Fais-SKA

Tuesday, 8 October 2013

Kenali Serta Check Blog Anda

بسم الله الرحمن الرحيم

Semalam agak kelam kabut ambe dengan blog SKA ni, sampai hang blog dibuatnya, last-last terus pangkah blog sendiri. Alhamdulillah sekarang blog dah kembali normal. Kalau ada yang perasan pelik pada blog ambe semalam, sila abaikan. Semalam nak blogwalking tak dapat, jadi ambe habiskan masa cuba check domain blog dan baca entri di blog HH (Hasrul Hassan). Sebenarnya saje nak tambah ilmu blogging dari blog beliau. Rupanya banyak benda yang nak kena terokai, baru boleh jadi blogger yang hebat dan berjaya.

Nak jadi blogger hebat kenalah serius dan ada niche tersendiri, macam ambe serius juga tapi blogging ni lebih kepada hobi je, entri pun bercampur aduk sekali. Takpelah, memang niat ambe dari awal nak ada blog untuk simpan cerita kenangan diri sendiri. Mana tahu satu hari nanti anak, cucu, cicit nak baca haha. Yang penting ada perkongsian entri yang boleh sumbangkan trafik berterusan. Nak ilmu blogging jangan lupa terjah blog HH, tips yang diberikan senang nak faham. Semalam teringin pula ambe nak check blog SKA ni. Jum check blog.

Alexa Rank


Rasanya ni dah dua kali ambe check ranking Alexa. Alhamdulillah walaupun nombor tu agak besar, tapi puas hati dengan pencapaian blog ni, nampaknya ranking tu makin baik. Inshaa'Allah boleh la check lagi untuk bulan depan. Siapa yang nak check boleh klik SINI. korang pun boleh tahu rangking Alexa blog korang. Psssttt..memang blog SKA ni tak boleh lawan blog korang, ambe tahu korang memang terbaik =).

Check My SEO - chkme


Seo Tools untuk check SEO, kalau nak check blog korang mesra SEO atau tak, cubalah tengok score yang diperoleh nanti. Nak check boleh klik SINI & SINI. Ambe dapat 89% je, tu pun bila dah ubah apa yang perlu. Dari entri blog HH dapatlah sedikit ilmu tentang SEO ni, jika blog mesra SEO, secara automatik blog korang mudah berada di enjin carian. Pasti trafik blog pun akan meningkat dan mesra pembaca.
Kalau korang tengok gambar kat atas ni, ambe ada sedikit masalah dengan H1 tag, ada sesiapa boleh terangkan tak macam mana nak selesaikan masalah ni?? Ambe dah cuba baca di entri blog HH, tapi kurang faham. Harap yang tahu, sudi-sudilah bantu macam mana nak bagi H1 tu bertukar good.

Securi SiteCheck


Alhamdulillah blog SKA ni bersih dari sebarang malware dan error. Pasti ramai yang dah tahu tentang check malware untuk blog kan. Salah satunya Securi SiteCheck, bukan sekadar untuk cek malware je, tapi untuk check blacklisting status, website errors dan out-of-date software. Nak cek boleh klik SINI. & SINI.

Website Speed Test


Berdasarkan keputusan loading blog ni, takdelah berat sangat. Selagi tak melebihi 150kb okeylah kot. Ambe pun tak tahu dah nak buang widget ape lagi. Kalau line internet korang laju, blog yang lambat loading pun okey jekan. Tapi seelok-elokkan cubalah meminimakan loading speed blog korang. Nak check boleh klik SINI. Kebiasaannya pembaca tidak suka menunggu terlalu lama, jadi fahamilah pembaca/pengunjung blog anda.


P/S: Alhamdulillah, ni jelah yang sempat ambe kongsikan. Sebenarnya banyak lagi yang korang boleh check tentang blog korang, seperti check status domain dan artikel di Ping Blog. Ada juga blogger yang guna Webmaster Tools, memang banyak kelebihannya, ambe pun masih belajar lagi tentang ni. Kalau ada yang tertinggal, sudi-sudilah tambah =). Inshaa'Allah sama-sama berkongsi ilmu. Kalau rajin, silalah check domain blog korang. Semoga bermanfaat, wassalam.


Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

84 comments:

  1. Replies
    1. Tahu serba sedikit dri pembacaan je =)

      Delete
  2. done klik $$$ anda...moga murah rezeki.

    ReplyDelete
  3. haah sy prasan semalam bila nak baca entri fais tak dapat nie..wahh tahniah ok la 2
    sekurangnya blog fais tak berat & cepat loading :)..tingkatkan usaha lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok..inshaa'Allah =) selagi yg termampu..

      Delete
  4. Replies
    1. Terima kasih kak =) xnk usaha jgak ke?? he3

      Delete
  5. Banyak yang kena belajar kalau nak jadi blogger hebat. Tahniah Fais.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenapa tahniah cikgu?? saya pun masih belajar..pencapaian blog pun masih suam-suam kuku je =) entri ni sekadar perkongsian dan pertanyaan je..bukan nak tunjuk pencapaian..harap xde yang salah faham he3

      Delete
  6. akak selalu juga jadi silent reader di blog hasrul hassan tu, nak komen segan pula.. hehe.. entri-entri yang beliau tulis mengenai blogging memang terbaik.. bagusnya fais check semua tu.. SEO tu akak masih tak faham-faham lagi, yang akak punya 30% je.. tak pasti nak kena ubah apa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita kak =) suka bca entri dia..cek 2thun skali kak..sblum ni mnlah sy thu smua ni..he3, akak trylh pergi kt ruangan SEO di blog HH..sy bljar kt situ je..

      Delete
  7. Blog saya usah dikenang la kan..jauh sangat lagi tu. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha3..pulak..bleh teruskan usaha..blog ni pun jauh ketinggalan nk dibandingkan dgn yg lain =)

      Delete
  8. Haa, perasan juga laa semalam ada post entri, dua entri kalau tak silap, pastu bila buka link, "sorry the page you bla bla bla don't exist" haha

    Secara automatically terjah blog Hasrul Hassan dan bookmarked tapi tak jumpa kotak follow, tak tahu macam mana nak follow. Takpe jap lagi pi siasat. Tu yang bookmarked dulu.

    Perkongsian yang baik ni at least berguna untuk blogger baru dan blogger lama yang masih tak tahu. Ika selalu dengar pasal alexa etc etc ni tapi tak pernah lagi try check, insyaAllah akan cuba :)

    Terima kasih atas perkongsian~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2 =) boleh je cuba cek..sy dah kongsikan link tu..smoga bermanfaat ye..

      Delete
  9. makseh sebab kongsikan kat blog nie..cik akak nak semak juga lah..hihi....

    blog suam-suam kuku ke dik....cik akak blog siput sedut je..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semaklah kak =) mana thu kot2 boleh cpat smbuh he3..siput la sgt kak..ha3

      Delete
  10. sy pon buat blog untuk suka2 .. N yang peting mcm fais ckp utnuk anak cucu insyaALLAH cicit nanti.. heheh .. n bila bc balik kenangan dpt gembirakan hati sendiri.. puas :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha3..tiru..ibarat diari online la blog ni =)

      Delete
  11. harap lebih baik di masa akan datang...tapi loading blog nie buat akak jeles..14 scnd je??
    ranking alexa tu teringin nak bawak 1000 pun jadi lah utk di Msia..Seo tu pun klu boleh akak nak tinggi dri sekarang...nak kena tukar template yg mesra SEO kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rank Malaysia bwah 1000 agak susah tu kak he3..tp xpe, bleh je usaha dan cuba =) trylah kalau akak nk tukar

      Delete
  12. wah...seo terbaik tuuu..akak kalah laa bab seo...hihih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SEO xterbaik la kak..H1 tag sangkut =) sbb dia punca utama carian..

      Delete
  13. owh...kene rajin lah nak buat menda2 ni semua... adeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena rajin cek =) nak buat @ x terpulang..

      Delete
  14. Replies
    1. Xcukup baik tu bro =) jelez lg tgok yg orang lain..

      Delete
  15. Kira dah oklah tu, dari blog KA yg merapu2 hehehe... done clik2 nuffnang dah yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. He3..blog akak sy jelez tgok trafik..pndai akak share isu semasa =) terima kasih kak

      Delete
  16. yg SEO tu kan , kak pon jadi cm fais gak..anyway tq for sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. he3..xpe kak..slow2 blajar..sy pn xthu ape jgak ni..tgok kt atas, kan dah byk sgkut =)

      Delete
  17. H1 tag penting kerana ianya adalah Nama Blog yang di indek oleh enjin carian. Tak boleh publish komen bersama code...nanti saya email ya, cara letak H1 tag.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup betol tu =) sbb tu nk cuba solvekan problem ni..ok2 terima kasih banyak bro BM =) nnti sy cuba..

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. pssstt...lepas tu jangan lupa kongsi2kan tau...BM tu pun tak kurang jugak ilmu dia tu...

      Delete
  18. salam faiz....sama la sue pown...buat entry ikot suka aty :P cmpur semua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. He3..xpe, jnji bermanfaat utk pembaca =)

      Delete
  19. bagus2 share camni, tpsemua tu memang tak ambil berat pun sebab blog pun suka-suka je.. lg satu seo saya 74% je, tak faham apa yg website tu cakap camne nak improve. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha3..pulak, nak tahu lebih details boleh ke blog HH =) mmg tips banyak kt sana

      Delete
  20. aefa pon problem semalam. terus tuko basic template..hihi... kalo SEO tu mmg kelaut lah.. hhuhu..

    ReplyDelete
  21. wah..mun pon kena cek semua ni..

    ReplyDelete
  22. Terbaik fais. Keep it up ur good work. Wan pun tgh usaha ni. Byk benda kena improve.

    ReplyDelete
  23. wahhh..tima kasih fais..entry yg cukup menarik..dpat banyak la ilmu pasal belog pepagi ni...
    memang tujuan nk contiang blog untuk kenangan diri sendiri gak..cuma kalu ada ilmu ngn ceritera yg menarik kot leh la nk kongsi ngn rakan² pembaca/blog di luar sana...pa pun cheq.art ucap tahniah kt fais..

    http://celotehcheq-artz.blogspot.com/

    ReplyDelete
  24. hhaa akak nak check pun rasa macam x layak je huh baru setahun jagung ntah2 x da dlm senarai

    ReplyDelete
  25. Yelah semalam bunda pun perasan yang entry pasal GAY kalu tak silap...bunda bukak nak BW tapi tak ada...tak perlah...dah terungkai pun tanda tanya tu...

    Hari ni entry anakanda yang sangat bagus... sangat bermanfaat, terima kasih anakanda kerana susah payah godek2 ilmu HH yang tak pernah kering dan kedekut tu untuk dikongsi bersama...

    ReplyDelete
  26. sy pun xtau sgt sal ni..hoho... xD tu r pasal.. cmpur baur je smua entri..ehhehe

    ReplyDelete
  27. nice sharing fais...btw blog sy..teruk la result hahha :D

    ReplyDelete
  28. salam..
    nice sharing...cek SEO tadi down giler..mmg teruk r..
    dasar xtahu nak mesra alam tol blog yaya tu..haha

    almaklumla xde mse nak edit blog..huuu >,<

    ReplyDelete
  29. Wahh terima kasih sharing benda alah nih. Blog kita kejap idup kejap tak idup.. Tak layak nak check. Kahkahkah

    ReplyDelete
  30. wahahaha teruknya SEO score saya xD
    anyway, nice sharing :D

    ReplyDelete
  31. huh.. cantiknye blog ni.. menarik dan penuh dengan pengisian.. yaya dah try dp 100%.. macam tak caye lak...

    ReplyDelete
  32. wah bagusnya fais :) deno baru check smlm yang melware.. ^^

    ReplyDelete
  33. thanks sebab share. hehe. nanti nak buat jugak lah. hhuhu

    ReplyDelete
  34. ho ho,,, tak penah plk sy buat keje check mengecheck ni,,, thx ska, nati nk check (^___^)

    ReplyDelete
  35. Wah.. bagus ni Fais.. t kasih diatas perkongsian ye :)

    ReplyDelete
  36. tq share :) saya check speed blog dengan malware tu je... :)

    ReplyDelete
  37. rangking alexa... bila check tergelak sendiri..

    ReplyDelete
  38. wah bagusnye seo fais
    yumida pernah check dpt rendah je..nanti nak blaja dgn fais la

    ReplyDelete
  39. Bgus nih.. terima kasih kongsi :D

    ReplyDelete
  40. H1 tu normally Blog Tittle Fais..Dalam kes ni template ni macam tak synchronize..that is why dia tak dapat baca Blog Title as H1. Score dah ok tu..and loading pun dah ok..so good luck to you k..

    ReplyDelete
  41. Untuk Alexa Rank tak berani nak check hehehe

    ReplyDelete
  42. pernah check jugak.. sama la, tag H1 apa smua tu, pha is lemah jugak.. x beberapa nk paham pun sbenarnya cara nk bagi elok bab tu...

    ReplyDelete
  43. Perkongsian info yang baik.. Nanti Ka Erin pun nak check jugalah..

    ReplyDelete
  44. pehh hebat..rupany ak lah plg carok hahaha

    ReplyDelete
  45. tak reti bila masuk part alexa rank and SEO tu.. hehe.. selalu diabaikan je. hehe

    ReplyDelete
  46. SEO blog shark pn teruk..
    alexa x pnah lg chek.
    kene rujuk blog Hasrul Hassan kalau nk study SEO nie.
    best place tue.

    ReplyDelete
  47. wahh , ilmu baru . deeya pun update belog lebih kepada isi masa lapang jee :D

    ReplyDelete
  48. WAHHH.. terror gak blog awk ni. blog nanie teruk nye ranking dlm alexa. adoiyyyaiii pun..

    ReplyDelete
  49. wahh blog makin hebat !! daebak !!

    ReplyDelete
  50. Saya pernah check jugak benda2 macam ni, tapi tak faham sangat. Yang sy tahu taip & publish. Tu jer.

    ReplyDelete
  51. Salam.

    Akak kadang2 ada juga check semua yang fais tunjuk tu..tapi..akak check je la..rasa nak perbaiki jadi lebih baik tu takda..ok, teruk kat situ,hahaha

    Fokus akak skrg, kelajuan/loading blog. Akak cuba pastikan blog ringan..supaya senang pada yang datang..

    ReplyDelete
  52. SEO saya tak pernah nak oke bro. Mungkin sebab selalu sangat tuka template kot..wakaka

    ReplyDelete
  53. boleh try semua tips ni.. tq fais :)

    ReplyDelete
  54. Tadi baru cek Alexa, tapi x paham, ehhee
    Ape yg pasti tang rank dekat Malaysia xde, hihiiii

    ReplyDelete