Fais-SKA

Friday, 30 August 2013

Baca, Faham & Komen

بسم الله الرحمن الرحيم


Salam dari SKA, ape khabar semua?? Harap korang dalam keadaan sihat sejahtera, insha'Allah. Tiga hari tak layan blog ni, terasa lama pulak. Bukan sebab takde idea tapi line internet tak berapa nak syok dek hujan rahmat yang agak lebat =). Fuhh..Alhamdulillah, suasana sejuk je kat kampung Kerteh ni.


Tajuk cam poyo je kan hoho, bukan ambe nak paksa korang datang baca dan komen, cuma nak kongsi tentang dunia blog je. Ambe harap takdelah yang terasa, sebab ambe tak bagi korang makan cili pun, so tak rasalah pedasnya hehe =). Last ambe blogwalking, ada la tertengok 1 entri ni, entri bergambar dan sedikit teks. Sebelum nak komen ambe bacalah dulu komen pembaca yang lepas-lepas. Ada tiga komen yang langsung takde kaitan dengan entri =). Haha.. tergelak jugak la tengok, nilah kalau tak amalkan sifat membaca dahulu sebelum komen, padahal teks 1 perenggan je. 

Entri yang ada gambar dan sedikit teks sentiasa perangkap pembaca, tu apa yang ambe tengok la. Lepas ni kalau ada yang suka skip nak membaca, janganlah komen. Bila ada yang perasan pasti memalukan je. Lepas ni kena amalkan membaca, takpelah panjang sikit pun, yang penting faham. Ambe ni pun tak suka nak baca entri yang panjang berjela. Tapi jika ambe nak komen jugak, pandai-pandailah ambil point yang penting, cuba faham, tengok komen-komen orang yang lepas dan komen je la hoho. Kalau ada tajuk entri yang menarik perhatian kita, memang fokus dan syok je baca kan, walaupun entri tu panjang berjela.  


Ape pun selamat membaca dan jadikan membaca tu sebagai hobi kita. Happy blogging, jum blogwalking. Wassalam =)



Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

44 comments:

  1. tu betul-betul blogwalking.. hehe.. akak pun termasuk juga kot dalam golongan tu.. kadang-kadang tersalah faham apa yang penulis nak sampaikan.. lain maksud entri, lain pula akak terkomen..

    ReplyDelete
    Replies
    1. he3..sy pn pernah..tp yg sy tgok ni kelakar sgt hi3..harap xde yg terasa..kata utk dri sndri ni =)

      Delete
  2. haha.... letih lah kalau macam ni, lebam bijik mata nak mengadap je.. hihih... mama ada masa cam itu jugak, hihi... takde masa, pc pun tak bernyala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha3..2 la..akak ni bersuami lak 2..ngeeee :D

      Delete
  3. ambui pic kemain..laa SKA owg kerteh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hu3..yup =) duk bandar ketengah jaya..

      Delete
  4. agak+ sy ke orang tu? hahaha sy kalau entri pendek or sederhana sy baca habis tapi kadang bila fikiran lari masa tu ada jugak tsalah komen hehe :P tapi kalau entri panjang berjela jela memang confirm sy skip..baca sikit aje yg penting faham apa yg nak disampaikan heee :)

    pic yg first sy suka...lawak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha3..xkot..xprasan pula =) he3..bila pnjang berjela sgt..org mudah boring..kecuali yg menarik hati..

      Delete
  5. akak pun kadang2 tersalah faham apa yg di tulis...mungkin akak tergolong orang cam tue jugak kikiki...

    Akak bukan orang manir...abang akak orang manir...

    ReplyDelete
  6. akak pun kadang2 tersalah faham apa yg di tulis...mungkin akak tergolong orang cam tue jugak kikiki...

    Akak bukan orang manir...abang akak orang manir...

    ReplyDelete
  7. akak pun kadang2 tersalah faham apa yg di tulis...mungkin akak tergolong orang cam tue jugak kikiki...

    Akak bukan orang manir...abang akak orang manir...

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh he3..igtkn akak =) he3, rmai kot yg tergolong..termasuklah saya :D

      Delete
  8. hehe kadang2 pun Nad macam tu juga SKA. hehe tak larat nak baca sume. amik point penting je. tp post SKA nie nad baca smpai abes :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha3..ni ambil hati ke?? sy pn xlrat juga nk bca semua =) memilih juga..

      Delete
  9. hahaha..mun pon sama..baca sikit2.baca yg atas ..baca yg bawah..lepas tu komen je..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha3..pulak dh..kiranya bca pngenalan n ending jelah?? yg tgh2 tulah klimaks..bleh jgak cmni ye :D

      Delete
  10. Macam blog ambe je, huhu. Dah biasa terkena situasi ini...
    Blogwalker ni ada yg sekadar utk meninggalkan jejak saje, xpelah...ambil positif, itu bermakna entri dan tajuk masih belum cukup kuat dan menarik, perlu tingkatkan usaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. he3..bukan2..blog bro bM komen byak..xlrat ambe nk bca stu2 :D tp blog bro BM best..xkn la xde org baca smpai hbis?? betol 2..kita ambil positif je =)

      Delete
  11. hahaha...
    Kay selalunya baca... tapi bila nak komen sebab... takde idea
    >_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. *bila nak komen malas sebab... takde idea

      Delete
    2. ha3..selalu juga kena mcm 2 =) biasanya idea sy dtg bila tgok komen yg lepas2..try la bt

      Delete
  12. betul tu..kadang2 terperasan juga kat entry sendiri.
    mungkin 'kawan' tu malas nak baca, last2 lari dari tajuk komennya..
    takpelah..
    dari situ dah tahu kisahnya..
    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah la =) sy pn xpndai nk bca org..tp kalau dh komen kelaut..mmg sng nk thu..yg pntg positif jelh..bab komen2 ni xde pksaan..

      Delete
  13. tak dinafikan pernah buat. hehe. blog den pun lebih banyak teks yang pendek2. tak pandai nak hurai sangat. sedih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. blog nurdani xpe =) pndai main dgn artwork..dah tarik pmbaca..

      Delete
  14. kathy pun kadang2 tak habsi membaca entri yang panjang2..hehehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. he3..sma la kita kak =) yg pntg ikhlas nk komen..

      Delete
  15. Betul tu.. baca dah faham.. kemudian baru komen.. :-) Kat blog kak Erin pun ada terjadi.. Sebab Kak Erin memang suka letak tajuk perangkap dan kadang-kadang gambar yang dipublish lari dari tajuk asal.. Kerana setiap penulis blog ni..mempunyai seni yang tersendiri bagaimana dia menguruskan blognya.. betul tak.. ?? Just bagi pandangan..

    ReplyDelete
  16. owh yelah semua mesti pernah buat macam tu,nak2 lagi kalau satu hari tu banyak blog kena balas jejak.kalau entri tu panjang,kak lea memang tarik nafas nak baca(kesian korang sebab entri kak lea pun selalu panjang2 he3)

    kadang2 tu kak lea suka lukis kartun untuk entri simple2...kartun ni mudah tarik minat kawan baca sampai habis.tengoklah aujinz,uncle jonni,shark dan ramai lagi..panjang mana pun kartun tu kita boleh baca sampai habis dan komen pun kena-mengena dengan entri :)

    ReplyDelete
  17. Betul tu, Fais. Sekurang-kurangnya ambil point penting berkenaan entri tu. Jangan main ternah dan komen saja.

    ReplyDelete
  18. Saya pun selalu jugak mcm tu..niat utk mengomen tu ada,tapi tak mlde mood nk baca entri pjg..huhu

    ReplyDelete
  19. beta selalu mengamalkan ini...tengok + tak faham & terus komen..kalau mood baik tahap dewa mmg beta akan terus baca sampai habis....hehe baca sampai habis + komen =selamat aku...haha! >.<

    ReplyDelete
  20. =) ikhlas dalam buat sesuatu perkara jgn asyik fikir nak drop komen je...ekkekekee=) insyaAllah! happy blogging ^^

    ReplyDelete
  21. hahaha terbaikkklaa fais !! betul2,baca x abes tiba2 komen yg x sama,,huhu tp pepon,,layan je laa klaw ad yg buat camtu kt kita :D

    ReplyDelete
  22. teguran yang baik bro..kekadang nk komen lain..bila taip jadi lain..hehe:)

    ReplyDelete
  23. acik nie tengok mood. kadang panjang ,kadang pendek... tapi kalau mood berblog tak ada seminggu tak jenguk blog

    ReplyDelete
  24. baru je nak post pasal ni.... huhu... deno ada juga dapat komen macam tu.. tapi deno faham kdg2 orang busy kan.. tapi nak balas jejak punya pasal, komen juga..

    thanks fais selalu datang komen blog deno, selalu kena ngan tajuk dan ceritanya :)

    ReplyDelete
  25. wah!! dasyat tu faiz..dalam air pun bleh bw tu..hehehe...rosakla laptop tu...=p

    ReplyDelete
  26. Kdg2 sy skip baca entri tu terus nak komen, kdg2 pulak dah baca tp tak tau nak komen apa, jd silent reader jer

    ReplyDelete
  27. kekadang tersalah faham maksud..tuh yang kelain komennya...heheheh...

    ReplyDelete
  28. erkk, eiqa pernah tak lari tajuk mse comment.??
    Klu ade mintak maaf ehh..
    Tp rse nyee mcm eiqa baca betul2x..
    Nak2x lg klu entry kawan blog yg selalu ziarah blog eiqa :)

    Eiqa pun kdg2x perasan jugak gituu..
    Tergelak la jugak, hehee
    Tp xpelaa, dorang silap baca, fahami, dan silap tempat untuk comment koot.
    Think positive, uhuks.!!

    ReplyDelete
  29. haha.. terbaik la fais. memang ada jugak org main komen je tp nasib baik tak ada lg kes yg buat nina tergelak yg ada salah komen kt entry. apa pun blogging pun salah satu dr membaca jugak. =)

    ReplyDelete
  30. ekekeke . .
    pernah jugak . .
    kdg2 sbb tak phm pastu skip je laa
    Tapi bila nak komen tuu cuba gak laa baca balik tkut slh komen
    mungkin ad gak slh dlm 2,3 komen mcm tuu
    series malu -..-

    ReplyDelete
  31. huu..mcm penah jadi kt diri je..hehe.. niat nak komen byk2 tu mmng ad tp kalo entri sampai berjela2 + blog loading lama..sy blh jadi hilng mood..hehe

    ReplyDelete