Fais-SKA

Wednesday, 27 March 2013

Sehari Di Hospital

..Subhanallah..Alhamdulillah..Allahuakbar..

Semalam tanggal 26/3/2013 ambe ada appointment dengan doktor pakar di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) Kuala Terengganu. Actually ambe dah terlepas appointment yang 1st, yang ni kira dapat tarikh baru la jumpa doktor pakar. Pagi tu lebih kurang pukul 7.15 ambe bersama family bertolak dari Kerteh ke Kuala Terengganu. Tepat-tepat pukul 9am kitaorang sampai, parking kt HSNZ ni sentiasa je penuh dan abah ambe yang otai ni main parking jelah belah tepi jalan masuk. Entri ni sebenarnya pasal kaki ambe yang patah dan untuk rawatan susulan ambe kena jumpe doktor pakar kat Klinik Ortopedik, dia kira 1link la dengan Hospital cuma lain bangunan je.

Berada Di Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu

Dari parking nak ke Klinik Ortopedik ni memang ambe tak tahu sangat, kitaorang berjalan ikut signboard je. Mengah jugak la ambe berjalan dengan 1kaki ni, rupa-rupanya jauh jugak Klinik Ortopedik dari parking. Sampai je depan pintu masuk, ambe tengok ramai pasakit yang tunggu giliran. Ambe minta abah ke kaunter pertanyaan sementara ambe tunggu di luar je sebab tak tahan kesejuk aircond kat dalam Klinik tu. Cuaca haritu panas, tapi ambe tak tahu la kenapa sejuk sangat pagi tu.

Hampir sejam menunggu sorang-sorang kat luar, nama ambe pun di panggil. Kat dalam bilik rawatan Ortopedik ambe kena duduk atas katil no2. Sementara tunggu doktor pakar cek pesakit kat katil no1, sempat juga la duk ushar sekeliling. Bilik rawatan ni takdelah besar sangat, ambe yang bertongkat ni pun kena hati-hati time berjalan takot terlanggar kotak dan kerusi. Dah selesai doktor pakar cek kaki ambe, giliran nurse pulak bagi rawatan. Nurse yang dalam gambar kat atas tulah yang rawat ambe J tengok je lemah lembut, rupanya kasar jugak akak nurse ni. Jejaka hensem kat atas tu abah ambe, sentiasa ada bersama ambe hari tu. Maklumlah, ambe ni tak mampu nak buat sorang-sorang.

X-Ray Tulang Kaki Yang Patah

Dah siap nurse bagi rawatan, doktor pakar suruh ke bilik X-ray untuk tengok perkembangan tulang kaki ambe ni. Kat bilik X-ray ramai juga yang menunggu, tapi tak lama pun sebab X-ray ni sekejap je. Sedih jugak la tengok gambar X-ray tu L tulang kaki ambe belah atas & bawah dua-dua belum bersambung. 

Dah dapat result X-ray ambe kena jumpa doktor pakar balik di bilik rawatan Ortopedik. Dah 2bulan lebih ambe guna besi area tv, tapi doktor pakar bagitahu tiada sambungan tulang yang berlaku. Mungkin kena lebih kerap minum susu anlene lepas ni. Lelaki yang berkerusi roda dalam gambar kat atas tu rupanya ada kencing manis. Dia masuk buat rawatan sekali dengan ambe. Terkejut gak tengok kaki brader ni, teruk betul kaki dia. Bahagian tepi betis sebelah kiri dah nampak tulang kering. Subhanallah teruk kesan penyakit kencing manis ni, so kawal la gula dalam minuman dan makanan korang. Kecian pulak ambe tengok keadaan dia, silap-silap boleh kena potong kaki tu. Dalam duk kecian kat orang lain, kecian jugaklah kat family yang temankan ambe. Seharian suntuk bersama, tenkiu sangat-sangat. J

Proses Simenkan Kaki Yang Patah

Lepas dapat nasihat doktor di bilik Ortopedik, ambe kena pergi bilik plaster. Doktor pakar bagitahu besi area tv yang menyokong tulang ambe kena buka dan digantikan dengan simen. Bimbang kuman katanya. Di bilik plaster adelah beberapa orang pegawai plaster dan selebihnya pelajar praktikal perempuan. Agak lucu la sebab yang perempuan ni penakut dan pegawai plaster ni pulak spoting habis bak hang. Gambar atas tu diorang la yang cabut besi, tak pakai bius pun dan takdelah sakit sangat.

Bertungkus lumus dan berhati-hati diorang ni balut kaki ambe dengan simen. Sebab tulang kaki ambe pun belum bersambung lagi. Ambe memang tak suka pakai simen ni, dah la berat pastu tulang kaki bergerak-gerak je. Camnelah tulang ni nak sambung kalau camni. Doktor pakar bagi tempoh kat ambe pakai simen ni sampai 6/5/2013 dan kena datang HSNZ balik untuk perkembangan selanjutnya. Andai kata tulang kaki ni tak sambung lagi, kena letak besi belah dalam la pulak. Semoga kaki ambe ni cepat sembuh. Bantulah hambaMu ni Ya Allah. Ambe redha dengan dugaanMu ni Ya Allah. Terima kasih sangat-sangat kat family sebab temankan. Hampir 5jam duk kat HSNZ kitorang pun balik, alhamdulillah la tak masuk wad. J

Ni la kaki ambe lepas dibalut dengan simen. Agak berat dan kena banyak bersabar. Dulu tengok orang lain je yang pakai simen ni, sekarang kena kat diri sendiri pulak. Pape pun doakan ambe semoga cepat sembuh. Ambe tak sabar nak berjalan macam biasa. Wassalam. J

Kesabaran merupakan anugerah Allah yang paling baik. Rasulullah mengatakan, "…dan tidaklah seseorang itu diberi sesuatu yang lebih baik dan lebih lapang daripada kesabaran." 
(HR Bukhari dan Muslim)


P/s :  Kalau anda ingin tahu lebih banyak pengalaman istimewa ambe tentang patah kaki ni,
 bolehlah klik --->> SINI. Macam-macam tips dan kisah ambe kongsikan.


Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

11 comments:

  1. kenapa ngan kaki "ambe" tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaki kanan patah..xcident blan1 haritu :)

      Delete
  2. salam..... terima kasih singgah blog saya.... semoga cepat baik kaki tu... makan ubat ye dan ikut nasihat dok ye....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkmslam :) sama2..amin..in.shaa.ALLAH nati baik la ni..cuma mkan msa je

      Delete
    2. ska..moga cepat sembuh yer...

      Delete
  3. masyaAallah kenapa dengan kaki awoknye?semoga cepat2 sembuh ia.lain kali hati-hati.moga hari-hari mendatang lebih baik.Amin:-) semoga dipermudahkan segala urusan:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulang patah je :) amin...tq yup..

      Delete
  4. menakutkan je tgk doc tu buat kat kaki...hahahaha... haru.. x suka doc -,- sllu gaduh ngn adik saya sbb dia nak jadi doc.. apalaaa... menakutkan jeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha3..dok ni cian je..cuti pn jrg dpt =) dah tugas diorg kn

      Delete
  5. Aish!! Ngeri jugok kawe tgk tue.. Samo ngeri mcm adik kawe.. Dyo patah paha kiri.. kawe tgk pn rasa sakit.. ni kan tuan bdan.. Semoga cept sembuh deyh.. Minu la air susu anlene tue.. baek untung tulang.. Lagi molek minum susu kambing.. Sunnah Nabi kito tue.. =)

    ReplyDelete