Fais-SKA

Monday, 27 May 2013

MaLware!!


Salam dari SKA buat semua =). Harap korang sentiasa sihat bersama orang tersayang. Nak tanya sikit ni, jika korang tahu pasal Malware, kongsi-kongsilah ape yang korang tahu keh. Tadi tengah syok duk godek-godek blog orang lain, terganggu pulak dengan notis seperti gambar kat atas tu. Bila dah keluar macam tu tak jadilah niat nak terjah blog tersebut.

Sejak dua menjak tiga menjak ni, banyak pulak blog keluar notis Malware. Ape penyebab jadi macam tu yup??, masalah berpunca dari kita ke atau masalah laman web tersebut??. Bila dah jadi situasi seperti kat atas tu, teringat blog bro ZakiRasli. Dalam entry dia yang lepas-lepas, dia ada cerita bab Malware. Siap bagi link untuk korang scan laman web korang dari Malware.

Korang boleh ke----> SUCURI.NET

Korang boleh cuba scan blog korang atau sebarang laman web, in.shaa.Allah bebas dari Malware. Tak salah kalau mencuba kan. Sekiranya korang ada info lagi best pasal Malware ni, kongsikan je kat sini. Wassalam =)


Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

26 comments:

  1. selalu juga masa blogwalking keluar macamtu di sesetengah blog.. maybe kena remove link yang menyebabkan malware tu.. macam contoh kat atas www.memoriescomplete.com tu penyebab malware kat dalam blog tu..

    ReplyDelete
  2. saya pernah terkena jugak. last2 tutup jela blog tu , x dpt nak blogwalking . huhu

    ReplyDelete
  3. Stakat nie sy online by ipad, ada jugak prob kdg2 tp x sure sm ada malware ke x..
    Malware tu cm mne?

    ReplyDelete
  4. thanks untuk link...kita mahu cuba scan..harap tak ada apa2..hoho

    haha..okay baru check..lega..clean semuanya..alhamdulillah..
    tapi kita online guna mozilla firefx.bukan chrome..huhu..so jarang jmpa yg kena malware

    ReplyDelete
    Replies
    1. Most welcome..owhh, da lma xguna m.firefox..line tenet yg slow ni bleh spport chrome je hu3..

      Delete
  5. KakAiza~ hu3..xfham la =)

    SK~ tu yg terbaek la..elak lbh baek.

    Teena~ Malware ni virus, risiko dia bleh than gak la..nk terang pnjang sangat..bca je kat sini---> http://blogzakirasli.blogspot.com/2013/03/malware-ketahui-penerangan-dan-cara.html

    ReplyDelete
  6. Dulu blog sy pun pernah ada malware ni sebab gadget yg diletakkan. Bukan sebab web. Hehe. x thu la sekarang ni ada lagi ke x.

    Nak scan blog dulu ! kbye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhhh..trima kasih atas info :) ptt la..

      Delete
  7. Thanks atas perkongsian web untuk scan link tu... blog ckj selamat..hehe..

    ReplyDelete
  8. pernah jugak datang ke blog cm tu ..terus batalkan hajat.. paling penting tukarkan url https ://

    ReplyDelete
  9. ramai jugak yg sbut pasal malware ni..tapi saya tak tahu menahu sangat pasal benda ni

    ReplyDelete
  10. Tu la . kekadang bile tengah google blog orang nak cari tutorial/freebies , tetibe keluar bende tu . Agak mengacau jugak hehe .

    #Terima kasih atas maklumat tu :D

    ReplyDelete
  11. owh kak lea baru je buka blog kawan blogger yg mmg rajin tgglkan komen,baru je ni.terkejut tgk ada malware.ada sorg kawan kak lea jugak dah 3 bulan kak lea susah nk bw n komen sbb memanjang malware.then dia kata kena buka guna mozilla baru ok.

    ye betul tu just tgk punca link yg sebabkan malware,then remove je.masa ni mmg kena perlukan kerjasama dari kwn blogger utk beritahu kat kita kalau blog ada malware.sharing is caring,kan katanya.dulu pernah juga blog kak lea kena malware...satu sebab html code utk widget dan satu lagi bloglist...pernah terkena dari bloglist sebab kak lea setkan icon blog tu..tapi rasanya sekarang ok je,sbb tgk bloglist ska..dan kak lea pun gunakan icon blog diorang utk bloglist.erk....panjang ke komen ni ahhahaha....

    ReplyDelete
  12. sslu gax.. tapi saya nih klik advanced je tnpa fikir risikonyer...ahhahahah xD thanks share benda nih.. baru tau kut.. ingtkan mainan apa ...ekkekeke :))

    ReplyDelete
  13. cik akak puntak suka dengan perompak nie eh..hihi...
    bikin kacau je..:)

    lepas nie cik akak masukan adik dalam belog list cik akak :)

    ReplyDelete
  14. tak tahu sangat pasal malware nie dulu,yela baru berblog..ttiba blog sendri ade malware..takot gile mse tu ingatkan dah tak bole buka blog lagi.puas mengoogle cari info menghapuskan malware..alhamdulillah bole.harap2 x kena lagi la lps ni..

    ReplyDelete
  15. Biasanya malware ni datang dari widget dan link yg ada di blog. Cara mudah, edit dan remove link yg ada malware tersebut. Ianya hanya boleh di buat oleh tuan punya sahaja.

    p/s: Selamat berjumpa tuan Dr. Semoga keputusannya positif :)

    ReplyDelete
  16. Pernah juga masa tgah bw...ttbe kua malware ni..xtau dtg dr mn..neway..thanks ye atas perkongsian ni...hee :)

    ReplyDelete
  17. A.penghibur~ url http?? he3 xfham

    Najihah~ xpe =) bljar slow2..pntg gak ni.

    Irdina~ Sama2 =)

    KakLea~ ha3 pnjang komen =) trima ksih atas info 2..hu3 betol sgt da 2..kena hati2..

    Latifah~ Alhamdulillah =) blog awk pn da ok.

    BroBM~ owhhh bru faham..he3 mekasih atas info 2..dh jmpe..alhmdulillah positif..

    KakLisa~ most welcome =)

    ReplyDelete
  18. tak pasti macamana malware ni boleh keluar..mungkin isi blog kot..

    ReplyDelete
  19. baru2 ni sya ada terjah satu blog ni. nk review blog dia. tgh godek2 blog dia, trus kluar malware. pangkah terus

    ReplyDelete
  20. oppsss..
    malware..
    nice sharing

    ReplyDelete
  21. azhafizah~ hak r isi blog pun slah 1

    sera~ =) he3 lju je pgkah..bgthulh dia blog dia ada mlware..

    Acik~ tQ =)

    ReplyDelete
  22. kalau bw mesti ada tanda nie..sampai ke sudah tak jenguk pun blog org tu

    ReplyDelete
  23. Pernah jugak bila nak masuk blog orang keluar malware, anyway thanks atas info =)

    ReplyDelete