Fais-SKA

Monday, 7 October 2013

Tinggalkan Jejak Selalu

بسم الله الرحمن الرحيم

Bila on blog je, macam biasalah, pasti tidak ketinggalan untuk blogwalking dan terbitkan entri baru. Entah macam mana tertarik pula dengan soalan sis Efa ni, haha nak tahu rahsia ye??. Kalau blogger yang dah lama bersama blog SKA pasti diorang tahu kenapa ambe ada masa untuk blogwalking. Sebenarnya takde rahsia, ambe ada masa ni pun sebab kesihatan kaki yang tak berapa baik. Inshaa'Allah tahun baru nanti, mungkin kehidupan baru buat ambe. Kalau nak rahsia, cuba tanya blogger Mama, kak Aiza, bro BM, kak Mia, Deno, cik Akak, kak Kathy dan cikgu Helmi. Diorang ni ada kerjaya sendiri, tapi rajin terbitkan entri dan blogwalking. Cubalah tanya, psssttt..minta rahsia sekali ye hehe.

Blog Sekadar Hobi

Bagi ambe blogging ni sekadar hobi je, bila ada masa ambe akan online, kongsi entri dan blogwalking. Walaupun banyak terperap kat rumah, kerja tetap ada. Alhamdulillah ayah ambe ni memahami, ada bagi kerja untuk cek drawing dan buat report. Walaupun tak sama bidang, ambe cuba belajar agar tak bosan, yang penting masyuk hehe. Alhamdulillah, dengan keadaan sekarang, ambe dapat juga fokus pada blog dan dapat kenal ramai blogger hebat serta sporting. Nak tahu siapa?? Tentulah anda semua =).

Apa yang berlaku ada hikmahnya kan, kalau tak.. blog SKA ni tetap macam dulu, dua tahun followers baru 7 orang dan trafik pun tak naik-naik. Kita merancang, Allah pun merancang, tapi perancangan Allah tu lebih baik. Macam ambe, kalau blogwalking pasti ambil masa lebih 3jam. Kalau syok sangat baca entri, kadang-kadang 3jam pun tak cukup, yang penting jangan sesekali lalai. Nak blogwalking ni tak boleh paksa diri, inshaa'Allah yang sempat tu, kita cubalah tinggalkan jejak. Semoga bermanfaat, happy blogwalking dan happy blogging.

P/s : Salam 1 Zulhijjah, sekejap je masa berlalu kan. Selamat beristirehat di hujung minggu =)
Maaf tak sempat lagi nak blogwalking, ada kerja sikit, inshaa'Allah lepas ni yup.
Jazakumullah Khairan Kathira..


Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

70 comments:

  1. comel jer meow tu...sempat lagi melayan..

    ReplyDelete
  2. kawe pun jeles jga hehe

    p/s:
    dok aih,ore langkawi, saing2 rama' ore klate,terpengarauh jga la kecek klate walaupun kadang2 silap tatabahasanya hehe

    ReplyDelete
  3. ha ar akak pun jelouse akak pun kadang2 x sempat nak BW,tgk fais ada ja kan masa

    ReplyDelete
  4. best an bc drawing.. mau luruh rmbut.. hehhe lama dah x tgk drawing ... :')

    ReplyDelete
  5. hihihi, kena pandai bahagi masa kan dik..?

    ReplyDelete
  6. uikkkkk hihihi... ada sebut kak mia kat sini rupanya... patutlah ada tersedak...

    thanks ya SKA.. teringin juga nak jadi macam kucing tu, bestnya...

    ReplyDelete
  7. syukur alhamdulilah ada juga rezeki fais kan...alala comeynya kucing nak satu hehe

    ReplyDelete
  8. fizi kadang 4 jam hadap lappy..hanya utk blogwalking bro..kadang masalh tenet punca tenpoh blogwalking jadi lamabat dan makan masa lama..:)

    ReplyDelete
  9. Kucing tu menarik perhatian sungguh. hehe.

    sy pulak buat tetapkan waktu untuk berblogging.. kena pandai bahagi masa jugak. hehe

    ReplyDelete
  10. betul tuu , kita kena pandai bahagikan masa . macam sy ni dah takda kerja apa selalu la onl hehe

    ReplyDelete
  11. berbulan2 mc memang ada masa ek fais blogwalking.. tu hikmahnye dpt bkenalan dengan ramai blogger. selamat beristirehat di hujung minggu jugak.. :)

    ReplyDelete
  12. Blogwalkkk di sini ahaha Macam tu ek? =P huhuu...Selamat pagi!!

    ReplyDelete
  13. Amboi comey nya miaw tu disikat rambut.. Hehehe..

    ReplyDelete
  14. orang sebut cik akak lah...patutlah tak sabar nak terjah sini...
    dok sakit-sakit cam nie....kena komen gak..hihi...
    takut adik cik akak yang sorang nie lupa kat karang karang...
    tak pasal-pasal tak di bawa-bawa jalan terengganu nanti...hihihi....
    ingat janji...kopok lekor..hahaha

    cik akak pun sama juga ...bblog adalah hobi...kalau cik akak nie tak berkerja...mungkin blog jadi teman kot..hahaha

    ReplyDelete
  15. tula, kalau busy sangat memang auto-publish je entri. lepas tu qada blogwalking sume jejak yg ditinggalkan. kihkih

    ReplyDelete
  16. betol2 kalau malas blogwlkg trafik x gerak langsung.bertahun2 jangan harap la..
    psst saya nampak drawing disitu, rasa nak pitam sekarang..haha.

    ReplyDelete
  17. Sy masih belajar ttg BW utk pengisian ilmu & silaturrahim sesama rakan blogger & salah satu yg boleh sy pelajari adalah dari saudara Fais.. Saudara amat sy hormati. Semoga terus sukses & mudah2an kaku saudara juga lekas sembuh ye. Semoga sentiasa ceria :)

    ReplyDelete
  18. aefa pon jeles tgk dak len dpt bw slalu.. huaaaa

    ReplyDelete
  19. selamat berhujung minggu fais..

    ReplyDelete
  20. hana akan betul2 blogwalking seminggu 2 kali.. time cuti sabtu ahad. kalau hari lain ikut mood..hehe

    ReplyDelete
  21. abg fais mmg sporting,suka bw dan tinggal jejak..eh,dah lama tak jejak sini,hai!

    ReplyDelete
  22. hehehe.. sy x smpt nak BW dah skrg,, tapi cuba jugak lak balas kunjungan ..hehe.. xpe.. smua berlaku ada hikmahnya.. kalau berusaha pasti kita dpt kan? hehe..tgk la skrg..blog bro fais dah rmai y dtg.. =)

    ReplyDelete
  23. akak pun blogwalking mana yang sempat je, siapa yang komen insya-Allah akak balas kunjungan.. comelnya miaw tu fais, best je orang sikat bulu dia.. :D

    ReplyDelete
  24. wahhh comel kcuing di bawah :0 acik pun blogwalking jika ada masa terluang saje

    ReplyDelete
  25. As salam S K A.....

    singgah hujung minggu.....

    ReplyDelete
  26. mak ai seronoknye kucing tu jd bos
    aah mereka semua tu ramah n rajin berblog kan
    selamat berhujung minggu fais
    moga kaki tu cepat sembuh

    ReplyDelete
  27. f@is! assalamualaikum... hihii. ala fais jgn marah fatin sbb tnye soalan tu. semoga kaki cepat sembuh yerr. amiin

    ReplyDelete
  28. saya pun kadang-kadang tak sempat nak blogwalking..tp yg penting pandai bahagikan masa :)
    syoknya kucing tu kena sikat.. :) moga cepat sembuh..

    ReplyDelete
  29. Cikgu Helmi tu kalau rajin dan ada masa singgahlah dia di mana-mana. Tapi, kalau tak ada masa maaf ya. Selain blogging, dia juga seorang guru dan penulis (alamak klisenya je jawapannya).

    ReplyDelete
  30. terselit juga nama akak yer?tqvm fais...perasan popular kejap..hehehehe..kerjaya akak cuma SRT je fais..tapi bagi kathy senang jer..kalau kita buat bloglist,kita wajib terjah blog yang kita bloglistkan..kalau tak ada idea nak update kathy selalu bw dulu,mgkin stlh tgk entri kwn2 ada idea yg masyuk untuk entri...

    ReplyDelete
  31. betul tu bro.. zizie pun masa mula2 sekadar nak hilangkan rasa boring.. pastu bila lama2, ada blogger minta tips, kita share la apa yg kita tahu.. terjebak dengan GA & segmen la.. senang citer, ikut keselesaan masing2 untuk berblogging.. tak perlu pun terkejar2 mengutip followers.. yang penting, kita enjoy!! :D

    ReplyDelete
  32. dulu pon heran gak. tapi bila dh tau sebab dh tak heran dah ^_^

    ReplyDelete
  33. kena pandai bahagi masa la kan? hehe :)

    ReplyDelete
  34. kena rajin usaha dan tak sombong jejak kaki kat blog orang..hehehehe..nak jadi jugak macam mereka yang rajin singgah ke blog walaupun mempunyai masa yang terhad..aduhaii...f@is..cepat sembuh ye

    ReplyDelete
  35. betol tu SKA ckp -- blogwalking takleh paksa diri. kalo rasa terbeban, jgnla teruskan. buat mana yg blh buat hati kita happy la kan :)

    sonok bila bw ni, dpt kenal kwn2 blogger baru.. hehe


    salam kenal SKA :)

    ReplyDelete
  36. betul sangat-sangat, kadang-kadang orang sangka kita ni 24jam dengan dunia maya, padahal ada juga pekerjaan lain yang kita kena buat. Dulu pun ika berblogging tak pernah kisah ada follower ke tak, pastu years by years follower tu meningkat and terdetik hati nak singgah blogwalking blogger2 lain juga. Benda tu macam random laa sebenarnya, mana sempat kita buat, yang tak sempat hari-hari lain insyaAllah boleh juga.

    Semoga terus gigih berblogging. Semoga sembuh sepenuhnya juga kaki tu :)

    ReplyDelete
  37. banyak tips sebenarnya tapi kadang2 tu ikut keselesaan kita juga macam mana nak handle blogwalking :) kadang2 nad pun x menyempat nak bw semua. InshaAllah ada masa pasti nad dtg :D

    ReplyDelete
  38. samlah kita fais, deno pun duduk kat rumah je... nak dapat kerja pun susah memandangakn dneo buat CAPD 4 kali setiap hari... kalau tengok mcm xd ekerja lain kan, kejap2 kena buat CAPD...

    betul kata fais tu kalau nak bw memang x bleh pakasa diri... mcm deno, deno akan balas jejak org yg komen di entri deno dulu barulah bloglist, itu pun kalau tak busy, kalau busy balas jejak pengomen je la... hihI^^

    ReplyDelete
  39. SKA duduk rumah mesti boring kan. tu la bw aje. hehe. mesra lak tu. mesti ramai blogger lain suka dengan cara SKA. :) haaa.. duduk rumah tu jaga diri elok2. semoga cepat sembuh :)

    ReplyDelete
  40. nina pun lebih kurang macam fais la. duduk rumah layan blog sampai 4 jam. pun xpuas juga. mcm best tgk benda calculate tu.. selamat bercuti =)

    p/s: blog xok lg.. lusa kot baru operate. hehe

    ReplyDelete
  41. Salam, kami student Universiti Malaysia Pahang, buat satu campaign awareness so that Malaysian will inspect their car regularly, mohon follow dan bantu kami :D TQ ! http://umpautoinspector.blogspot.com/

    ReplyDelete
  42. betul tu fais, fais antara yang rajin singgah kat blog akak. Aperpun, semoga fais cepat sembuh. Anak akak pun tak berapa sihat huhu

    ReplyDelete
  43. sgt suke tgk kucing tu.... geraaammmmm...

    ReplyDelete
  44. amboi..seronok pula tgk kuceng tuu...hihihi

    akak berblog mmg hari hari tapi bw ikut sempat...suri rumah pun mmg byk kerja....

    ReplyDelete
  45. amboi best betul tengok kucing tu relax je orang sikat2 bulu dye . . hehehe . .

    mcm muni masuk ofis mula la nak blogwalking . . hari2 cmtuh . hehe .

    ReplyDelete
  46. hehe...moga2 faiz sentiasa sihat selalu ye...amin

    ReplyDelete
  47. Semoga yg terbaik buat fais...suka tgk kucing itu dimanjakan. Heheheh

    ReplyDelete
  48. pandai dene bg masa ek...sempat berblog nk koje..pa pun musti happy..

    ReplyDelete
  49. shark mmg respek SKA nie,
    bnyak blog dia top komen nie.
    guna masa sebaiknyer.
    lepas dh sihat mn tau bz dan xdek masa update,
    dh jd top komen bleh kover masa bz nnti :)

    ReplyDelete
  50. ckj pun jeles juga sikit dngn s.k.a ni.. sb komen entry banyak giler.. hehehe..

    betul tu setiap apa yang berlaku tu ada hikmah nyer...

    ReplyDelete
  51. kena pndai bhgikan masa..tambah2 ada kerjaya sendiri..sy pun belum mampu nk bahagikan masa...kdg2 blog terbiar je..huhu

    btw jom join ni http://missflyfluffy.blogspot.com/2013/10/1st-giveaway-by-miss-fluffy.html :)

    ReplyDelete
  52. Memang betul, u laju giler blogwalking!! hahaha

    ReplyDelete
  53. wah!! mng pun faiz ni mng friendly..bgusss..terbaiklah..=D

    ReplyDelete
  54. singgah tengok kucing comel disikat rapi
    beznye jd kucing tu fais
    nak klik iklan tp iklan tgh tdo skrg
    next time yumida dtg yumida klik iklan sini..lalalala

    ReplyDelete
  55. betul la tu.. yg penting sabar..lgpun blogging nie part time jer.. yg penting still BW bila ada ms..

    ReplyDelete
  56. Betul la... ida amat cemburu dgn fais, mama, kak aiza, cikgu helmi, kak erin... ada jer masa buat bw dan buat entri baru. Bila la agaknya ida boleh bersaing dengan korang yer...

    ReplyDelete
  57. Hey fais... nape kat kat bloglist ida tertera tajuk entri "Adakah Aku Gay??"... tapi bila terjah takde lak tajuk entri tu... baru perasan hehehe

    ReplyDelete
  58. huiyoo lamanya blogwalking sampai 3jam. tomato kalau bz mcm sekarang ni, blog semua terabai. sebulan sekali baru ingat nak update n blogwalking. hewhewhew~

    ReplyDelete
  59. lamanya blogwalking.. done isi tabung nuff ska

    recent post : Blogger Jangan Benci Blogger

    ReplyDelete
  60. assalam . ekceli deeya lama dah tertanya2 pasal ni . fais selalu jee ada masa BW . tapi tak terkeluar lak soalan tuu . :D

    ReplyDelete
  61. Assalamualaikum.

    Akak nak jawab soalan dulu la dik..hehe. Yang header lelakiS tu..akak rasa, fais maybe kenal. Blogger Lelaki Semalam.. Dia punya..insyaAllah, memang tgh usaha tingkatkan progress header dia,huhu

    Itulah yang akak fikir bila mula2 kenal blog ni, and then dapat tahu kisah kaki fais. Sebab tu la akk fikir, memang kejadian yg berlaku tu, salah satu hikmahnya, fais boleh fokus berblog. Berblog ni banyak kebaikannya..antaranya, kita banyak membaca, dah banyak membaca, bertambah ilmu didada.

    Bagi akak..dalam hidup ini, takda rahsia sesama manusia.. rahsia cuma milikNYA, yg ada dalam pengetahuanNYA. Sesama kita, kdg2 sesuatu tu bukan rahsia, cuma kita je tak 'berjumpa' lagi dengannya. Ataupun, tak berusaha mencarinya.

    Eh, cam merepek je kan,hehehe

    ReplyDelete
  62. Alololoooo, kucing tuuuu tumbuk kangg, hahaaa
    Eiqa pun terpikir2x rajin bebenoo tuan blog nie blogwalking..
    Nak comment ajee mesti perasan nme S.K.A :D
    Ape yg eiqa tahu pagi2x mesti org tu on blog kan kan kann
    klu ade mse free laa..

    ReplyDelete
  63. Ala comel2 nyiau tu. Sy pun baru berjinak2 blogwalking ni. Syok juga tgk kehidupan org lain. Hehe.

    Jmput visit blog sy : hudakassim.blogspot.com

    ReplyDelete