Fais-SKA

Tuesday, 16 April 2013

Petua & Pantang Larang Patah Tulang


Alhamdulillah, bulan 4 ni dah masuk 3 bulan kaki kanan ambe patah. Tapi tulang kaki langsung tak menunjukkan petanda nak bersambung, huhuhu sedih-sedih L. Nak kata tak berpantang, rasanya berpantang je. Nak kata tak minum susu, dah berapa pack susu Anlene ambe habiskan. Nak kata tak makan ubat, hmm..dah macam-macam ubat ambe telan. Sekarang ambe cuba ubat dari Homopathi pulak. Try dulu camne, yang penting ikhtiar. Hmm..ambe rasa mungkin banyak bergerak kot, sebab tulah tulang Tibia kaki kanan ambe ni tak cantum-cantum lagi. Tulang Tibia makan masa yang panjang untuk sembuh. Ambe ada terbaca yang pesakit patah tulang tibia, paling cepat nak boleh berjalan makan masa 3 bulan. Tu pun yang dah letak plate besi kat dalam kaki.

Macam kes ambe. Bulan lepas baru tukar pakai simen, sebelum ni tulang kaki disupport oleh besi area tv je. Kata doktor, tulang dah menunjukkan nak bersambung dan luka pun dah baik. Tapi pakai simen ni, langsung tak best bagi ambe. Tak tahu nak terangkan camne. Tak tahulah kot-kot korang yang pernah pakai tu rasa best. Ahad (14/4/2013), akhirnya tertanggal jugak simen dari kaki ni. Hehe terpaksa buka sebab air dah masuk kat dalam. Habis basah kapas kat dalam simen dan takut nanti ade kuman pulak merebak. Ambe buka sendiri je simen ni, ketuk pakai tukul dan gunting J. Sekarang ambe balut kaki yang patah dengan bandage dan tahan pakai besi yang dibalut kertas je. Huhuhu Allah je tahu camne sakitnya time tulang patah tu bergoyang-goyang. Kena berhati-hatilah bila bertongkat, tu yang penting.

               
Sebelah kiri dah tertanggal simen dari kaki & kanan ambe balut kaki pakai bandage (Simple!!).

Tinggal kenangan da huhuhu. kata-kata semangat dari En.Abah.

Petua & Pantang Larang Patah Tulang

Ambe nak share Petua & Pantang Larang orang patah tulang beserta komen ambe dengan korang. Inshaa.ALLAH berguna bagi yang mengalami nasib yang sama macam ambe. Tapi kebanyaknya ambe tak ikut pun. Ape yang ambe share ni bukan rekaan, ianya sumber dari pesakit yang patah tulang. Cuma ambe kumpul dan jadikan 1 entry je. Semoga bermanfaat dan cepat sembuh. Jangan tiru macam ambe keh!!.

P & PLYang ni nasihat dari doktor, jangan makan Gamat atau ubat yang ada Gamat. Katanya tulang susah nak bersambung.
Ambe – Hmm..tapi ambe ade terambil pati ikan haruan + gamat, huhuhu langsung tak sedar ade gamat. Acane tu???.

P & PL – Doktor bagitahu jangan guna anggota badan yang patah tu sehingga diberitahu kelak.
Ambe – Yang ni ambe tak ikut, masa mandi ambe cuba tahan (imbang badan) dengan kaki yang patah, tapi sebulan lepas operate la. Cuma tak bagi tekanan sangat. Lagipun dah 3 kali tergelincir, huhuhu Allah je tahu sakitnya.

P & PL – Tak boleh ambil ais atau makanan sejuk. nanti kaki rasa senak (bisa).
Ambe – Yang ni ambe tak sure, ambe lepas je sebulan dah ambil ais. Tapi tak banyak la dan takde pulak rasa senak dan sakit. Makanan sejuk mungkin buah-buahan sejuk atau sayur-sayuran yang sejuk. Bukan yang sejuk beku keras tu. Dia lebih kurang makanan yang menyejukkan badan. Yang ni ambe tak makan.

P & PL – Doktor bagitahu minum susu paling minima 3 kali sehari. Susu yang terbaik adalah Anlene.
Ambe – Yang ni ambe buat, tapi minum 2 kali je sahari. Kalau yang tak suka susu, korang boleh p farmasi mintak susu jenis pil. Telan je ape susah. Susu Anlene ni dia takdelah berkrim sangat, jadi tak memualkan pun.

P & PL – Orang tua-tua bagitahu jangan minum air kelapa dan tebu.
Ambe – Hmm..tak sure sebenarnya sebab ape. Tapi  lepas tukar pakai simen, ambe dah makan jelly kelapa dan coconut shake. Setakat ni ok lagilah. Sekarang ni dah makan ubat Homopathi dan terpaksa berpantang air kelapa.

P & PL – Sesetengah orang bagitahu jangan pakai simen. Lebih baik bandage je untuk kecederaan tulang yang tak serius.
Ambe – Bagi ambe memang tak selesa pakai simen. Dah la gatal dan susah nak bergerak. Tapi tujuan simen ni untuk kekalkan tulang kaki tu. Tak nak tulang tu lari dari kedudukan asal serta dapat protect kaki. Yang ni terpulang pada individu. Biasanya kalau pakai lama sangat, sendi kaki leh keras dan kaki melecet lepas simen tu dibuka. Simen boleh pilih yang berat (free) atau fiber yang ringan (berbayar). Kalau tak salah Rm80.00 untuk 1 balutan.

P & PL – Urut kaki yang patah.
Ambe – Patah tulang macam ambe ni memang tak boleh urut awal-awal kena dulu. Sebab ada luka dalam (open fracture). Tukang urut pun tak berani nak buat, silap-silap haribulan boleh kena jangkitan kuman. Lebih baik pergi hospital je dahulu. Patah tulang yang tak serius boleh la pilih nak pergi urut atau masuk besi kat dalam kaki. Risiko kalau kena tukang urut yang tak pandai, memang boleh jem kaki. Bengkak tak pasal-pasal nanti. Kalau masuk besi pulak, risiko dia jangkitan kuman jelah. Kalau keluar nanah kat tempat jahit, wajib pergi hospital dan doctor akan operate balik tuk cuci besi. Huhuhu pilihan di tangan anda J.

P & PL – Jangan makan telur, ayam dan makanan laut (seafood). Takut gatal dan bernanah.
Ambe – Bagi ambe kan, berpantang makan ni rasanya sesuai untuk orang alahan je. Ambe takde alahan tapi ambe cubalah berjaga-jaga tak makan banyak. Ambe setakat 3 bulan ni dah 2 kali makan kfc. Mula-mula makan memang gatal dan yang gatal mungkin di sebabkan kulit ayam. Telur memang ambe makan je hehehehe. Tak gatal-gatal pun, dan Alhamdulillah tak bernanah. Tapi cubalah berpantang dulu sebulan selepas operate. Lagipun doktor tak bagi berpantang sebenarnya. Ape yang kita makan kita dapat zat dari makanan tersebut, sekaligus mempercepatkan luka pulih dan bagi tenaga kat tubuh kita.

P & PL – Orang tua-tua bagitahu jangan makan pulut.
Ambe – Tak pasti pulak kenapa..????..ada sape-sape boleh tolong jawab??. Lepas 2 bulan ambe pernah makan nasi dagang dan pulut ikan masin. Hmm..ok je.

P & PL – Banyakkan minum air masak. Bagus untuk tubuh sebab tubuh kita terdiri daripada air dan sebaik-baik air adalah air zam-zam.
Ambe – Huhuhuhu..ambe jarang sangat minum air masak J.

P & PL – Ni nasihat nurse kat ambe haritu. Luka kat kaki yang patah tulang tu jangan cuci tiap-tiap hari, takut dijangkiti kuman. Sekurang-kurangnya seminggu 3 kali, nak-nak yang patah tulang cover pakai area tv.
Ambe – Mula-mula keluar hospital tiap-tiap hari jugak ambe pergi klinik cuci luka. Lepas je sebulan, ambe cuci sendiri je. Tapi ambe cuci hari-hari, Alhamdulillah la takde pape J.

P & PL – Orang yang patah tulang ni, pesan doctor jangan banyak bergerak. Nanti tulang tu tak dapat nak bersambung dengan sempurna. Kalau nak tido alas kaki atau tangan dengan bantal bagi keselesaan.
Ambe – Bagi ambe, bantal tu memang dah ada. Tapi tido tak selesa kalau tak pusing-pusing L. Dah banyak ambe bergerak sebenarnya, pergi tandas, mandi, ambil wudhuk dan keluar minum-minum dengan prends. Acane tu??? Hmm..mungkin kena letak plate besi dah dalam kaki ambe ni nanti.

P & PL – Banyakkan berdoa, redha dan jangan tinggal perkara yang wajib.
Ambe – Alhamdulillah masih bernyawa dan dapat tunaikan lagi J. Mula-mula eksiden memang terkejut dan sedih. Tapi ambe redha sebab Allah takkan uji hambaNYA kalau Dia tahu hamba Dia tak mampu. Lagipun sakit tu kan penghapus dosa. Bersyukurlah J.

P & PL – seorang Ustaz dalam rancangan Tanyalah Ustaz tv9 ada bagi petua. Baca surah Al-mu’minun dari ayat 11-14 sambil sapu tempat yang patah atau sendi yang sakit dengan gel pokok lidah buaya. Amalkan 3 kali sehari tiap-tiap hari. Inshaa.ALLAH cepat sembuh.
Ambe – Inshaa.ALLAH akan diamalkan. Cuma setakat ni amalkan surah Al-Fatihah je dulu.

Alhamdulillah setakat tu jelah ambe dapat kongsi Petua dan Pantang Larang bagi pesakit yang patah tulang. Jika ada yang tertinggal ambe minta maaflah yup. Semoga bermanfaat J. Jangan lupa doakan ambe biar cepat-cepat sembuh neh. TQ....Wassalam J

P/s :  Kalau anda ingin tahu lebih banyak pengalaman istimewa ambe tentang patah kaki ni,
 bolehlah klik --->> SINI. Macam-macam tips dan kisah ambe kongsikan. 



Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

75 comments:

  1. Belum ada pengalaman patah..Maap le. Berbanyak le bersabor. Insyaallah...orang muda, tulang tu masih berupaya bercantum semula.
    Bila ditimpa musibah...inilah ruang yang diberi Allah untuk kita mendekatinya. Itulah tanda sayangnya Allah kpd kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. okeh..trima kasih atas nasihat yang d'beri :)

      Delete
  2. assalamualaikum,

    tksh sudi keteratak bunda, kesiannya bunda dengar cerita SKA, hrp2 bersabar yer...ttg pntang minum air kelapa n tebu tu bunda pernah dengar...minum byk air zam2 itu mmg percaya sgt2.

    Bunda pernah tgok kat tv9 kalu tak salah ustaz tarmizi dlm rancgan perubatan alternatif..ada slh satu episod tu ada siarkn bomoh tulang (cina)..mcm ok jer, ramai org gi dptkn rawatan kat sane..

    Walau apa pun bykkn berdoa , dan ingat tiap penyakit tu adalah hikmah n pengampun dosa .. wallahu'alam

    ReplyDelete
  3. Waalaikumussalam, Cina ke?? hmm ok..nati sy try cari kat mr.google..papepn terima kasih bunda :)

    ReplyDelete
  4. salam kenal......

    sedih dan terharu pula baca n3 kat atas tu....banyak2 bersabar ye..maaflah ye takde petua2 yang dapat akak kongsikan.....anak akak pernah patah tangannya tapi budak2 cepat je...sembuhnya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal jgak kak..trima kasih atas nasihat :) budak2 ptumbuhan tulang dia cpat..mmg cpat je smbuh :)

      Delete
  5. Wahh banyak juga pantang larang tu ye..
    Tak pernah pula merasa patah tulang jadi xde tips2 boleh membantu,
    cuma bykkan berdoa inshaa Allah nanti dipermudahkan utk sembuh di samping kena dgr nasihat doktor2 tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. okeh..tq condoriano :) ape maksud nm 2?? hu3

      Delete
  6. peegh.. hebat demo bro... menarik molek info tu.. kawe ado kenal tok bomoh patoh area tanoh merah, kelate. boh kawe dulu patoh tulang bahu. loni bereh doh.

    ReplyDelete
  7. ha3..hebat gapo la kalu dang patoh gak..ambe rajin dgr jgk bmoh ptoh tnh meroh 2..ace demo bg info ke ambe..pah urut kt dia bape bulan boleh cntum mula tulang???

    ReplyDelete
  8. Nak petua eh.. betul ke nak buat nanti . tu yg kat atas tu banyak je da x ikut ppl tu. ish ish .. nanty org try tnya mama kalau dia tau . cepat sembuh !!

    meh lah join segmen saya . huhu ! kenal-2kan diri . *sempat promot*

    ReplyDelete
  9. yg xikot 2 mmg xbleh nk ikot hu3..ada pape info sal petua share je dsini :) tq2..hajatnya mmg nk join sgmen 2..tp xpndai..cara dia copy n paste je ke???

    ReplyDelete
  10. Salam mcm mme ea utk tulng cpt tmbuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam..klau boleh cri ubat kt frmasi yg boleh cpatkn pertumbuhan tulang, jgn byak bergerak dan bykkn minum susu :)

      Delete
  11. Sy bru pth tgn 1 mei 2013.mknn pe yg ok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. makanan yg tggi kalsium, zat besi dan protein :)

      Delete
  12. ada pakcik kat kijal kemaman terengganu, org panggil dia pak lah air sejuk, adik saya 2 org and abah saya x pergi hospital pon, refer dia je ms patah, so far ok... satu lg, kata org jgn amik pisang.. nnt sengal kat tulang, xtaw la sengal mcm mn sbb tu adik saya yg pernah patah pon ckp mcm tu, sy x penah rasa lg... saya xde contact number pakcik tu, slalu kalo pergi area kijal tu, tny org kat situ mostly org kenal la kalo ckp paklah air sejuk bomoh patah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih atas info 2..sgt dkat dgn rumah sy :) pnah jgak dgr psal dia..in.shaa.Allah nk pergi ushar2 jgak..

      Delete
    2. ni number paklah tu, sy dpt dari ayah... 013-9757943... harap no ni berguna lg...ayah sy ckp.. nnt simpang traffic light lemang tu masuk kiri ( kalau dr kerteh la).... then umh dy area giat mara....tny la org situ...sng kan..hehe

      Delete
    3. trima kasih =) he3 nnti sy nk pergi..in.shaa.Allah mggu dpan..

      Delete
  13. ambe xtau laa sal tulang ni.. byk kut pantang larang.. xleh minum ais?? gulp.. suka ais.. ngeh3... :))

    smga cpt smbuh r..

    ReplyDelete
    Replies
    1. he3..mcm sy mnum je..lupa dh pntg lrang ngeee :D trima ksih

      Delete
  14. Kaki saya patah tahun lepas di bhgn lutut ke tulang keting, so terpaksa masuk besi.

    Sakitnya Allah je tahu. Selama 2 bulan berwheel chair, bulan ke 3 pakai tongkat 2, bulan ke 4 bertongkat 1, bulan ke 6 baru boleh pijak 2 kaki. Cuti lama gile sampai minta bos bg kerja ke rumah sbb nak hilangkan boring.

    Skang dah ok ke belum? Nasihat saya, rajin rajin lah berdoa dan sentiasa bersyukur di beri ujian di dunia mcm ni. Tu tanda kasih sayang Allah pd kita sbb masa sakit je kita sebenarnya, 100% ingat pada Allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. in.shaa.Allah trima kasih atas nasihat =) blum ok lg stakat ni..sdey2..

      Delete
  15. salam..baru je bersimen...tgan ni ingatkan terseliuh je...sbb jatuh bodoh je....g hkl doc say ade crack kecik dkt tulang siku....nk cepat baik...lagi 2 bulan nk tunang...bkal mk mentua (insyallah)kate darah manis...sedih preparation tergendala...sedih...

    ReplyDelete
  16. salam..baru je bersimen...tgan ni ingatkan terseliuh je...sbb jatuh bodoh je....g hkl doc say ade crack kecik dkt tulang siku....nk cepat baik...lagi 2 bulan nk tunang...bkal mk mentua (insyallah)kate darah manis...sedih preparation tergendala...sedih...

    ReplyDelete
  17. salam..baru je bersimen...tgan ni ingatkan terseliuh je...sbb jatuh bodoh je....g hkl doc say ade crack kecik dkt tulang siku....nk cepat baik...lagi 2 bulan nk tunang...bkal mk mentua (insyallah)kate darah manis...sedih preparation tergendala...sedih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. in.shaa.Allah skejap je tu kn =)

      Delete
  18. Salam.saya eksiden patah 3 tulang paha bulan january...2013...masa checkups doktor cakap tulang lain semua dah ok cuma tulang yg hancur belum brapa nak Sambung. ..doktor bagi ubat org tua....protaxos makan malam jer..bancuh ngan air...mintak2 ok la..

    ReplyDelete
  19. Captivating coals could be place on this kind come
    out and your own oven at the same time. Seek out all of these functions against
    your micro-wave review generating your final choice determined
    by your company needs. It is actually been a really beneficial works of art linked The sony
    laptops. If it turns out jalapeno machines is a certain method
    this push needs, gift wrapping them found in sausage should be that can second step to help effectiveness.


    Feel free to surf to my web page :: top mounted toaster oven **

    ReplyDelete
  20. Many, it is possible to all-around bunch of advantages those same stoves allow for, what are the real
    not necessarily quite tone expensive to shoppers in.

    The food they eat can never backup scorch or over foods really photovoltaic sun-tan oven.

    Could be just what your company handy dandy toaster can be found in effective.


    my weblog ... compact oven bakeware ()

    ReplyDelete
  21. slm,,ummm,sy pn mcm SKA jgk,,,tp pth kaki kiri 1/4/2013..just msuk 2plate besi ja,,,lau simen n ada ariel tv tu xde,,,pngalaman pkai simen sparuh slama sminggu sblm msuk besi dlm kaki da cukup terseksa,,tiap kali mlm je nk nangis,,,smpai kulit tumit merah,,,aduyai,,,,,knp SKA mkn telur,,,,bhyela,,,,mak sy ckp org yg kaki patah xboleh makan telur...1ag,,,kulit ayam tu jgnla telan,,buang je...daging ayam xpe mkn,,,cm2la,,,dgr crite dkt tanah merah,kelantan ad bomoh patah,,,tp xdpt dpstikan d mane,,,bb sy xpernah p...hehe,,sori

    ReplyDelete
  22. smbungan y td,,,sy sarankan SKA gune produk prof norhisham wahab,,,sy da gune produk fullmoon,,alhamdulillah,,tulang kaki mudah bercantum,,,PANTANG TTP KNA JAGE,,,elakkan mkn lkse jgk...bise sgt2,,,tp kna ingat jgk,,,sbb sumenye dgn izin Allah...:)-nk tau sal mklumat lanjut,,,just look at www.profnorhisham.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. erkkk laksa :( byk kali sy mkan..hmm

      Delete
  23. i pnah ada pglmn patah.close fracture with spiral fracture distal end of tibia and proximal end of fibula..ya allah swt..sakit nya hanya allah swt sj yg taw..

    ReplyDelete
  24. da lupa apa pantangnya..tp masa patah tu,mmg tak berani la nak mkn benda2 sejuk(org tua kata cam buah anggur,pear,air berais....tak kisah la makan or minum.takut org kata bisa..cuma ms tu xpnah lupa susu anlene je...cuma yg penting,kna jg luka takut infected..ada demam ckit ke,bernanah ke,sakit sgt ke,mmg i kol direct ke wad yg observed i tu..tnya cmne nk manage..bkn apa,takut infected wound yg unpredictable..dri bsi elok2 dok kt ctu,nak plak kna buang..ganti lain..cuci..kna msk operate blk buat wound debridement..so bnda2 cmne mlmbtkan penyembuhan..isu2 pntg makanan tu sbenanya cm x significant sbnanya..cma org kata,baik kta ikut kalo rs nk cpt baik..i pakai plating 8 skru..pas 2 bulan stgh i baling tgkat ketepi..dgn confident nya bjln kak tnpa bnda tu..tp awas..xboleh lasak...i buat cmtu sbb i nk lwn rs takut nk bjln tu.bygkn lah,kaki kanan i tba2 mgecil sbb da jrg gerak..so dri situ,hmpir 8 tahun berplating..i mampu brlari wlupun isau..buat kje lasak..lompat sn lompat sini..catwalk xpayah ckp la..hahahaha..cuma 3 mlm ni je sgsara..kaki sakit amat sgt..scara tiba2 plak tu.padahal selama ni plating i ok je..i baru pasan,pkr tulang pnah gtaw,da ckp setahun stgh kna buang..now da 8 tahun!!!!!! camner tuhhh...adakah ada expirate date?bkarat?huhuhu...takut nk kna wad lg.cucuk sana sini..sgsara laaa..sok nk jumpa pkr tulang semula.tgk apa outcome dorg..hope semuanya ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. baek p jumpa dok..erkkk 8thun lama 2..hu3

      Delete
    2. mcm mn result jmpe dok??? besi 2 nk kena buang x?? kos awk msuk besi brapa rm??? ada rsa pape x lepas msuk besi?? nyilu ke?? sejuk ke??

      Delete
  25. bdk nsb malang9 July 2013 17:15

    Askum,sy dh lma patah paha belah kiri tpi sy xpki besi sy x gi hospital,,family sy bwa jmp.bomoh memang jdi tpi sy blh jalan krg nie sy sedih sy jln xmcm org laen kaki sy tinggi sebelah malu sy,dah dua tahun tlg lh bg petua kt sy

    ReplyDelete
    Replies
    1. ssh nk ckp kes awk ni.bek awk rujuk dr pakar tulang..sy xtaw la apa bomoh tu wat kt awk.biasanya,kalo melibatkan kepatahan serius,ssh nk sembuh tnpa ubatan taw..ssh nk elak jgkitan n komplikasi len akibat kpatahan.tmbh plak awk patah kt bhgian paha..better jumpa dr pakar tulang.kalo dorg xdpt buat apa2 mgkn kna refer physiotherapy..

      Delete
    2. hak r..better jmpa pkar tulang..biasanya, kalau org patah peha..dok ada bgthu yg tulang akan pndek sbelah..2 yg sy thu la..ape pn kena pergi cek dlu keh =)

      Delete
  26. Salam.
    7 mggu yg lalu pth tgn akibat xcdnt.patah kat lengan antara bahu n siku..pas 6 mggu xcdnt..hampanya hati sebab tulang langsung x tumbuh....1ogos ni xray lg.....n 19ogos masuk besi...arghhh...sy xmo......:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke?? knapa xprgi bt rwtan urut je dlu?? sy pn bt mcm 2 dlu, sblum result msuk besi 27july ni..try minum susu anlene slalu, jgn byak bergerak dn ambil ubat kalsium yg jual kt farmasi =) in.shaa.Allah..tgok pkmbgan nnti, jgn lupa juga berdoa pd Allah.. sy ni dh 7bulan..tp tulang degil xnk smbg2 jgk..

      Delete
    2. Slm..mcm sye jgak ptah lengan da dua blan da tpi tulang blom cntum lgi.26 ogos ni kne operate msok besi..doa kn la ye..hti nie tkot sbnr nye..

      Delete
    3. Alinn mcm mne jdi msok besi x..

      Delete
  27. salam..sy patah tulang ulna..bwh sikit dari nadi tgn kiri..kes sy ni doc bg 2 pilihan..yg terbaik masuk besi yg ke2 simen..saya cuba simen dulu walaupun doc lbh suggest besi..bru seminggu simen,xray xde progress malah lbh teruk tulang tu berselisih..sy gamble g jpa dukun patah di kmpg darat changlun perlis..drpada menjeruk tgn dibwh simen,sy iktiar perubatan kmpg..tgn x di urut,just dibalut dgn ubat2 dr daun yg digiling...sejuk je..pastu disokong dgn buluh yg dibalut..tgn saya di balut untuk sokongan.seminggu lps tu tok wan tu ckp tulang sy da sambung cuma x kuat lg..masuk kali ke3 saya da boleh angkat tgn yg pth tu n kne buat senaman gemgam dan sapu minyak yg dibekalkn setiap hari..pada mula sy ragu2 utk berubat cara kmpg,tp bila lihat keikhlasan wajah tok wan tu menolong,sy jadi yakin..(dgn izin Allah) kita beriktiar..esok genap sebulan,sy patut jpa doc untuk xray..takut juga klo dimarah,buka simen tnpa pengetahuan doc..tapi sy x sanggup tgu 3 mgu simen sedangkan seminggu je sy da gatal2 ruam..berubat dgn tok wan tu tiada pntg,saya bedal je semua..bila bca entry saudara..halamak...x bole minum ais ker...sy doakn tok wan pnjg umur supaya dpt tolong amai org lagi...klo tgk depan umah dia mmg banyak simen bekas org guna..ada untuk kaki,tgn,ada yg patah tulang bahu mcm2...tp apa pun dptkn nasihat doc dulu ye... :)

    ReplyDelete
  28. maaf.pembetulan..kalau sy teruskan simen harus paling kurang 6 minggu..saya masih gunakan anduh hingga sekarang..raya 2013 thn ni..sy beraya dgn anduh di tgn..doakan sy cepat sembuh ye.saya doakn saudara juga..moga baik2 semuanya..salam ramadhan dan selamat menyambut aidilfitri 2013 :)

    ReplyDelete
  29. Salam SKA. sy pon pth kaki, tulang kering ngn tulng kecik bwh dia. kene terjah men bola, kena 20/04 aritu. mule2 simen yg berat tu...lpas x ray 2nd checkup tulng dh align blik, cume blom bsmbong. lpas tu gatal2 pegi tukar simen fabrik. 3rd checkup trus tulng lari. aduii..

    skang tgh ikhtiar mnum produk Sari Agegard, bru dlm sbulan. 30/07 ni next checkup, nk tgk mcm mne keadaan tulng, dh bsambong ke blom.

    bab mkn mmg lgsg x de pantang, mkn bnyk2 terutamanya protein (kaki yg pth ni dh mengecik gile2 pnya). Susu anlene mmg wajib.

    btw, kalu SKA pegi mngurut dkat Kijal tu..share2 lah.
    klu mnjadi nk jgak pegi, saya pon duk dkat cherating jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnti tgok entri ni yup
      http://minus-ska.blogspot.com/2013/07/kita-serupa-bro-zaizi.html

      Delete
  30. alamak habistu sekarang ni camne bro? dah ok ke kaki tu?

    ReplyDelete
  31. Kite br excident langgar anjing. Mesti klakar kn ? Xpenah di buat org . Ni semua berlaku tibe2.. xperasan pon anjing tu lintas. End up nye , bahu patah.. mule2 doc kte tulang bhu lari je.. lps 2 xray byk kli kn dia kate bhu ay pth . Tulang tu tah mcm mne tah .. dia kate nk sambung dgn wayar.Sdala kene postpone ooperation. Ayah suruh g rwtn batin je. Sbb klu kt hosp amikkos tinggi kn.. tu sy tgh fikir cmne ni. Agak2 ok kne klu nk buat rwtn batin je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh try dlu..kalau tukang urut 2 diyakini boleh bt..cuba jelah, lpas 2 tengok dalam sebulan..umur berapa?? kalau muda lg, xyah bmbg, cpat je tulang 2 smbung, jnji xbt kerja berat2..awk xde insurans ke?? kalau ada, 100% ditanggung insurans je..tp hospital ni kalau main bedah2, takot risiko jangkitan kuman..tp cpat baik dn diyakini elok la..skrg terpulang pd awk je =)

      Delete
    2. Semoga cepat sembuh =)

      Delete
    3. Saya Tulang bahu pun pnah ptah kri knan.tpi da 5 6 thun da.sya x de bwat operate pon.dlm tmpoh sebulan tgan sya da bole angkt.cme rse brat je la.

      Delete
    4. Slm semua..saya juga pernah pth kedua belah kaki.tibia dan fibula.dah mcm lumpuh.trpksa naik kerusi roda.selama 4 bulan.pling ssh nk p toilet.bln klima baru guna tgkat.dah mcm pocong trlompat2.bln ke7baru lh mcm beby bjln.tp alhmdlh skrg ok dah.tp pcylh smua ye ada hikmah.mgkin tuhan tu nk ubah kita.cth mcm saya.sejsk kmlgan saya trus jd minat bkrja dgn lawyer.dpt pampasan .dan pgalaman.kpda geng2 yg kurang fhm mgenai tuntutan kmlgan/claim blh hbgi saya 24 jam.
      Fattul pgurus tuntutan kmlgan g.dorai&co. 0193003434.sedia mmbantu.

      Delete
  32. 23.jun...saya terlibat dalm 1 kmlngan brsama adik dan 3 rakan swaktu ingin pulang ke asrama kolej di ipoh slpas mkan tgh malam...pkul 12.30am....kmalngan brlaku disebabkn dilnggar kereta yg dipandu cina mabuk..yg mmndu sehingga naik keats laluan pejalan kaki dan lggr kmi dari blakng...seorng rkan tidak mngalami apa2 kcederaan...2 rakan dan adik sya mngalami luka2...bgi saya bolehlaa truknya....tetapi..Allah Taala telh mnguji saya...saya mngalami kecederaan parah...patah kneecap kaki kiri ...dan pecah bahagian bwh ibujari kaki...3 skru dimsukkn pda kneecap dn besi 2 btang seperti lidi sate...pnjng pun sama....di bhagian kaki ntuk support tulang yg pecah dan tk lari....Alhamdulillah....selepas xray 30.julai lpas...kneecap sudah brcntum...dan doktor ortopedik mnjngka...pulih spenuh slpas 3 mggu....tpi kaki masih pecah lgi tulngnya...saya gunkn fiberglass sbgai simen kaki....._Alias

    ReplyDelete
  33. terimakasih kerana membri petua dan panduan....actually saya dah 2x patah. patah kali pertama masuk besi dan patah kali kedua pakai simen...so pengalam saudara tu sedikit sebanyak dapat menjadi panduan utk saya...terimakasih

    ReplyDelete
  34. assalam SKA makcik ni lumpuh separa, raya haji tahun lepas jatuh n patah tulang peha, doktor xnk operate sbb keadaan kshtn lemah, try brubt kampung dgn bomoh patah kat Sikamat NS...ramai org yg patah baik berubat dgnnya cuma makcik baik sikit daripada mula patah dulu. tapi kaki kiri dah xboleh nk diluruskan. hndak brgerak kemana-mana mesti ditolong. kalau dulu walau separa lumpuh makcik boleh berjalan sendiri. raya haji tahun ni xlama lagi tapi makcik masih menanggung kesakitannya...nasiblah kan. makcik doakan anak cepat sembuh...

    ReplyDelete
  35. assalam SKA makcik ni lumpuh separa, raya haji tahun lepas jatuh n patah tulang peha, doktor xnk operate sbb keadaan kshtn lemah, try brubt kampung dgn bomoh patah kat Sikamat NS...ramai org yg patah baik berubat dgnnya cuma makcik baik sikit daripada mula patah dulu. tapi kaki kiri dah xboleh nk diluruskan. hndak brgerak kemana-mana mesti ditolong. kalau dulu walau separa lumpuh makcik boleh berjalan sendiri. raya haji tahun ni xlama lagi tapi makcik masih menanggung kesakitannya...nasiblah kan. makcik doakan anak cepat sembuh...

    ReplyDelete
  36. *masa thun 2007 sy lompat tgga skolah, pastu ligament buku lali kanan sy koyak..kaki sy bgkak smapi nk solat pun susah, sy x duduk lipat kaki.. sy biar smpai 3 hri pastu msuk angin..parent sy bwak sy kat ustaz patah(terkenal di penang)ni..di ni mmg tknal kalau pi kat dia, dr ptg dia buka smpai mlm x pnh surut org mai mintak dia ubatkan.ustaz ni org cita dia askar, pastu kaki dia kena bom priuk tnah, lpas tu dia ada kbolehan mngubat pth tulang,lumpuh..msa sy pg kat dia, dia tolak telapak kaki sy smpai rapat keatas..lpastu pkaikan bandage supaya tlpak kaki rsa ketak. dia suh sy wat tiap mlm,rapatkan tapak kaki ke atas dan bandage lpas tu spu air pnawar dia bg,air tu bcaan ayat suci alquran. x lma lpas tu sy dah leh brlari cuma kaki sy tu snng trpeliot sbb dah x kuat ligament dia.

    *msa thun 2011 sy pnh eksden moto dgn keta.. sy jtuh tertiarap..ada lebam besar di pinggul kiri.. sy x xray sbb x sakit.. lpas 2 thun sy mula rsa sakit2 blkg sbb sy sllu agkt brg berat stiap sem nk msuk blik..sakit dia smpai sy kna berbring je, dgn brbgkok.. sy x leh berdri tgak.. kalau brbaring sy mngiring mmg skit sgt.klau sy jln pg kelas kaki kiri msti akan terpeleot mcm trjtuh.lpas tu sy check intnet sy tgk pykit sy mcm ada tnda2 sy kena sacroiliac dysfunction(patah tlang pinggul bhgian kiri).. tnda2 dia kaki akan pendek sbelah. parent bwak sy skali lg pg kat ustaz tu.. dia ckp dia tgk gaya sy jln dia dah tau dah sy ptah pinggul..sy ckp sy hnya ada 2 mggu je msa cuti sbb nk msuk sem bru. dia ckp boleh. dia suh sy baring (parent kena ada dia akan suh msuk skali).. dia tnjuk kaki kiri sy pndek belah.. tapak kaki kiri sy takat buku lali kaki kanan sy.. lpas tu dia ckp pinggul sy sblah kiri dah keras dah sbb daging2 dan drh pnuh kat bhgian patah tu(dah 2 thun patah).. kalau sy x buat rwtan, kmgkinan disk kat tlg blkg bolh trkeluar dan bongkok.. akan rsa skit tlg blkg.. lpas bring tu dia tolak 2-4 kali dgn tgn dia kat pinggul sy(tulang pinggul dah msuk).. kaki sy dah sma tinggi.. tp sy x leh pijak tnah kaki kiri tu slama 2 mggu,klau x tulang tu turun blik.. lpas rwtan sy pkai tgkat 2 mnggu..lpas tu pg jmpa dia, dia ckp dah ok tlang tu dah lekat smbung kat tmpat dia..

    *dlm 11hb sept 2013 hrtu sy eksden mto skali lg, jtuh skit tp sendi tulang tgn ulna sy patah/regang dr tulang tapak tgn..sy dsuruh pkai simen.. skrg tgh pkai simen.. dan msih pg klas naik mtor..huhu.. nak tnya kalau pkai simen boleh ke gerak2 tgn tu? kdg2 sy mniarap, tdo mmg mcm2 gaya.. mkn x pntg lnsung.. 2 hb oct ni sy kna g hspital nk check up dah smbung ke x.. sy x gtau mak ayah klau diorg tau sah la sy kena extnd sem heheheh ada makcik kafe sni dia g jmpa org yg pndai patah2 ni, pastu dia bwak blik air penawar.. dia ckp bila sapu kena sapu menurun jgn spu menaik nnti skit sgt2 dan tlg x smbung.. sy mnum dan spu skit air tu kebwh.. lurut2 atas simen dgn jri.. lpas spu tu dr pgi smpai ptg sy rsa tulg tgn sy bergerak2 & sakit sgt2.. rsa mcm mncucuk2 & sengal2.. mgkin sbb sendi.. org kta klau sendi mmg sakit skit

    ReplyDelete
  37. eksiden dgn gapo ni?mcm mana cerita ni..sie molep laa

    ReplyDelete
  38. Peha kanan aku patah 2..peha kiri patah 1..betis kiri patah 1..tulang pipi kanan patah n pasang 3 plate kt muka..kaki dua dua belah masuk besi dlm tulang..sekarang da 8 bln..masih berkerusi roda..

    ReplyDelete
  39. akak nak tanya latifah ishak... berubat kat mana yer???

    ReplyDelete
  40. Obat Herba PATAH TULANG Dan NYERI SENDI.
    GAMAT EMAS mengandung lebih banyak kolagen sebagai bahan perekat tulang, glukosamin dan kondroitin sulfat yang berguna merangsang pertumbuhan tulang rawan, memperbaiki jaringan tulang rawan yang rusak dan gangguan persendian. Sangat efektif untuk mengobati patah tulang dan nyeri sendi. Harga Rp. 212.500,- (70 Kapsul). Jl. Hankam 62 Ragunan JakSel. Telp. 021 - 710 85 910 / 0856 910 910 09 (SMS OK). http://faneliaherbs1.wordpress.com ; faneliaherbs@yahoo.com

    ReplyDelete
  41. sy dulu patah tulang keting masa excident motor,alhamdulillah,6 bulan sembuh..
    lagi elok pakai simen dari pakai bandage,sebab,pakai simen,tulang yg baru nk cantum tu xlari,kalau pakai bandage,boleh lari,n bile lari,dr kena wat operation n masukkan kan besi...
    allah je tau azab pakai simen 6bulan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 6 bulan? Sekarang saya patah tulang kering jugak tp takde operate sebab tulang tu tak lari... Saya pakai simen fiber je. Dah sebulan.. Harap2 lah kaki dah ada progress. Tapi bila awak kata 6 bulan baru baik.. Rasa nak nangis

      Delete
  42. makan koyo chitosan...saya ptah tulang peha..lps 3 hari makan koyo chitosan..doctor xray kata dah boleh off tongkat 2 bulan lebih awal sebab tulang dah bersambung..se[atutnya 6 bulan tapi baru 4 bulan dah boleh off tongkat...ramai yg mencuba alhamdulillah berjaya..

    ReplyDelete
  43. sya ni umur baru 13 taon perlu ke guna susu anlene ??
    sbb susu tu untuk 30 taon ke atas

    ReplyDelete
  44. Salam.sy pn skrg alami situasi yg sama.boleh saya tahu apa yg saudara amalkan utk pertumbuhan tulang?

    ReplyDelete
  45. Salam.sy pn skrg alami situasi yg sama.boleh saya tahu apa yg saudara amalkan utk pertumbuhan tulang?

    ReplyDelete
  46. Salam.sy pn skrg alami situasi yg sama.boleh saya tahu apa yg saudara amalkan utk pertumbuhan tulang?

    ReplyDelete
  47. slm saya menguruskan tuntutan kemalangan jalan raya .perhidmatan tidak perlu membuat bayaran sehingga selesai.dan kami tawarkan...
    -sekiranya ada masalah berkaitan kmlgan /repot polis/pembayaran bil/operation/kos baiki motosikal/atau loan atau ape2 blh hubungi saya 24 jam.

    fathulah pengurus peguam kemalangan 0193003434

    ReplyDelete
  48. Slm klu ada kenalan kawan.sedara jiran.atau sesapa excident.pastu patah tangan/kaki.anda boleh REKOMANDAPAT WANG WANG WANG .KOL DAN SAYA DATANG JUMPA.slm saya menguruskan tuntutan kemalangan jalan raya .perhidmatan tidak perlu membuat bayaran sehingga selesai.dan kami tawarkan...-sekiranya ada masalah berkaitan kmlgan /repot polis/pembayaran bil/operation/kos baiki motosikal/atau loan atau>((sudah melantik peguam ttapi perkhidmatan kurang memuaskan))ape2 blh hubungi saya 24 jam.fathulah pengurus peguam kemalangan 0193003434ReplyDelete

    ReplyDelete