Fais-SKA

Sunday, 25 August 2013

Safety First?????

بسم الله الرحمن الرحيم

Salam 18 Syawal dari SKA, serta selamat berhujung minggu. Macam mana hujung minggu korang?? 
Masih beraya ke??. Ape pun semoga hari-hari korang dalam rahmatNya selalu, in shaa Allah =). 


Cuba tengok gambar kat atas, kecian betul kat makcik ni. Takkan la sampai macam ni sekali nak elak mata tu berair atau terpercik lada. Bungkus kepala dengan plastik macam ni silap-silap tak cukup nafas dan boleh bawa maut. Ape cerita sebenar di sebalik gambar ni pun ambe tak tahu, yang pasti makcik ni tengah buat sambal kot, bersemangat je kan =). Korang pernah bungkus kepala macam makcik ni??. Petua, ilmu memasak dan cara-cara nak siapkan bahan memasak ni turun temurun dari orang tua. Maknanya pernah buat la kan?? Hehe..


Ambe rasa pakai goggle lagi selamat dan efisien. kalau nak yang lagi stail boleh je beli scuba goggle =). Kebiasaannya mata manusia ni mesti terasa pedih atau berair bila kita memotong bawang atau lada, apatah lagi kalau menumbuk. Siap boleh nangis-nangis lagi kan, meleleh je air mata tu, tengok movie sedih pun tak macam ni kan hehe. Apa pun yang korang buat, pastikan keselamatan anda dan orang sekeliling anda terjamin.

P/s: Hehe..ni cara terbaik untuk buat pasangan anda terharu..cuba la yup =). Wassalam



Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

59 comments:

  1. ayat ngn gambar last tu macam best, hehehe mst slalu buat ni? hahha grw je :)

    ReplyDelete
  2. mak cik tu dok nganga mulut rsanya sbb tak cukup nafas kot...sian kt dia...

    ReplyDelete
  3. gambar yang last skalik tuh sedih ker gembira...hakhakhak!!!!"terharu"...adesss!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedih dalam kegembiraan..heeeeeee :D

      Delete
  4. HAHAHA . . yang bawah tuu lawak . .
    mmg terharu habis laa . .
    cian mak cik tuhh . .
    sapa tuu ?

    ReplyDelete
  5. bila gambar yang atas tu cik akak gelak2....
    tapi bila gambar kat bawah tu sadis terus putus couple..hahahaha

    ReplyDelete
  6. huish, tak lemas ke makcik tuuu. betul2 safety ni :D

    ReplyDelete
  7. hihihih....untuk keselamatan katakan.,..

    ReplyDelete
  8. tip terbaik utk buat gegurl terharu sampai leleh air mata bro..hehe:)

    ReplyDelete
  9. nad masih berayaaa hehe
    cara untuk melindungi mata hehe nice

    ReplyDelete
  10. haha sy penah pakai sunglasses masa tgah tumbuk cabai,,huhu budak2 lg masa tu ;)

    ReplyDelete
  11. hahaha..dasyat sungguh makcik tu nak buat sambal yang kaw2..hehehe:)

    ReplyDelete
  12. hahahha makcik kesalamat betul tu, boleh bernafas ke ??

    ReplyDelete
  13. hahaaa first yg eiqa buat *gelakk*
    ahhaa adehh nenek niee >,<
    kite mse kecik pun xde la smpai nak buat gituu..
    setakat ambik pinggan jernih letak kt muka..
    pakai spek org potong rumput ayah punye tuu ade lee :P
    Masa kecik je, besoo tak daa.. :D

    ReplyDelete
  14. Salam.

    Gambar2 mcmni, mmg menghiburkan,hehehe

    Kalau tgk pda saiz lesung batu dgn apa yg makcik tu tumbuk, takda la pelik dia buat cmtu,huhu

    Kdg2 potong bwg pun,mata dah berair fais..hehe

    ReplyDelete
  15. yang last tu mmg nak makan penampor

    ReplyDelete
  16. hahaha..kelakar..part x menahan pic last tu
    terharu bebeno gegirl tu
    makcik yg pkai palstik bungkus muka tu..terlupa nak bungkus tangan..takut cili terpercik kat tangan..huhuhu...

    ReplyDelete
  17. teknik last tu memang konfem buat awek tu terharu..LOL :P

    ReplyDelete
  18. aku dah try banyak kali wooo...hahaha

    ReplyDelete
  19. mama kalau menumbuk, si sufi mesti tengok. dengan dia- dia sekali beriar mata.. hihi

    ReplyDelete
  20. kalo awek dpt hadiah cam tu confirm gmbira smpai terkentut bro hahaha! pastu...peratusan dapat pelempang laju2 tu mmg tinggi huhu~

    ReplyDelete
  21. dah tak beraya dah , siap kerja dh ni :P
    tak pernah buat , boleh sesak nafas la...paling ganas , tumbuk lada , sambil tutup mata ...hehe

    ReplyDelete
  22. so funny...makcik tu kreatif tapi tak kena gaya...and yang last btu sure nangis punya..

    ReplyDelete
  23. salam perkenalan... huhu. orang baru di sini.

    ReplyDelete
  24. haha..husna tumbuk pon xdela smpai nak kena cover centu..

    ReplyDelete
  25. hehehe. memang safety first betul makcik tu kan. pakai goggle lah senang.. :D

    ReplyDelete
  26. yang last tu memang epic...terharu sampai rasa nak buang angin tu rasanya hehehe

    ReplyDelete
  27. hahaha. macam muat pulak bawang tu masuk dalam bekas cincin >.<

    ReplyDelete
  28. tak tahu kenapa rasa sedih je bila tengah potong bawang.. hehe.. boleh cuba lepas ni..

    ReplyDelete
  29. Haha.. lawaklah gambar makcik tu..dahla pakai plastik sebungkus 30 sen

    ReplyDelete
  30. salam..
    hihihi..sy pun kalau tumbuk belacan, mesti kena telekup camtu gak..hahaha

    ReplyDelete
  31. Salam manis buat SKA, Kak Ummu suka dengan entri ni...maknanya makcik ni creatif lagi inovatif....jom ke blog kak Ummi pulak dengan sedikit cenderamat pantun, boleh kaa... :)

    ReplyDelete
  32. Memang selamat mata makcik tu punyee. Hahaha

    ReplyDelete
  33. Hahahahahaha...giler kesian tgk mkck tuh ha. Tutup plastik terus. Aku pun mmg tak tahan bau bawang yg dikupas. Konfem menangis awal.

    ReplyDelete
  34. hehe.. petua tuk kupas bawang elak mata pedih kupas dlm air.. tu mmg fiza buat..

    ReplyDelete
  35. kalau pasal bawang ni senang , hiris dalam air takpun simpan dlm peti ais sejam dua then hirislah insyAllah mata takkan pedih hihi..

    ReplyDelete
  36. hihihihi... kalekor betul makcik tu.... tapi ad apetua kan letak bawang kat hujung pisau

    ReplyDelete
  37. Hanya yang pernah merasa terkena percikan cili semasa menumbuk akan faham kenapa sanggup bertutup macam makcik tu...

    ReplyDelete
  38. tgk makcik ni tringat cter p ramlee..
    time sudin hiris bawang tu .
    hahahaa..

    ReplyDelete
  39. Lebih kurang ngn sy lah makcik ni. Time raya aritu kena masak byk lauk utk tetamu, kena potong bawang byk, tp tiada masalah sebab saya pakai spec yang besar + nerd tu. tapi orang yang tak potong bawang pulak yg pedih mata, sy cool jer..

    ReplyDelete
  40. tutup penuh dgn plastik tu kena sediakan tong oksigen..hehe

    ReplyDelete
  41. takleh blah makcik tu. haha. kalau tomato, pakai helmet pun boleh time tumbuk sambal or bawang. hoho :D

    ReplyDelete
  42. haha.. agak2 masa melamar tu kena tampar tak?

    ReplyDelete
  43. foto makcik tu kak lea pernah share kat entri tahun2 sudah.tapi paling best foto yang last tu..cehhh dan cehhhhh....mana aci......

    ReplyDelete
  44. hee..yang last pic tu..mng terharu..sbb lawak dn geram pun ada..hihihi..=D

    ReplyDelete
  45. kahkahkah.. itu bukannya terharu. Lagi membuatkan pasangan rasa nak "cekik-cekik" orang lain adalah. lalala

    ReplyDelete
  46. pic yang mak cik 2 dah tengok..tapi gambar yang last 2..memang best..hehe

    ReplyDelete
  47. yang gambar mak cik tu memang nampak macam tak berasa selamat... betul tu pakai google lagi ok.. kalau da xde duit sgt pakai je helmet..

    yang last sekali tu.. huh..sabar je la..

    ReplyDelete
  48. uiihhh belum lagi ni...cuba amalkan pakai helmet sewaktu memotong bawang...in shaa allah dijamin selamat! haha!

    ReplyDelete
  49. ahhahah...kelakar je y pic smua tu..ekkekek... :p ada ke ptt bagi bawang je... :p

    ReplyDelete