Fais-SKA

Sunday, 14 July 2013

Fetih 1453 Best Ke??

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam Ramadhan dari SKA =). Alhamdulillah dah masuk hari ke-5 kita berpuasa, semoga puasa kita sempurna disisiNya, in.shaa.Allah. Korang kenal dengan Sultan Muhammad Al-Fatih??. Rugi la kalau tak kenal, sebab beliau merupakan tokoh pemimpin islam termuda dari kalangan Uthmaniyyah yang berjaya takluki kota Constantinople pada umur 21 tahun. Rasulullah pernah berkata "Constantinopel akan ditakluki oleh tentera islam, yang mana rajanya adalah sebaik-baik raja dan tenteranya adalah sebaik-baik tentera". Yang dimaksudkan Rasulullah adalah Sultan Muhammad Al-Fatih dan tenteranya. Nak lebih details boleh klik sini.


Pernah tengok movie kat atas ni??. Movie yang diadaptasi dari kisah sebenar Sultan Muhammad Al-Fatih. Sekali lagi ambe ketinggalan bab movie best-best =.=". Dengan terujanya ambe download la movie ni. Baca kisah dia je dah buat ambe kagum, ni pula dapat tengok movie. Di pendekkan cerita,  bila start tengok ok lagi, tapi bila tengah-tengah dan penghujung tu rasa tak berapa menarik. Yang tak bestnya Kenapalah Sultan Muhammad Al-Fatih tak turut berperang serta takde khutbah jumaat dan sembahyang jumaat depan tembok kota Constantinople??.

Pelakon wanita dalam movie ni semuanya macam miss universe (cantik juga orang turki ni ye), tapi sayang tak tutup aurat, hairan juga sebab isteri Sultan Muhammad Al-Fatih pun tak tutup aurat =.=". Keseluruhan movie takdelah menghampakan sangat even ada beberapa watak yang memusykilkan. Korang yang dah tengok tu nilai la sendiri movie ni macam mana. Dari segi sound effect dan grafik ok la, lebih kurang macam movie pahlawan 300. Meriam Sultan Muhammad Al-Fatih pun ada ditunjukkan, 100% real bentuk dan coraknya =). 


Subhanallah hebat kan =). Boleh bayang tak meriam ni besar mana?? Meriam nilah yang berjaya meruntuhkan tembok kota Constantinople yang sebelum ni belum pernah lagi diruntuhkan oleh mana-mana tentera. Tu jelah ambe nak kongsi harini, semoga bermanfaat, wassalam =)

Link untuk download ~> ( Fetih 1453 Full movie with eng. subtitle) nak bagitahu awal-awal, subtitle dia kadang-kadang tak betul gak, yang pandai download korang boleh google search je.



Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

32 comments:

  1. mcam best jgk kan cerita ni :)

    ReplyDelete
  2. tembok tu memang susah nak tembus tp bila dah banyak korek2 bawah tanah, struktur pun boleh goyang ditambah2 bila kene tembak dgn meriam tu..

    filem hebat tapi part 'aurat' dgn part 'hasan' tu kurang cket. dan hasan tu, aku rasa wataknya bukan islam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup betol 2..tp dalam sejarah bertulis xde pula bgthu tembok kena bom bawah tanah..musykil jgak..sbb cerita ni bnyak yg lari dari sejarah kot, bab hassan pn pelik..ape pun kagum la dgn strategi Fetih ni..

      Delete
    2. tak tak. bukan tu maksud aku. diorg gali bawah tanah, sbb nak lemahkan struktur tembok tu. meriam mmg tembak dri tempat biasa la.

      *jenguh la kalau nak angkut bawak masuk dalam tanah. LOL*

      Delete
    3. tp dalam cerita fetih ni..diorg nk letupkn tembok dn mmg dia letupkn pun, dlam sejarah bertulis pula, dia bgthu gali bwh tanah utk msuk kedalam kota constantinople..nmpak kn dua prbezaan kt situ..musykil juga, sbb details xde dlam al-quran..ape pun layan jelah =)

      Delete
  3. Belum tengok lagi. Bila keluar ni?

    ReplyDelete
  4. Kita juga harus banyak menerbitkan filem sejarah macam ni di negara kita kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tak silap 2012 =) betul 2..bagi anak2 muda faham kisah sejarah islam..

      Delete
  5. tak tengok lagi movie ni...great...pernah buat assignment pasal sultan muhammad al-fatih ni..the great leader!!

    ReplyDelete
  6. kna tngok ni..nak tahu jgk sejarah islam kn..=)

    ReplyDelete
  7. mohon kasi link sekali . baru perfect entri :D

    ReplyDelete
  8. Tak pernah terperasan pun ada movie ni. Huhu~

    ReplyDelete
  9. Akak memang dah lama tak tengok movie.. ketinggalan betul akak ni..

    ReplyDelete
  10. ohhh tak penah tengok ,, tgk kat mane ?? nak tengok jgk

    ReplyDelete
  11. Biasanya cerita mesti lain dari kisah sebenar.. mesti ada yg terpesong.. lg2 citer omputih..bukan boleh percaya. Sekadar tgk boleh la.

    ReplyDelete
  12. hihi...siannya cik akak kan...memang tak pernah tengok dik :)

    ReplyDelete
  13. Ikhwan~ ada link 2 =) download la kalau nk tgok

    Lelaki~ ha3 betol tu.

    Zara~ tgok la =)

    Syuk~ dah ada boh =)

    Aida~ he3..sma la kita, kalau x, mmg dh tgok 2012 lg

    k.Aiza~ he3 sy pn sma, kalau xde mood nk dwnld mmg xtgok la..hrapkn adik je dwnld =)

    Acik~ he3 dah bg link tu acik..download je..

    Mieza~ hak r, betol 2..xpuas tgok sbnarnya..sbb byak tnda soal je bila tgok he3

    CikAkak~ he3 xpe kak =) xsmstinya tgok..tahu kisah dia pn dh ok..

    ReplyDelete
  14. mama lagi lah.. mana tengok citer cenggini... hihi

    ReplyDelete
  15. thnks sebab review.. ckj tak pernah tgk lgi movie ni.. :)

    ReplyDelete
  16. terbaikk,,pasnie blh la download..npak sedap je citer..lagi2 adaptasi dr kisah sebenar..

    ReplyDelete
  17. pernah tgk dgn kawan-kawan , tapi ada certain part tertidur...hehe

    ReplyDelete
  18. ok...tak pernah tgok lagi..rasa mcm tertarik pulak...hmmm..ok nak tengok...tapi kena download... *thumbs up* T_T...haha!

    ReplyDelete
  19. lama tak singgah.. :) wah, mcm best.. nak cari r..

    ReplyDelete
  20. Mama~ he3 tgok la mama :) best

    CKJ~ wc..try la tgok..mn thu minat..

    Fizi~ in.shaa.Allah best fizi

    Nang~ he3 pulak dh =) bnyk ckap jgak citer ni kn

    CJM~ ha3..kalau nk tgok kena rajin2kn dri dwnld

    Zizi~ Ada dh link kt atas 2 =) dwnld je..

    ReplyDelete
  21. Yg film ni tak tgok lg, tp film yg versi kartun dulu pernah tgok, paling kagum dia bila dia bawak kapal ke atas bukit. Meremang bulu roma tgok semangat tentera islam nak dapatkan kota ni. Kalau baca kisah ni pun tak bosan, malah memberi inspirasi agar kita terus dgn perjuangan Islam.
    Terima kasih atas perkongsian yg sgt bermanfaat.

    ReplyDelete
  22. dah bookmarked..nak g dnld kat rumah sepupu nanti. rumah dia ada wifi..wee

    ReplyDelete
  23. Memang cerita sejarah yang jadi feveret sy. Teruja dengan kisah penaklukan Constantinople aka Istanbul. Dulu baca buku je. Tak sabar nak tgk dlm movie punya. Thanks share!

    ReplyDelete
  24. tak pernah tgk lg movie nie tp kalau bab movie perang2 jd faveret..hehe
    tentera islam dalam dulu berani2 kan..

    ReplyDelete
  25. hak2.. kenapa ketinggalan entri ni... aiyak! ohh.. sy xtgk lagi cite nih... nnti leh suh akk dwnload kat lappy.. malas nak bebankan notebook nih xD

    Xpela.. pasti ada kelemahan sesuatu cite nih.. layan jelaa.. =)

    p/s : sy pun baru belajar kenal dgn beliau ^^

    ReplyDelete
  26. eiqa jarang nak tengok cerita2x gini..
    sebab suka tgok cite hantu, kihkihhh
    tp tp macam nak try tengok jee.. >,<

    ReplyDelete