
  36. semoga kaki bro cepat2 sembuh dan kembali kepada sediakala...:) amin

    ReplyDelete
  37. seriau akak tgk tulang tuu..mg kembali sembuh yew..jgn ganaz ganaz gn kaki dah pas ni...

    ReplyDelete
  38. moga semuanyer ok & bertmabh baik yer .. done sedekah nuffnag dah

    ReplyDelete
  39. salam..

    ehh ptah?npe? da ok ke..?

    ReplyDelete
  40. moga fais cepat sembuh
    sedapnye keropok lekor tu fais
    hmmmmmmmmm....
    yumida isi tabung Nuffnang sini...selamat menabung :)


    cer try terjah entry yumida...ada sesuatu mengenai peserta nombor 10

    ReplyDelete
  41. Alhamdulillah, semakin bertambah baik kan.

    Nak juga makan.

    ReplyDelete
  42. alhamdulilah kaki dah semakin membaik :) semoga cepat sembuh

    ReplyDelete
  43. Alhamdulillah, semoga cepat sembuh lagi !

    ReplyDelete
  44. baru tadi kawan cakap terliur nak makan keropok lekor...
    telan air liur jap tengok keropok ni ...

    ReplyDelete
  45. alhamdulillah ada perkembangan baik.. tapi kalau patah memang akan kekal atau boleh pulih? akak diakan semoga kaki fais kembali pulih..
    p.s: dah lama tak pergi ke terengganu, terliur betul nak makan keropok lekor dari terengganu.. ^_^

    ReplyDelete
  46. Salam perkenalan terjah di blog ini....
    hopefully cepat sembuh...keropok lekor tu sedap.......

    ReplyDelete
  47. Alhamdulillah dh tumbuh kaki fais tu :)
    nina nmpk kaki pun dh tak bengkak mcm gmbr sebelum..

    p/s: coding lari.. xtau silap kt mana. blogger cjm tu nina xkenal pon. nk cari org edit blog

    ReplyDelete
  48. semoga cepat sembuh ye :D keropok lekor ganu mmg sdap :)

    ReplyDelete
  49. Take care Fais and keropok lekor memang sedap...

    ReplyDelete
  50. cepat2 sembuh noh...nnti blh blanje sy kepok..hehehe :D

    ReplyDelete
  51. wah adik...semoga sentiasa sihat tau....

    adik kirimlah lah kat sarawak nie....huhu...jeles tengok adik makan sorang2..kak long kat sini dok tengok gambao je,,,,mana adil..hahaha:)

    ReplyDelete
  52. semoga cepat sembuhh..nak sikit keropok lekorrr

    ReplyDelete
  53. Assalaikum abang fais. Abang fais dah sembuh ? Semoga Allah memberi kekuatan dan ketabahan untuk menghadapi ujian ni. Alhamdulillah kalau abang fais makin sembuh. Semoga ujian dan dugaan yang Allah beri meneguhkan lagi iman dan menjadikan abang faiz hamba yang bertakwa kepada Allah. Amin. Untung abang diuji. Tanda Allah sayang tu :'D

    ReplyDelete
  54. May Allah grant you shifa and give you the best of health. Ada makan apa-apa supplements ke untuk merawati dan mempercepatkan pertumbuhan tulang tu?

    Nisa'

    ReplyDelete
  55. Nis doakan bro fais akan kembali sihat seperti sediakala in shaa Allah. Kuat tauuuu. :")

    ReplyDelete
  56. Semoga cepat sembuh.. makan makanan yang membantu percepatkan proses pertumbuhan tu ye. insyaAllah..

    ReplyDelete
  57. erkk..JM pernah patah jari kelingking gara2 main bola jaring...mmg seronok! nangis2 JM sbb jari kelengking dah patah..bkn sbb sakit...haha! salah sambut bola rasanya...hehe...semoga bro cepat sembuh ya! chaiyyokkk! heee =3

    ReplyDelete
  58. smoga cpt smbuh ya. . :) inshaallah. .
    terliur jap tgk kropok lekor 2. . :D

    ReplyDelete
  59. moga cepat sembuh yer, tapi tang kerepok tu akak jeles ok...hahaha

    ReplyDelete
  60. assalam...semoga cepat sembuh ye dik.. banyak2an berdoa... moga dlm lindungan Allah selalu :) amin

    ReplyDelete
  61. Alhamdulillah semakin baik :)
    Nampak sgt perbezaan x-ray tuu..
    sedih laa pulakkk, ehheee

    aiishh, dah le lme nie x makan keropok lekor ganuuu -,-

    ReplyDelete
  62. Memang betul-betul patah kaki sampai nak blogwalking pun tak sempat. hehe. Ape-apehal pun, get well soon yer.

    ReplyDelete
  63. alhamdulillah.jaga diri molek laa..jange buas sangat. cepat2 sembuh

    ReplyDelete
  64. meleleh air liur tgk kopok lekor.. surpp surppp

    ReplyDelete
  65. get well soon..amin..btw, sedap nmpk kopok lekor tu..:P

    ReplyDelete
  66. salam..
    dtg mlawat sini...cmne?ok? =)

    ReplyDelete
  67. Alhamdulilah..moga cepat sembuh. Aminn :)

    ReplyDelete
  68. semoga cepat sembuh ye...nanti jangan lupa buat terapi..hehe

    ReplyDelete
  69. Semoga semakin sembuh.. ngeri betul tgk xray tu.. ade ngilu2 tak? mcm2 dh terbayang dalam otak ni..

    ReplyDelete
  70. laaa. bila masa tulang kaki patah? huhu jap2 hana baca entry yang lepas2

    ReplyDelete
  71. huhu... hati hati selalu. moga cepat sembuh!

    ReplyDelete
  72. untung la.. cik abang zizie kena operate hari ni... nak gak keropok tu!!!

    ReplyDelete
  73. alhamdulillah kau dah semakin sembuh fais.
    pasni jangan kau main ganas2 macam bola tu :)

    ReplyDelete
  74. Ada farmasi pandu lalu (excited tiba-tiba). Alhamdulillah, harap semakin sihat & dapat berjalan secara normal. Lepas ni, kena jaga kaki tu baik2 tau. And get well soon :)

    ReplyDelete
  75. Assalamualaikum.

    Akak sebenarnya mmg nak tnya sgt camna fais leh patah tulg kaki, camna eksiden..tpi sebab baru kenal..jadi..simpan jelah dulu,huhu..

    Gi tgk jap cerita adik psl eksiden tu..pening jap, tgk gambo kaki masuk besi tu dik,hahaha,sabo je la hakak ko ni kan.. teruk la patah tu sbnrnya bila dah smpai masuk ceracak besi cmtu.. sakit tu..

    Dlm gambar x-ray tu..nmpk tergelincir tulang tu kan..nmpk betul patahnya..senget..

    Tapi hikmahnya, fais dpt berblog.. dpt share pnglmn patah kaki..
    Agak2, pas dah habis cuti..dah sembuh, kerja balik..dpt aktif tak mcm skrg ni.. :) syukur alhamdulillah, setiap perancanganNYA ada hikmahnya..

    Semoga sembuh dengan baiknya..

    ReplyDelete
  76. Alhamdulillah semoga cepat sembuh ya...

    ReplyDelete
  77. Alhamdulillah =) terima kasih semua atas doanya...Jazakumullah Khairan Kathira..

    ReplyDelete
  78. Saya br patah tulang peha..baru 2minggu.tapi saya takbuat external fixation..saya buat intramedullary nailing...

    ReplyDelete
  79. Saya br patah tulang peha..baru 2minggu.tapi saya takbuat external fixation..saya buat intramedullary nailing...

    ReplyDelete
  80. Asssalam, saya pon ade patah tulang jugak, peha kanan, dr ckp dia buat interlocking and tulang tu patah tiga, Alhamdulillah skang da 3 bulan pergerakan kaki da normal except time nk berjalan tu mmg payah sket nk try jalan betul, xtau la sbb abang fisio tu ukur dia ckp pendek 1.5 meter kaki kanan ni huhuhu, tpi skang tongkat kdg2 je saya guna, itupon kalo penat

    ReplyDelete