Fais-SKA

Monday, 3 June 2013

Berhati-Hati Di Jalan Raya


Salam dari SKA buat semua =) mulakan harimu dengan Bismillah dan senyuman. Pagi ni ambe dapat tahu kawan kelab motor eksiden semalam kat dungun, gambar kat atas tu motor dialah. Alhamdulillah dia luka-luka ringan je, tapi motor pulak teruk. Dalam duk nasihat dan datang melawat ambe, tup-tup dia pulak eksiden, ujian Allah tu tak kenal sape-sape kan. Bila tengok keadaan motor kawan ni, teruk la jugak, tapi teruk lagi motor ambe, hahahaha sadis je rasa. Takpelah ujian kan, yang penting redha.

Betul ke orang cakap kalau motor atau kereta yang dah pernah eksiden, lepas tu akan berlaku lagi eksiden?? Pernah dengar tak ungkapan macam tu??. Sebab kawan ambe ni rasanya dah 3 4 kali eksiden, alhamdulillah dia ok je, dia dah macam kebal pulak dengan eksiden ni huhuhu. Dah la kelab ada anjurkan konvoi ke Cameron Highlands bulan june ni. Tuan takde pape, motor 2 3 hari boleh siap baiki, harap sempat la dia join sekali =) Ehem-ehem, sape tengok bola England vs Brazil pagi tadi?? Ambe tak sempat nak tegok, tapi takpelah yang penting goal Rooney smart kot hehehehe. Akhir kata dari ambe, "Berhati-Hatilah Di Jalan Raya" ingatlah orang tersayang =) Wassalam.


Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

32 comments:

  1. wow teruk motor tu ,, alhamdulilah orang tak apa2 :) itulah memang kena berhati2 di jalan raya, kadang kita berhati2 orang pulak yg tak berhati

    ReplyDelete
  2. Sesuai sangat SKA yg memberi kata2 hikmah ni... "Berhati2 di jalan raya" :D
    Kenderaan yg dah eksiden biasanya sudah tidak sama spt asal, pengendaliannya tidak semantap dulu. Komponen dan baik pulih juga kadangkala tidak sempurna spt asal. Luaran jer nampak OK.
    Berhati2lah...malang tidak berbau. Kalau sudah takdir, redha...

    ReplyDelete
  3. 3, 4 kali dah eksiden ? kebal kebal . he he he alhamdulillah

    SKA pun hati2 di jalan raya. Ingatlah orang tersayang. ^_____^

    ReplyDelete
  4. Pandulah dengan berhati2.. Dah lama tak naik motor, lepas eksiden sekali.. Trauma oo.. :)

    ReplyDelete
  5. pernah gax dgr org tua2 ckp cm tu... :) tu pasal saya trauma bawa moto :o adoyaii~~ >.<

    ReplyDelete
  6. sayang ke moto tuh. duit2. ahahaha..

    ReplyDelete
  7. Tudia.. sampai mcm tu moto dia.. tp, apapun alhamdulillah sahabat kita ni selamat :)

    ReplyDelete
  8. Makanya...saya jd penakut naik moto..

    ReplyDelete
  9. huishh..truk gk mtor tu,nsib bek tuannya x apa2

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuan luka2 je :)..alhamdulillah la..

      Delete
  10. Acik~ hak r btol 2..kdg2 jd mcm 2 la..kcian yg jd mgsa keadaan.

    BroBM~ ha3 :) ambe lak kena..btol 2 broBM, tp kdg2..dh jd cm badi pn ada.

    Anis~ he3..trima ksih..sy sntiasa berhati2..org laen je x..kui3 :)

    Azwar~ Trauma skejap je 2 :)

    Mia~ knapa trauma?? pnh eksiden ke??

    Liyana~ he3..xpe, dia orang kaya :)

    Zaki~ Alhamdulillah :)

    KakUjie~ he3 permpuan sy sarankan naik kereta je..lg slamat :)

    ReplyDelete
  11. sabar dan redha apabila ditimpa musibah~ yang penting, ingat Allah... lagi satu, sblm naik kenderaan, baca doa... =) ayat kursi, agar dipelihara oleh Allah s.w.t. Brazil England, draw... 2-2 =)

    ReplyDelete
  12. pernah dgr org tua ckp cmtu , p maybe ckp org2 tua je kot...nak kata betul , tak juga , nak kata salah , kadang-kadang betul gk...

    ReplyDelete
  13. teruk moto tu..... alhamdulillah, org nye selamat.....

    ReplyDelete
  14. Teruknya motor dia. Errr. Seram sy tengok.
    Semoga dia baik2 sahaja lah yer. Aishhh. Betul tuu, hati2 lah di jalan raya. Pandu dengan cermat, biar lambat asal selamat.

    ReplyDelete
  15. abang saye pernah accident sekali pastu walaupun tak sempat sembuh , accident lagi pulak . tapi rasenye yang accident dua tiga kali tu sebab kite agak trauma dengan jalan raya kot . rase tak confident pastu accident . tapi tak tau la betol ke tak hehe .

    ReplyDelete
  16. Baru je tgk eksiden tadi balik dr kenduri kwen tp kereta ngan kreta...huhu..berhati2 lah dijalan raya... :)

    ReplyDelete
  17. Wawa~ Betul 2 :) trima ksih atas pringatan..

    Nang~ Apa yg baek kita ambil je kan =)

    GA~ hak r, alhamdulillah :)

    Nies~ In.shaa.Allah dia ok2 je :) alhamdulillah la.

    N.Irdina~ hmm xpasti pulak, kalau truma bhya juga, yg pntg hati2 la :)

    KakLisa~ Innalillah, smoga semuanya ok2 je..

    ReplyDelete
  18. salam ska ngeee....owh yelah bukan nak percaya,tapi banyak kali macam tu.abah kak lea pernah accident beberapa kali.lastly bila atok pesan,abah pun jual kereta tu.apa2 pun semua kuasa Allah,kan.Kita hanya mampu merancang dan cuba elak dari bawa laju,perlu berhati2 dll.

    ReplyDelete
  19. salam SKA.... ermm..bahaya ni kalau eksiden dh 3 kali.... semoga kawan SKA sihat2 ye... :)

    ReplyDelete
  20. Salam :)
    Kepercayaan orang Cina sebenanrnya . Dorang kata klu lebih dari 3 kali excident mmg meninggal jawabnye . Sebab ade sorang bdk laki Cina ni die dah 3 kali exciden . Sedara die pon same .
    Pastu satu hari tu , dia ajak lah sedara die ni naek keta jejalan . Tapi sedara dia taknak sbb mak die sembahyang kat tokong , sami cakap ade kebarangkalian utk excident lagi n possiblt mati.
    Jadi budak laki tu pun ajak kawan die yg lain jejalan . Tup-tup dengar die excident pastu mati . Ngeri jugak lah die mati .
    Tapi saya rase ajal maut di tangan Allah la kan .
    Apepun sy doakan kawan cepat sembuh :)

    ReplyDelete
  21. sebab tu la kita takut nak bawa motor..
    tapi kereta ka motor ka..bila2 boleh accident..malang kan tak ber'bau' ..
    harap kawan tu baik2 ja la..

    kepercayaan tu entah la..ada ea? baru tahu..

    ReplyDelete
  22. Baru2 nie kakak sy baru jer accident kete, tp xd apa2, kete jer yg teruk. Lepas tu ada org ckp mandi kan kete tu dgn air tolak bala. Bole caya ke?

    ReplyDelete
  23. pasal moto aku merempat 3bln dalam hotel bernama hospital!


    seksa!

    ReplyDelete
  24. huhu teruk motor tu bro...rim bengkok x?kalau bengkok lagi syahdu huhu
    Blog Saya

    ReplyDelete
  25. KakLea~ Wkmslam, ibu sy pn sruh jual jgak motor sy 2..tp syglh pulak he3 :)

    Hafrizah~ Wkmslam, kawan sy alhamdulillah ok je :)

    M.Ena~ Wkmslam, owhh kprcyaan cina ke..kalau cm2 mmg xleh pcya lnsg hu3..TQ

    Me~ hu3, kalau tkot..nti ssh la..ble awk dh ada ank nti msti nk p ambil dn hntr p sek..xpe bca doa n ikhtiar je :) kprcyaan org tua dlu2 mmg cm2..

    Teena~ Erkkk jgn pcya, kalau basuh kreta dgn air solat hjat boleh la..bru btol

    L.smlam~ hahaha..asal bro?? ptah ke?? @ koma?? 3blan lma 2..ambe 10hr je.

    Afif~ rim ok kot :)

    ReplyDelete
  26. Haa nasib baik lah luka sikit sikit. Dulu masa saya jatuh motor, nasib baik muka tak seret dekat jalan. Kalau tak, memang jadi Suraya Lambung lah berparut dekat muka. Awak pon, sentiasa berhati hati okeyy :)

    ReplyDelete
  27. bru tgk org accident moto dgn kereta..huhu
    berhati2 semasa di atas jalan raya :)

    ReplyDelete
  28. Suraya~ He3..fuh nsb baek..kalau x mmg nmpak brutal la :) ok, trima kasih..u toO

    Nina~ Awk jugak yup..

    ReplyDelete
  29. kalo tengok pade gaye motonye macma teghok...tapi ALhamdulillah tak teghok...moge member mike tu bersabo dan berehat le kat Hospital tu.... berhati2 di jalan raye......

    ReplyDelete
  30. sabar dengan ujian Allah swt.. motor remuk takpe, yang penting nyawa selamat.. kena berhati-hati di jalan raya..

    ReplyDelete
  31. ckj pun ada dgr gak fasal motor kalau da sekali excident akan excident lg lps tu.. tp tak tau la sejauh mana kebenarnnyer..

    pernah kawan ckj ni kira baru juga la beli moto.. da nak hbs bayar da duit moto tu.. tup tup excident.. katanya.. lps hbs bayar moto ni kne tukar moto lain la nampknyer.. da ad badi excident kat moto ni.. ada nada kesal n kecewa juga la dia...

    tp bg ckj kan, bile kita da excident tu, itu yang membuatkan kite jadi lbh mahir untuk bawa kenderaan selepas tu..

    ReplyDelete