Fais-SKA

Thursday, 3 October 2013

Salah Ejaan Boleh Memalukan

بسم الله الرحمن الرحيم

Entri kali ni ambe nak kongsi tentang salah ejaan, bukan nak tuju pada sesiapa, tapi untuk diri sendiri. Apa yang ambe perasan, bila tengok balik komen yang pernah ambe ditinggalkan pada blog orang lain, banyak betul yang salah ejaan. Sampaikan nak baca komen sendiri pun tak faham =.=". Siapa yang pernah kena tu ambe mintak maaflah, harap takdelah yang pening hehe. Perkara macam ni ambe tak sengaja, kadang-kadang bila nak komen je fikiran melayang entah kemana, secara automatiknya dah salah ejaan kat situ. Satu lagi mungkin sebab ambe ni bajet pro kot, bila menaip memang tak tengok keyboard. Apa yang ditaip hanya tengok pada skrin laptop je. Kalau ambe masih online awal pagi, memang gelap tak nampak ape dah kecuali cahaya skrin laptop. Pro tak?? Hahaha..

Ejaan yang betul penting bagi pembaca untuk faham. Kalau korang pernah tengok entri, komen atau di mana-mana je yang ada salah ejaan janganlah kutuk pula, seeloknya tegurlah dengan baik. Mungkin ianya tak disengajakan. Cikgu di sekolah pun tegur elok-elok kalau anak muridnya salah ejaan, mungkin sedikit marah kalau kesalahan ejaan ni kerap berulang. Samalah juga macam menaip entri/artikel yang akan diterbitkan. Pasti kita akan buat pemeriksaan ejaan berulang kali, kalau ada yang tersalah eja pasti malu, betol tak??. 

Macam ambe pun sama juga, ejaan tu yang penting. Bab ayat terpulang kepada individu, nak bersahaja atau sebaliknya. Untuk satu entri, paling kurang ambil masa 30 minit ke 1 jam. Bila tak puas hati, tukar ayat balik, kalau ada kesalahan lagi cuba perbetulkan sampailah ok. Lainlah kalau entri Wordless Wednesday, cuma letak gambar untuk buat pembaca berfikir. Ilmu ni luas, memang tak pernah habis untuk kita belajar. Sama-samalah kita perbaiki ape yang kurang. Selamat membaca dan happy blogging semua, wassalam.


P/s : Kalau salah ejaan pasti malu besar kan? Pernah baca entri kat 1 blog ni, entri pengalaman sms bos sendiri. Perkataan 'saya' boleh pula tertukar jadi 'sayang' =.=", haha kan dah malu =).


Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

84 comments:

  1. berkampung kat blog anda...juga isi tabung...salam kenal.

    ReplyDelete
  2. haha akak tak beli dah la kalau depa juai Bangla :p

    ReplyDelete
  3. Betul tu, kadang-kadang sebab menaip konon-konon nak cepat sangat, boleh salah eja, tak pandang pun boleh salah eja, kadang pulak dah habis taip penuh satu ayat, bila baca semula ayat tu macam tunggang langgang. Normal, ika pun macam tu, kadang-kadang bila dah recheck pun ada yang ter-missed.

    Dan banyak juga ika tengok di mana-mana sosial media sekali pun, bila orang typo mesti diejek, mesti dipersendakan. Kesian kat orang yang salah eja tu --'

    Semoga masing-masing ambil pengajaran dan lebih berhati-hati :)

    ReplyDelete
  4. hehehehehe...ada juga hari tu tengok iklan percutian..WIFI free jadi WIFE free..hehehehe..

    ReplyDelete
  5. hmm memang malu klu tersalah ejaan ni. boleh je memalukan dan mungkin boleh tersalah tafsir oleh orang yang membaca tu. memang kena berhati2 bila menaip. :)

    ReplyDelete
  6. hihi..kelakar lah, kesilapan teknikal tu dik..

    ReplyDelete
  7. kadang2 excited sgt nak menaip tu yg tersalah ejaan hahaha.. tapi macam gambar2 kat atas ni.. agak keterlaluan salah nyer.. kalau budak2 pi sekolah salah eja sekolah jgn salah kan cikgu.. salah kan van tu hahahaaa.. :P

    ReplyDelete
  8. Hahaa.. bangla kena jual :D :D

    ReplyDelete
  9. selalu jugak nampak kesilapan ejaan ni,,, hihi... kdg2 kesilapan tu kelakar!

    p/s: kdg2 deno pun salah eja kat blog.. hihi

    ReplyDelete
  10. sama lah bro..kalau salah, maaf kan ye..hehe :)

    ReplyDelete
  11. hahaha...lawaknya dik..
    cik akak tak kisah sangat soal tu dik..janji jangan dalam ujian ke apa..hihi..
    typo salah memang kebiasaaan bila nak cepat

    ReplyDelete
  12. Memang agak memalukan tu fais..lagi-lagi kalau salah ejaan tu bawa maksud lain pula..sebagai manusia biasa,kadang-kadang kita tak sengaja..tapi kalau nak buat iklan atau publish apa-apa,seeloknya semak ejaan sebaik mungkin..
    P/S : Lecturer wanie pantang betul ada salah ejaan,mahunya dikoyak je tugasan yang dah dihantar tu..takut..

    ReplyDelete
  13. alamak kadang acik nie suka typo jgk ..ishh kadang malu sendiri

    ReplyDelete
  14. Hehe, nis pon selalu je typo ni haa. Haha. Kengkadang tu disebabkan typo tu jadi bahan kt kawan2. Aiyshhhhh.

    ReplyDelete
  15. saya pun kekadang tu typo jugak... hehe :) malu jugak...lawak la tengok gambar2 kat atas tu... banglo jadi bangla,haha... XD

    ReplyDelete
  16. kesilapan yang tak disengajakan, mungkin bangsa asing kot yang menulis..tapi takkan takde langsung orang yang berdekatan yang perasan untuk memberitahu akan kesilapan ejaan itu untuk dibetulkan...

    ReplyDelete
  17. Tidak di nafikan...selalu ada kesilapan ejaan, kadang2 tu dah check...tapi masih juga berlaku kesilapan. Maafkan pak cik ye nak... Jika ada salah tu silalah tegur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasalah Pak cik BM. Kadang-kadang tu terleka dan tergesa-gesa tu yang tak sempat nak semak balik. Kalau karya yang nak dihantar ke media, pasti kena semak betul-betul. Kalau tidak, editor akan bakul sampahkan saja.

      Pak cik BM, datuk yang rabun-rabun ni nampak ada kesalahan lagi untuk penggunaan kata sendi nama "di" "dinafikan" bukan "di nafikan" ya. Maaflah, datuk ni rabun sikit. Kalau yang salah tu, cepat saja nampak.

      Delete
  18. penceroboh akan diDAKWAH . hahahaha . serius kelakar :3

    ReplyDelete
  19. PENCEROBOH AKAN DIDAKWAH...bagus apa..

    Kalau dlm blogging ni mmg biasa kita tersilap taip, lagi2 time komen. Sbb taip laju2. Tapi tak amik ati ke apa..biasa je.

    ReplyDelete
  20. bangla untuk dijual????bhahahha ada ke orang nak beli? :DDDD

    ReplyDelete
  21. ha..ha...funny banget fais..tapi kita pun kadang-kadang selalu terkena..especially kalau nak cepat..then bila baca balik ..hmmm

    ReplyDelete
  22. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=209670309207267&set=a.201366590037639.1073741827.201364770037821&type=1&theater

    cuba tgk nie mesti korng ambik masa lama untuk fhm.. ahahha

    ReplyDelete
  23. salah taip ni kadang2 memang boleh malu besar..huhu :D

    ReplyDelete
  24. They had the right idea, but that spelling…

    Nisa'

    ReplyDelete
  25. hahaha.. kadang2 salah ejaan juga kalau taip dlm gelap.

    ReplyDelete
  26. bangla untuk di jual? dua singgit! hahahahahaaaaa....

    ReplyDelete
  27. haha.. normal la tu salah eja kan.. tapi benda ada certain part yang memalukan tu kena tanggung risiko la.. haha :D Bangla pon boleh. sila beli ok! haha :D

    ReplyDelete
  28. hahahaha..siapa yang nak beli bangla 2..:)

    ReplyDelete
  29. typo kat twitter pun dah malu, apa tah llagi yang mcm gambar2 diatas.. hahaha..

    ReplyDelete
  30. hehe . tergelak sorg2 baca salah ejaan dekat gambar2 tuu . hehe . entry terbaikk S.K.A :D

    ReplyDelete
  31. haha..klakar jer..aku pn slalu jer salah eja..

    ReplyDelete
  32. akak selalu juga tersalah ejaan bila komen kat entri orang.. lagi satu akak pernah juga tersalah panggil orang.. sebelum tu akak blogwalking ke blog si A.. bila akak pergi ke blog si B, boleh pula akak panggil dia dengan nama si A.. memang memalukan betul.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiza, saya pun pernah terjadi sebab bila kita buka banyak sangat blog dan komen, kalau tak berhati-hati memang tersilap.

      Delete
  33. akak pun selalu gak tersalah ejaan dlm mengomen ni dah terpost dah x leh nak delete hihi,dalam sms pun kdg2 tungging terbalik gak hihi.... kdg2 dlm kepala ingt lain tapi yang tulis nya lain... :)

    ReplyDelete
  34. salam jumaat f@is. hehe. memang memalukan kalo typo. kdg2 mk taip NI jadi BI. huruf N ngn B kan dekat. hehehehe

    ReplyDelete
  35. adeh..
    kt malaysia ker nie..
    warga asing punya kedai ler nie.
    hehe.

    ReplyDelete
  36. penceroboh akan didakwah <--- hahaha.. pun boleh diguna pakai... kasik sekolah sket penceroboh tu supaya x mengulangi kesalahannya...

    ReplyDelete
  37. HEHEHE..bangla untuk di jual..mau pening kepala mcm ni..

    ReplyDelete
  38. hehe...biasa la....sue pown mcm faiz jugak... kdg2 tersilap taip

    ReplyDelete
  39. tapi klu untuk advertise nie..kenalah check dulu sebelum publish kan..tapi kalau dalam entry typo takpe...

    ReplyDelete
  40. sape nak beli bangla? adoiii..

    tu lah kadang2 typo ni boleh buat org salah faham. bahaya jugak..

    p/s : sebab tu kalau nak hantar emai/mesej kat lecturer double check segala spelling.. kalau typo dgn kawan2 takpe lagi.. takdela malu sgt..

    ReplyDelete
  41. assalam...penceroboh akan didakwah?...wahhh strategi dakwah yg bagus tu..heheee...

    ReplyDelete
  42. sy selalu typo hukhukhuk tapi fais pun selalu jugak kan haha :D tidak disengajakan...

    p/s : ayat+ yang last tu macam kes sy ja tu hohohoho...memang malu besar!!

    ReplyDelete
  43. hehehe malu sendir sebab KA pun kdg2 typo eror juga

    ReplyDelete
  44. mmg sll salah eja..dan mmg sll terima komen yg disalah eja...buat buat faham ajalah..

    ReplyDelete
  45. hehehe...lawak laa...boleh jugak salah ejaa kanss

    ReplyDelete
  46. salam..

    hehe..komen yaya ke yg tsalah eja? heee ;p
    lau tsalah eja sdri bce xpe..tp lau semua org ble bce tu yg agk tersipu-sipu malu skit..hehe ;p

    ReplyDelete
  47. lawak btl gmbar pertama tu haha

    kalau menaip x tengok keyboard mmg slalu tersilap taip
    tp before nak publish tu slalunya bc dlu 2-3 kali :)

    ReplyDelete
  48. tergelak2 yumida baca pic tu fais..kelakar sgt
    aah x dinafikan ms meninggalkan komen byk ejaan salah
    dek kerana nak cepat
    baru td hampi tersalah ejaaan..nasib baik sempat review semula

    komen td kat blog lain: nak tulis perempuan suka dibelai
    tertulis perempuan suka dibeli...see nampak jauh berbeza sgt..hadoi nasib baik sempat tgk kejap..klo x memalukan klo org lain baca

    ReplyDelete
  49. huhu. memang fail abes. mesti lepas dia da perasan malas nk tukar balik, sebab kos.

    ReplyDelete
  50. hehe hana mmg confirm banyak ejaan salah. expecialy bila taip msg touchscreen. sangat malas nak perbtolkan ejaan yang salah..aahaha

    ReplyDelete
  51. salah eja atau taip bleh malu wooo... tpi gmbr yg nmbr 2 tu ada logiklah... heee

    ReplyDelete
  52. nak cepat kdg2 terlepas pandang...huhu

    ReplyDelete
  53. ish3.///ahahha...mungkin tidak fokus...typo diutamakan :P

    ReplyDelete
  54. salam....pepagi datang sini asah minda :P

    ReplyDelete
  55. lucu.. bangla kena jual hehe.
    saya pun selalu salah eja, nak cepat kadang2 tersalah taip hehe..^^

    ReplyDelete
  56. hehe..penceroboh akan didakwah..baguslah tu..:)

    ReplyDelete
  57. kadang-kadang bila gunakan handphone selalu typo jer....untuk komen....

    ReplyDelete
  58. BANGLA untuk dijual lai lai lai muahahahahaa...

    ReplyDelete
  59. BANGLA untuk dijual paling win. hahaha

    recent post : Semangat Header & Logo Baru

    ReplyDelete
  60. Ida pun selalu gak tersalah eja ni... kadang2 terasa malu gak... tp buat dono jer hehe

    ReplyDelete
  61. hahaha...selalu sangat jumpa kejadian macam ni... dulu dalam paper pun pernah salah eja jugak perkataan "caTatan jadi caCatan..haha.. duk gelak kat orang, padahal diri sendiri pun selalu gak salah eja.. :)

    ReplyDelete
  62. hehe..biasa laa tu..typo yg melampau.. :D

    ReplyDelete
  63. ahhaha.. biasa selalu jugak salah ejaan jadi terbalik macam bus sekolah tu =p biasalah typo tu..ehhehe.. jnji faham sikit2 =p

    ReplyDelete
  64. Ok juga kalau didakwah. Kalau didakwa, esok lusa buat juga.

    ReplyDelete
  65. penceroboh akan didakwah. better drpd kena dakwa. x perlu gi mahkamah dah.

    ReplyDelete
  66. perlu peka..kadang-kadang bahaya jugak kalau tersalah ejaan ni.

    ReplyDelete
  67. hehehe.. tersalah taip ni kadang-kdang bahaya juga.. kadang-kadang klakar pun ada... hehehe...

    ReplyDelete
  68. adoi gelak sorg2 tgk gambar tu sume...adeii

    ReplyDelete
  69. hahahaa dakwah.?? bangla untuk dijual.??
    kelakar..
    van sekolah tu kalau x perasan jugak salah nya tak tahu la nk ckp ganeee..

    ReplyDelete
  70. salam fais.hahahaha silap sampai macam tu sekali.kelakar betullah!

    ReplyDelete