Fais-SKA

Monday, 29 July 2013

Duhai Kakak

بسم الله الرحمن الرحيم


Salam 20 Ramadhan dari SKA =). Lama pula rasanya tak layan blog ni, idea banyak tapi semuanya kelaut huhu. Tajuk entri ni ambe tujukan khas buat blogger perempuan. Memang dah jadi 1 kebiasaan kalau ambe suka terjah satu-satu blog perempuan ni mesti nak tahu umur dia, kadang-kadang sanggup godek entri lama. Jangan salah anggap pula, ambe cuma nak tahu dia berstatus kakak atau pun tak je. Yang mana ambe pernah tanya umur tu, memang ambe rasa dia berstatus kakak. Kalau dah selalu terjah blog dia, takkan la nak panggil nama je kan.

Bukan nak kata yang diri ni muda tang-tang, tapi dah diajar dari kecil hormat orang lebih tua. Kadang-kadang ambe tengok cara penulisan pun dah tahu dia adik ke kakak, lagipun panggilan kakak ni lebih sopan dan senang nak gunakan. Yang mana dia tu muda lagi, tapi ambe terpanggil kakak, sori-sori la yup, hehe tak sengajalah. Kalau lelaki senang, tak kira tua muda, semuanya panggil bro je, takkan la perempuan nak panggil sis, cam tak best je. Tu jelah nak kongsi harini, Wassalam =)

P/s : Acik layan lagu raya je kat radio, meh layan seruling instrumental ni, best juga dengar petang-petang camni =). Jangan tertido dah la, yang pasti bagi ambe memang best, siap karaoke lagi dalam hati.





Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

47 comments:

  1. betol 2...cri status tnda hormat^0^

    ReplyDelete
  2. hihi...cik akak panggil je nama...memang cik akak tak tengok..hahahaha

    akak singgah setelah sekian lama menyepi :)

    ReplyDelete
  3. agak2 akak ni kakak ke adik...he he he...

    ReplyDelete
  4. yaya pun sama akan hormat...tp kalau blogger lelaki kadang2 ada panggil abg tapi ada yang panggil nama je..kekok kdg2 tu nak panggil abg..memang hormat..

    ReplyDelete
  5. hee..bagusnya faiz ni..kak zara pun tak kisah sgt..tpi ngan laki ni yg tua dri kita tak tau nak panggil apa..klu panggil abg takut di salah tafsir plk..tak suka panggil bro nmpk cam gester plk..huhuhu..pnggil en atau nama je lah..=D

    ReplyDelete
  6. tak pa.. panggil kakak tu kan nampak lagi sopan.. :-)

    ReplyDelete
  7. SKA umur berape? teringin jugak nk tahu,hehe

    ReplyDelete
  8. erm , kak tanda hormat :) dan bila panggil adik , terasa macam muda pula...haha

    ReplyDelete
  9. owh akak yer....saya pon akak jugak even umo s.k.a lebih tua dr umo sy...s.k.a jugak paggil sy akak first2...x gitu???

    ReplyDelete
  10. fais umo berapa? nak tahu jgk..haha..

    ReplyDelete
  11. yg penting kita saling hormat menghormati..kalau x thu umur bahasa harus sopan sikit..:D

    ReplyDelete
  12. yup acik pon same :) biar kita lebih hormat :)

    ReplyDelete
  13. xkesah la..jgn panggil makcik udah..aunt x pe..haha..

    ReplyDelete
  14. Betul tu, ini menunjukkan budi bahasa seorang blogger.

    Tapi, terus terang saya katakan, saya kurang suka untuk menggelarkan seseorang itu bro ataupun dipanggil orang begitu. Lebih molek disapa saudara sahaja.

    ReplyDelete
  15. yg penting saling hormat menghormati. macam main mercun jugak. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha syuk..apa kena mengena dengan mercun ni,he3....

      Delete
  16. kalau dengan blogger lelaki, kebiasaanya lebih senang cakap kau aku. hehe

    ReplyDelete
  17. QL selalunya panggil nama je... sori ye..huhu.. sebenarnya tua o muda dari QL sume QL hormat..

    N dlu2 suka sgt dengan bunyi seruling.. sekarang nie.. skit2 je..

    ReplyDelete
  18. Tak pernah ditanya umur, so mesti dah tau i'm younger than u :)

    ReplyDelete
  19. baguslah
    jgn pakai terjah panggil nama saja
    ehe,,, akak ok jer
    tapi heran juga sebab ramai dok panggil akak ni
    akak mia.
    adoilaaa,,,
    mia tu nama anak akak
    tau

    ReplyDelete
  20. Saye tak cecah 20-an pun lagi. Boleh panggil cik adik manis hehe

    ReplyDelete
  21. patut lama tak nampak.. :) sy pulak status apa agak nye ye.. hehe..

    ReplyDelete
  22. Maaf tompang lalu
    ------------------
    Saya ingin menjemput anda utk menyertai : Contest Blogger Jejaka Jambu.

    ReplyDelete
  23. waa... bagus fais.. itukan budi bahasa namanya.. hehhee.. tp klu fiza.. fiza lebih suke gune "awak" kalangan mude pung boleh.. kalangan dewasa pung boleh.. heheh klu dah tau nama.. fiza pnggil nama je.. mcm fais.. heheh

    ReplyDelete
  24. owh tiba2 teringat masa kita mula kenal sebagai kawan kat blog,kan fais.masa tu fais confused nak panggil akak ke,atau nama je he3...macam faislah jugak..dulu kak lea dok panggil ska..ska...ngee..

    yelah ada yang suka bahasakan diri I,U.ada yang awak2..kita2...kak lea lebih selesa guna macam sekarang ni ^^

    ReplyDelete
  25. bgus cara bro ni...lebih baik buat gtu..kang main aku kau tngok umur dia 10 tahun lebih tua dr kta...pergh! tak baik jgk...tapi kengkadang tu ada jgk blogger yang lebih tua ni suka kte panggl nickname dia je...kalo camtu tak apa kan~

    ReplyDelete
  26. Ramai peminat Fais...sebab tu yg akak2 pun xnak mengaku, hehe
    Rasanya...mereka semua xkesah sgt pasal usia dlm dunia blogging ini, mana yg kita tahu...panggillah ikut pangkat. Jika tidak anggap je yg kita ni adik...hehe

    p/s: Jgn panggil ambe pak cik doh le :)

    ReplyDelete
  27. Kalau panggil kak long ke kak ngah ke tu tandanya nak ngorat...haha :D

    ReplyDelete
  28. hehe tu la pasal kalau lelaki senang sikit...tapi utk perempuan ni diorg sama diorg pon umur beza setahun pon nak berkakak adik....hehe apa2 pun bagus jugak tu kalau dapat selak entri lama utk kenal pasti umur mereka....

    PS: sori bro terlambat sikit utk singgah ke sini....

    ReplyDelete
  29. bgus fais ni..hmm..tula..kadang2 kompius gak nak pnggil ape..hehe..selongkar2 entry lame pn x jumpe..so..pnggil je la name..hehe..fais ni umo bape ek?

    ReplyDelete
  30. bunda ni semua dah maklum kan anakanda2 sekalian...

    ReplyDelete
  31. Saya tahu umur Fais. 25 kan kan? :D Alaa beza setahun je dengan saya. Saya 24. Hehe~ Nasib awak tak panggil saya akak.

    ReplyDelete
  32. salam adik
    kakak terjah kat cni yer....

    ReplyDelete
  33. sana sini lagu raya berkumandang.... panggil kak mia je..

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum.

    Macam lana, kita tak kisah kalau org tu lebih muda ke lebih tua dari kita pun, nak panggil kakak, kita ok je.. asalkan nama panggilan tu baik2 maksudnya. :)

    Dgn lelaki yg lebih tua, kdg2 guna abg, kadg2 bro. Tapi, kdg2 sbb awal2 kenal, tak tahu dia lebih tua, so, biasakan diri panggil nama, takpun 'saya-awak' dgnnya.

    Sama la kita fais..dah diajor hormat org lebih tua..

    ReplyDelete
  35. betul tu..kadang2 tak tau nak panggil apa hanya nama blog. nina xpernah tau umur fais berapa.

    p/s: menjawab bg komen cbox tu. dulu prnh ada lps tu byk sgt org hantar iklan last2 amik kputusan buang terus.

    ReplyDelete
  36. Sama lee kiteeeee. (gaya boboboi)
    Betul2x kita kena hormat org yg lg atas dari kita.. :)

    ReplyDelete
  37. panggil sya adik...sya lebih muda sikit dri ska...alah tak yah panggil adik lah..panggil JM/CJM..habis ceritaaa.... -..- (y)

    ReplyDelete
  38. hehehe hana kalau dia bahasakan diri akak. hana pun panggil akak juga.. kalau x. hana sebut nama je. huhu

    ReplyDelete
  39. sebab tu di blog akak memang dah letak umur.. tapi sebenarnya akak tak kisah nak panggil nama pun.. terpulang kepada individu itu.. jangan biadap dengan akak dah la..
    best layan lagu tu..

    ReplyDelete
  40. salam fais...
    huahua.. saya kakak..yeay!!(panggil je kakak ^^)
    fais pernah tanyakan kat blog akk.. huahua..

    ReplyDelete
  41. kalau sy pnggil nama je udah ler.xpayah nk pggil en en...rimas la...ehehe lbh2 lg kalau pggil abg...huhu xmohhhh

    ReplyDelete
  42. bwahahaxD <------ adik! ngeee~

    kalau lelaki mmg sng..bro ..bro jee... xD

    ReplyDelete
  43. betul gak tu s.k.a..

    ckj pun akan buat macam tu kat blog yang pemiliknya perempuan.

    ReplyDelete