Fais-SKA

Monday, 22 July 2013

Budak Nasib Malang

بسم الله الرحمن الرحيم


Salam 13 Ramadhan dari SKA, alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk merasai Ramadhan tahun ni =). Macam mana dengan hari isnin korang??. Mesti bersemangat je kan hehe, harap korang sihat-sihat selalu. Lama rasanya tak update entri, bukan takde idea atau malas, tapi kena jaga en.Haziq dan fokus kat kaki yang tak berapa nak sihat. Kali ni ambe nak kongsi 1 masalah budak malang dengan korang. Tak tahu la dia ni perempuan atau lelaki.

Kaki Pendek Sebelah

Tadi tengah godek-godek blog teringat masalah seorang hamba Allah ni. Komen yang korang tengok kat atas ni dari entri "Petua & Pantang Larang Patah Tulang". Korang faham tak ape yang dia nak sampaikan??. Hehe dia ada masalah dengan peha kaki kiri yang pendek sebelah. Ambe baca pun kecian juga kat dia ni. Mesti ada orang pandang semacam je, sebab tulah dia malu kot. Yang ambe tahu, doktor pernah bagitahu kalau patah tulang peha, mesti kaki akan pendek sedikit. Apa pun benda-benda macam ni lebih baik pergi hospital dan rujuk pakar tulang di bahagian Ortopedik. Yang mana ada pengalaman dengan situasi macam ni, boleh la sama-sama kongsi =)

P/s :  Kalau anda ingin tahu lebih banyak pengalaman istimewa ambe tentang patah kaki ni,
 bolehlah klik --->> SINI. Macam-macam tips dan kisah ambe kongsikan.


Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

32 comments:

  1. assalam,

    memang kesian dengar masaalah 'bdk nsb malang' BNM tu ...

    bunda takder pengalaman dalam hal ni...tapi betul cakap fais tu apa pun pergi hospital rujuk pakar tulang...disana kita lebih yakin sebab ramai pakar...

    apa pun tak perlu lah nak malu.. sekurang2nya BNM dah bolih berjalan cuma kaki pendek sebelah...ada orang yang lebih malang dari itu...

    memang lah kita cuma bolih cakap jer sebab kita tak mengalami nya...tapi BNM perlu berusaha jika ingin lebih baik dan perlu bersyukur BNM masih ada kaki untuk berjalan walau pun tak sempurna...

    tiada siapa yg betul2 sempurna...cuma hati kita saja perlu bersih dan bersyukur selalu...semoga BNM dipermudahkan segala urusan dari Allah..

    itu jerlah yg dapat bunda berikan pendapat bunda..

    wallahu'alam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah setuju apa bunda komen ni ^^

      Delete
    2. Tidak byk yg dapat kami sumbangkan, hanya kata2 perangsang yang mampu kami berikan, selanjutnya...ianya mesti hadir dari dalam diri anda sendiri. Banyakkan berdoa agar Allah mempermudahkan dan membuka pintu hati anda untuk menerima segala qada dan qadar, sesungguhnya disebalik kekurangan dan ujian itu terlindung hikmah dan rahmat yg besar.

      Delete
  2. Cian juga dik...tapi nak buat cam mana kan...Allah dah bagi cam tu..terimalah Qada & Qadar dengan redha...Mesti setiap kesulitan yang berlaku....mesti ada hikmatnya....bertul apa yang adik perkatakan tu...rujuk pada yang pakar...mana tahu dapat membantu kan

    ReplyDelete
  3. ayah tiri kak lea dulu accident sampai masuk paper utusan.wife dan anaknya meninggal,memang teruk accident tu.dah namanya jodoh,beberapa tahun lepas kejadian,jumpa mak kak lea ^^

    memang perasan kaki ayah macam pendek sebelah..kalau jalan tu nampak sikit2 tempangnya.memang elok refer doktor..jangan mandai2 mengurut kang lain jadinya,kan

    ReplyDelete
  4. kesian kt dia..tpi zara pun pernah dngar jugk..klu kemalangan melibatkan patah tulang kaki ni,,mmng macam tu.,munkin ujian untknya..klu bleh tu p kat pakar tnya jln penyelesaian ..semoga hatinya diberi ketenangan..

    ReplyDelete
  5. rujuk pakar adalah terbaik.akak nak cakap lebih pun akak tak tahu sangat..ape pun akak harap beliau tabah menghadapi ujian.semoga semuanya dipermudahkan..

    ReplyDelete
  6. ohoh! kalau sy berada di tmpt si dia tu pasti akan rasa benda y sama.. haa.. kawan akk saya ada masalah cm dia.. kemalangan.. lepas tu kaki jadi cm tu.. tapi skrg dah khwn dah dpt anak dah ~ support dari org sekeliling amat perlu! smga dia kuat ^_^

    ReplyDelete
  7. x pernah lagik patah kaki...but,kalau aku kat kalau kite kekurangan dari segi fizikal perasaan malu memang x leh nak gambarkan....terpulang kat individu tersebut mengatasi perasaan tuh...semoga dye cekal menghadapinya....n paling penting kene rujuk pada orang yang pernah mengalami/rujuk pakar sebaiknya....

    ReplyDelete
  8. apa-apa pun elok merujuk kepada pakar.. kawan akak, lelaki jalan kaki pendek sebelah.. tapi estim dirinya tinggi, sekarang dia dah pun bekerja di agensi kerajaan.. setiap apa yang Allah ciptakan atau duga itu pasti ada hikmah yang tersembunyi..

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah, saya masih sihat. Oh ya ka, kalau patah paha, kaki jadi pendek sikit?

    Nampaknya hamba Allah ini perlu lebih tabah dan kuat. Dan, kepada masyarakat sekeliling janganlah anggap itu sebagai kecacatan dan memandang yang tidak sempurna itu dengan pandangan yang mengejek. Bayangkan suatu hari nanti perkara itu terjadi kepada kita atau keluarga terdekat apa perasaan kita pula kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkinlah..sbb 2 yg doktor bgthu msa sy kt wad..

      Delete
  10. kadang-kadang pandangan orang sekeliling yang menyebabkan mereka terasa malu atau rendah diri dengan kekurangan... bayangkan kalau kita berada di tempat mereka... pasti akan merasa benda yang sama...
    salam ramadhan....

    ReplyDelete
  11. ada seorang rakan krole macam ni...nak kata usaha tu memang banyak dia buat..berurut...ubat moden...ubat tradisional semua dia dah cuba hingga melibat kos sampai beribu-ribu...tapi sampai sekarangni krole tengok masih sama...kadang2 tu ada juga dia jumpa krole, luah perasaan tension dan malu sebab jadi begitu so krole nasihatlah kat beliau..."benda ni semuanya dari Allah, pasti ada hikmahnya... takkan Allah nak aniaya ciptaanNya kan?"

    ReplyDelete
  12. Oh ini kena tanya doktor ni. Tanya Zue, memang tak tahu ni. :) kihkihkih

    ReplyDelete
  13. owh sedih tu..betul cakpa dia kita mampu bercakap tp kita tak tahu macam mana perasaan dia bila kes cam tu berlaku..semoga dia tabah dan elok jumpa pakar2 yang boleh membantu..

    ReplyDelete
  14. betul.. klu patah peha kaki.. kaki akan jadi pendek sedikit..
    kawan fiza pun mengalami patah peha kaki.. Alhamdulillah.. semakin elok sekarang..
    cume yang penting kne rajin buat senaman kaki.. itu sahaja.. InsyaAllah Allah maha adil.. klu dah berusaha.. pasti bejaya =)

    ReplyDelete
  15. Kesiannye :( tak dapat bayang kalau saya berada kat tempat dia. Papepun, kena la rujuk doc yang lebih pakar. Jangan la p bomoh je.

    ReplyDelete
  16. kena rujuk doktor, kesian jugak tengok ,semoga Allah beri kekuatan kepadanya

    ReplyDelete
  17. Apa-apa pun kena jumpa doktor juga, bomoh tu alternatif terakhir kot..Semoga BNM diberi kekuatan.. :)

    ReplyDelete
  18. Kesian tak boleh berubat ke

    ReplyDelete
  19. Sepatutnye dari awl lagi dia pergi hospital, jmpe doktor.

    ReplyDelete
  20. mereka yang istimewa dijanjikan ganjaran syurga kelak .:)

    ReplyDelete
  21. awak ok lagi blh buat fisio tp adik saya dah 4th xcident...lumpuh dari pinggang ke bawah..huhu

    ReplyDelete
  22. Kesiannya. Apapun, cuba lah ke hospital utk rawatan lebih baik dr jumpa bomoh ni. Kesan kependekan kaki mmg dijangka, cuma utk lebih kepastian mengenai tahap kepatahan dan rawatan yg meyakinkan, better rujuk kpd hospital.

    ReplyDelete
  23. humm tak pe k tak yah jupe doktor, jpe bomoh je..pape pun entry ni bnyak bgi info..nice sgt ;)

    ReplyDelete
  24. btl itu kena jmp doktor dan jgn jmpa bomoh patAh

    ReplyDelete
  25. kesian lelaki tu..lebih baik jumpa doktor

    ReplyDelete
  26. jumpa bomoh.?? -,-
    better jumpa doktor pegi kat orthopedik koot..
    pernah nmpak org gitu..
    rasa kesian pun ada jugakk..

    ReplyDelete