Fais-SKA

Tuesday, 30 July 2013

Kita Serupa Bro Zaizi

بسم الله الرحمن الرحيم


Salam dari SKA =), alhamdulillah dah masuk 10 malam terakhir kita berpuasa di bulan Ramadhan. Macam mana dengan amalan anda di bulan Ramadhan ni??, harap semua ok lah hendaknya, in.shaa.Allah. Pagi tadi ambe ke rumah no-2 di Kuala Terengganu (HSNZ), alhamdulillah la sempena bulan Ramadhan ni cepat je sampai dan urusan pun mudah. Kebetulan pula, dari entri yang lepas, ada seorang hamba Allah ni sama situasinya seperti ambe, so...kongsi jelah kat sini. Harap bro Zaizi baca la yup, dah macam perunding kesihatan tulang pulak ambe ni hehe, in.shaa.Allah, ambe kongsi semua ni pun atas dasar pengalaman sendiri =).

Patah Tulang Kaki Akibat Main Bola Sepak


Bro Zaizi ni patah tulang kering sama macam ambe, tapi dia kena terjah time main bola, erkkkk..ganaih betul tu, dah macam main ragbi je, apa pun banyakkan bersabar ye. Ambe last simen pun pakai yang fiber juga, simen ni ringan, bila dah tukar simen fiber ni tak boleh buas-buas sangat, nanti tulang lari. Bab produk, ambe cuma ambil pati ikan haruan dan ubat kalsium je. Alhamdulillah, buat masa ni tulang kaki ambe dah bersambung sikit walaupun ada bengkok. Bab makan memang ambe pun tak berpantang =). Kaki mengecil tu biasalah, doktor dah bagitahu, kaki ambe sekarang ni hampir suku la perbezaan dengan kaki yang normal, sedih juga bab ni, tapi nak buat macam mana kan.

Bab mengurut ni lupa nak kongsi hehe. Act, rawatan yang ambe pergi ni dia tak mengurut pun, jangan bimbang, takdenya nak meraung kesakitan. Dia just usap sambil baca ayat ape ntah, last dia balut dengan kayu dan sapu minyak sikit. Alhamdulillah setakat ni ok la, tak salah pun nak ikhtiar. Cherating dengan Kijal dekat je tu =), ni no handphone Pak Lah patah ~ 0139757943

Nasihat ambe buat Bro Zaizi atau sape-sape jelah yang alami situasi seperti ni. Kalau korang kuat bersukan, cubalah rehat dulu dalam beberapa tahun, nanti kalau patah balik, sakit dia tu dua kali ganda dari yang first patah. Kalau korang yakin dan mampu, lebih baik masuk besi je, 3 bulan lepas tu dah boleh campak tongkat, in.shaa.Allah. Yang last ni, kalau dah sihat, tapi was-was nak buat aktiviti riadah, jumlah join konvoi dengan ambe hehe. Tu jelah nak kongsi harini, semoga bermanfaat. Wassalam =).


Rindu betul nak kerja balik, pagi tadi dapat lagi mc 2 bulan. 
Masuk ni dah 9 bulan ambe mc. hehehe korang ada???. 
Lebih baik takde =) ambe ni kepuasan tahap tunggul dah. 
Ibu yang berpantang pun tak lama macam ni kan.
2013 tahun yang suram, mungkin banyak dosa kot. 
Ape pun redha dan bersyukur lebih baik.
Adios!!! 

P/s :  Kalau anda ingin tahu lebih banyak pengalaman istimewa ambe tentang patah kaki ni,
 bolehlah klik --->> SINI. Macam-macam tips dan kisah ambe kongsikan.


Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

47 comments:

  1. wahh pengalaman yang mesti tak dapat di lupakan ..ermmm semoga 10 malam terakhir nie kita lebihkan amalan ye

    ReplyDelete
  2. Wah sian juga tengok adik cik akak dok goyang kaki je kat rumah...hihi...
    Tak pe boleh tolong cik akak buat biskut ke apa..hihi...

    sabar ye dik..Allah dah takdirkan apa untuk kita,...

    Cik akak pernah terseliuh je waktu main bola juga...
    Tapi alhamdulillah cuma terseliuh je :)

    ReplyDelete
  3. Salam..nk tnye fais..time g urut patah 2 kaki bersimen or dh bukak simen??

    ReplyDelete
  4. Oh, perkongsian yang amat bermanfaat.

    Orang cakap kalau bekas yang patah tu, dia akan menjadi lebih kuat. Betul ke?

    ReplyDelete
  5. 9 bulan yer lama tu...sabar je la.

    ReplyDelete
  6. Dulu kakak saya pun patah kaki berbulan juga duduk hospital tapi dia masuk besi.

    ReplyDelete
  7. Acik~ Ok =) pertingkatkn amalan, in.shaa.Allah

    cikAkak~ he3, asal la c.akak duk jauh sgt, kalau x boleh juga sy tolong2 tgok :D

    A.Mad~ Wkmsalam =) dah buka..sbb dia nk sentuh dn lumur minyak

    C.Helmi~ xpasti pula..tggu la tgok kaki sy nnti bila dh baik he3..

    Lelaki~ yup, sabar 2 lazat dan nikmat =)

    J.Aina~ lama 2 berbulan duk hospital hu3..sy 10 hr pn xnak da =)


    ReplyDelete
  8. Laaa, pernah exciden ehh.??
    Betul2x siapa yg ada masalah tulang, mksud eiqa yg prnah patah tu ke elakkan laa main sukan mcm futsal ke apa, risau lg bermasalah kang..
    Perrrghhh..!! Tak boleh lama lagi kee cuti tuuu, ahhaa
    mmg kalah org berpantang, ekekee

    ReplyDelete
  9. QL dlu penah jari kaki retak.. dapat MC dua minggu je.. huhu.. time tu baru betul2 sedar pentingnya anggota yang Allah bagi.. walaupun satu jari x bleh gne.. bleh affect byk bende...huhu..

    Buat fais.. xpe, bykkan bersabar.. sakit tu kafarah dosa..dengan syarat, bersabar :)n kalu rajin minum susu kambing HiGoat.. elok utk tulang :)

    ReplyDelete
  10. Skng nie fais x de pakai simen color biru lg la kn..bukak simen 2 kt rumah yg mengurut ke??mad stay bersimen lg..

    ReplyDelete
  11. mc lagi 2 bulan?!! masyaallah! haha. semoga sembuh kaki tu dgn kehendakNya. bosan kot tak kje.hehe

    ReplyDelete
  12. Aiseh ngeri betul bab patah patah ni hehe

    ReplyDelete
  13. amboi siap bgno hp tukang urut lagi..
    yaya pun dulu pernah patah kaki masa form 1 malam sebelum merdeka..hehe :)

    ReplyDelete
  14. sabar ye faiz..ada hikmah di sebalik kesabaran tu..yg penting ada owg tersyang disisikn....=D

    ReplyDelete
  15. 9 bulan? hehe...lame nyer..huhu..lau mgandung dah dapat baby :)huhu
    smoge fais cepat sembuh..insyaallah ade hikmahnya ni..rehat secukupnya :p

    ReplyDelete
  16. huhuh!!!!insyAllah...banyakkan sabar...kalau dah sembuh alhamdulillah...tapi,lame tuh mc berbulan-bulan...x pe pelan-pelan kayuh....n'waynice sharing...sblom neh pon x tau proses2 nye...heheheh...

    ReplyDelete
  17. Lamanya SKA MC..mesti bos pening kepala kan..huhu,,,apapun, semoga SKA cepat sembuh...insya Allah :-)

    ReplyDelete
  18. salam fais...owh zaizi tu kena masa main bola,sakit tu!kak lea pun doakan fais lekas sembuh ye.memang bisan tapi masa nilah Allah bagi peluang untuk fais lebih dekatkan diri dengan-Nya.masa kerja kan selalu busy,balik dah letih,tau nak terjun je kat katil,he3...

    hah...kak lea ada idea.alang2 rehat lagi 2 bulan tu,buatlah segmen free heeader ke free doodle ke..nak jugak nak jugak.KAD RAYA MANA he3.....

    ReplyDelete
  19. sebenarnya apa yang berlaku kat kita ni bro...ada hikmahnya dan itu tandanya Allah menyayangi kita....9 bulan MC pergh! yang penting bro ambil masa ni untuk berehat agar pulih secukupnya~

    ReplyDelete
  20. lama tu dapat MC.. semoga kaki fais akan cepat sembuh dan tabah.. akak kalau rasa down, cepat-cepat fikir, ada insan yang jauh lebih malang dari kita.. redha dengan takdir Allah dan berusaha untuk mengubatinya..

    ReplyDelete
  21. salam fais.. hah~~ meh nak citer sikit.. patah kaki ny mmg rumit sikit.. x same mcm patah tangan.. fais kne sabar ye.. harap bro zaizi pung same.. =) fiza berpengalaman patah tangn.. heheheh

    ReplyDelete
  22. salam fais.. semoga cepat sembuh.. ade hikmahnye tu..^^
    sakit itu penghapus dosa..^^
    sementara cuti2 ni.. banyakkan amalan.. yeay!! senyum sikit^^

    ReplyDelete
  23. lama tu MC.. take care ya... :)

    btw,fais salah seorang pengomen tegar bulan julai yg akan dapat kad raya dan sticker daripada deno.. jangan lupa bg nama dan alamat di ruang komen entri pengomen tegar ya.. :)

    ReplyDelete
  24. itu mc ke kena buang kerja? hehehe... tak pe la bro.. bukan mung mintok.. ye dop? rehat puas2... :)

    ReplyDelete
  25. Eiqa~ Patah ni pn tengah berpantang juga =) he3

    Zaki~ Best ke?? bg ambe cuti jd xbest kalau lebih dr sbulan =)

    QL~ Btol 2, apa yg Allah bg mstilh bersyukur n hargai =) sy mnum Anlene je

    A.Mad~ Sy xbleh bersimen, msti gatal, lpas tu buka sndiri je, skrg xpkai pn =)

    A.Z~ Amin =) terima kasih, mmg bosan jgak la hu3..

    Dzureen~ he3 ngeri eh?? biasa je :D

    Yaya~ no utk org yg nk p brurut, kalau yaya nk ambil la he3 =) yaya ptah bhgian mn?

    K.Zara~ Alhamdulillah, kesabaran tu Allah pelihara utk sy =)

    C.Mila~ he3, nasib baik lelaki, kalau x dah dpt baby kn..hahaha

    B.PheO~ In.shaa.Allah bro =)

    Yaya~ Amin =) trima kasih

    K.June~ Xpening pn..sbb sy dh bhnti =) krja dlam bidang sy bt msa ni mustahil dgn keadaan sy mcm ni

    K.Lea~ Wkmslam, Amin =) trima kasih kakLea, he3 sy xbrapa pandai la nk bt smua tu..heee

    Krole~ Betol 2 bro =) yg pnting kna trima seadanya dan yakin pd Allah..

    K.Aiza~ Amin =) terima kasih kak, sy pn sntiasa fkir mcm tu kak, pk positif je slalu..

    Syaafi~ Wkmsalam, he3 okeh set!! =) ptah tgan xleh jd polis la cmtu.

    Syuk~ Hak r dlm bidang arkitek, tp sy sbgai site safety n site supervisor je =)

    K.Gee~ Wkmsalam =) amin, terima kasih..ok, in.shaa.Allah semestinya he3..

    Deno~ Mc bnyak best, boleh claim insurans he3, ok dah terjah, terima kasih Deno =)

    Zizi~ He3, kalau sakit, majikan mn yg jahat smpai nk buang krja?? tol x?? tp sy dah bhnti, dh sihat nk kerja dkt2 rumah je..ok, rehat dn kepuasan da neh =)

    ReplyDelete
  26. SKA..tahun lepas 2 minggu sebelum raya,saya pun patah kaki jugak...ambil masa 3 bulan pi ulang alik hospital.Tapi tulang masih belum cantum2 lagi..Saya ada makan nie kington dari produk elken
    http://www.elken4u.com/product_details.php?product_id=22
    lepas 3 bulan sy dah tak pergi hospital.bukak simen dan buat urutan kampung..alhamdulillah bulan ke5 dah boleh jalan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ptah kaki kt bhgian mn?? mnjadi eh produk 2??

      Delete
    2. Kingston elken 2 pil ke??

      Delete
    3. tak pasti..xcek pn lg mcm mn =) tp dgar kata berkesan..boleh try

      Delete
  27. Replies
    1. in.shaa.Allah..terima kasih =)

      Delete
  28. Mmg lama la ska cuti.. tak pe rehat la cukup2.. biar sihat betul2.. kang kalau da kerja, tak sempat nak rehat pula kan? hehe..

    ReplyDelete
  29. hahaha , sama dengan abang nang , patah sebab main bola...tak boleh bayang , secomel dan sebulat bola pun , boleh patahkan kaki ye :D

    ReplyDelete
  30. betul tu anakanda,redha dan bersyukur lebih baik..moga anakanda cepat sembuh seperti sediakala..

    ReplyDelete
  31. Pehh lama gila cuti! Hehe~ Puas la duduk rumah tak buat apa kan. Moga cepat sembuh k.

    ReplyDelete
  32. CKJ~ btol 2..tp lbih suka kerja =)

    Nang~ He3..2 orang kata kisah tersirat disebalik bola yg bulat..pnuh misteri =)

    Bunda~ Amin =) terima kasih bunda..

    Aida~ Hak r..tau xpe..Amin..terima kasih =)

    ReplyDelete
  33. syoknya dpt mc..bercuti panjang la fais.
    apa pun tawakal dan in shaa allah tulang tu ok balik. :)

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum.

    9 bulan mc fais.. ada hikmahnya kan.. paling tidak, fais dpt berblog, menyampaikan ilmu2 baik kat sini ^_^

    Berblog pun kerja fais.. lagipun skrg da ad mcm2 program online yg boleh mendatangkan hasil.. rasanya kalau fais mencuba salah satunya pun, ok juga..cth mcm program affliate. Takda boring sangat kan,hehehe

    Takpun, dalami je ilmu blogging ni. :)

    ReplyDelete
  35. lama tu dp mc..ada hikmah disebaiknya..sabar ye bro, fizi pun pernah juga tp terseliuh je..ambil kesempatan dibulan ramadan ini mintak dgn tuhan pulihkan cepat ksihatan bro..:)

    ReplyDelete
  36. Alhamdulillah..tq SKA. sy bru 3 bulan lbih..ni pon dah x keruan jadinya. ingat nk pegi ngurut, tp bila dipikirkan bukak simen, susah pulak nnt sebab kalu g hospital mintak mc, mesti dorg x kan kasi.

    ape pon ikhtiar dulu mnum produk2 kesihatan ni.

    bagaimanapon, checkup 30hb aritu kne postpone, lambat smp hospital. hehehe
    esok pulak.

    ReplyDelete
  37. sy kalau patah2 ni risau sungguh.rase smpai ke tua nih...

    ReplyDelete
  38. Perkongsian yg sgt bagus dan bermanfaat. Lamanya faiss cuti? Xpe, yg penting, banyakkan rehat. Nis doakan fais dan abg zizi diberi kesembuhan berpanjangan. Syafakallah kheir. In shaa Allah :)

    ReplyDelete
  39. best kut cuti lama2...whhahaha.. =) smga cpt smbuh ye ^_^

    insyaAllah thun 2014 lebih baik!! ^_^

    ReplyDelete