Fais-SKA

Wednesday, 18 May 2011

Kerja Owhh Kerja..

Assalamualaikum sume..

Entry kali ni aku nk kongsi sal kerja aku yg best ni J..
Kerja aku ni simple n pressure, aku kerja kt tpak pmbinaan..krja yg aku nk sgt2..akhirnya dpat jgak krja kt site di nilai, N9..Alhamdulillah..

law tgok kt s.board atas ni..sblah kiri ipg Nilai..



sblum krja kt site as site supervisor..aku krja cimb, cri pglaman dulu, krja byak2 ni best..xde la kte thu 1krja je..besa la pas bljar  xleh mmlih krja sgt..hmm..skrang ni site yg aku jga ngah bt institut perguruan..hmpir 85% da ciap..tu chairman yg gthu lam meeting..tp bg aku..60% je kot yg siap..time dia ngah m’bebel kt subcon2 len aku ni yg bosan lam blik meeting tu amik ksmpatan p toilet n lari dr meeting…bosan der!! Heee….last2 dpt 1 cll dri building manager suh aku dtg jmpa dia..tp smpai skrg aku xp jmpa..nti2 la qada p jmpa dia..

Akhirnya, dapat jugak aku berbkti pd guru J yang bestnya krja kt site ni xprlu nk ikot cm krja kt opis..msuk kul8 blik kul5..krja kt site cm aku krja kul8..12.30thri da leh blik..tp nk blik pn kena pstikn krja da sttle, xde prob kt site, dak2 ok, brng dak2 sume ckup n xde brg smpai, yg pnting dsiplin n cuba jd professional..bru org respect..tp aku ni jenis suka OT..jrg sgt la blik awl, kcuali jumaat.
 hmm..best yg len lak, krja kt site ni aku leh wt duit..leh untung rm1500-bribu2 la J jnji pndai amik pluang..aku pyer snior supervisor ckap..krja pressure xpe kt site..jnji income blan2 leh dpt 3@4 kli gnda gji basic..he3…

Aku jga 6block je kt ipg nilai ni..sume atas bukit..block asrama, dewan n len2 aku xjga..
Nsib bek 6block je..

ni jalan msuk utama ke ipg ni..

3blok ni da hmpir siap..blokG, D1 n D2 (dewan kuliah n klas)

ni blokH (makmal n klas)

ni blokE2 (blik2 pensyarah)

atas bukit tu blokE1 (bgunan pntadbiran)
6blok ni je la yg aku jga..

 ni dewan

ni plak asrama prmpuan

yg ni asrama lelaki 


Yang aku pelik..nape projek krjaan ni leh plih wrna oren+putih+kelabu???? Xcun lnsung bg aku..bkan aku je..sume org la yg krja kt site 2 ckap xcun..lgpn leh je lam meeting gthu mnta tkar color..myb krajaan ni nk jimat kot..
Jiran2 ipgm nilai ni leh ktakn bt bgunan2 tuk pmbeljran..sblah knan kolej2, kiri pn kolej2 , ipta n ipts…cm 1area khusus tuk pusat pmbelajaran.

ni jiran t'dekat..law xclap ELTC kot..

Ni la awek aku yg temani aku tiap2 hari J aku syg awek aku ni heee…
Ble tgok je..sjuk ase hati J

Majoriti buruh kt site ni org Indonesia..bangla xrmai la..bangla bgus, tiap2 kali slisih dgn aku dia msti bg slam n tya khabar spanjang aku jga site n dak2 krja ni…mcm2 bnda diorg kgsi dgn aku..kdg2 ase kcian pn ada ble diorg cter sal khdupan diorg..tp tu la lumrah kehidupan..nk hdup kena la krja..bru dpat duit n dpat sara keluarga..kdg2 aku klau bosan kt site aku p la lepak kt kongsi dak2 indon ni…kdg2 b’kgsi crita n pgalaman..yg pling tua aku tgok kt site ni da mcm taraf atok aku pn ada..tp krja dia trhad la..dak2 aku plak yg tua myb 50thun lbih kot…sbb aku pggl dia paktua je..dak2 ni sume spoting..leh wat kwan n hormat kita sbgai mjikan diorg..yg pntg jgn bg muka sgt..

Gji diorg ni pn leh than la..tp xpnh ckup tuk sbulan..byak post duit kt fmily di indon..bgus tol diorg law nk d’bndingkn dgn kte..diorg kdg2 pgg wit rm2-3rtus je…yg slbihnya hntar kt fmily..law kte..pnah x hntar kt org tua kte??? Yg ada pn msti xrmai kn...kdg2 org tua xmghrapkn pn duit gji kte..tp kte sbgai anak..xpnah ke rsa nk bg duit kt mak ayah??..rm100 @ 200 pn ckup la sbulan..jnji bg..msti b’syukur mak ayah kte kt kmpung 
B’balik pd dak2 indon ni..diorg mkan tiap2 hri pn skdar nsi putih lauk telur n bwang goreng..kdg2 cmpur nsi ngan mee goreng sedap…tp diorg ni xpnah kdekut..wlupn khdupan diorg leh ktakn daif skit..tp diorg sllu blnja aku mnum time diorg ada duit n sllu ajak aku mkan ble aku sggah kt kongsi diorg..bgus tol diorg ni..kdg2 t’fkir jgak..law aku kaya 1hri nnti..aku nk diorg krja dgn aku
Mcm2 la aku info la aku dpat dr diorg ni..hbis cm2 rhsia diorg aku korek..yg bek leh smpan tuk dri sndri..cm reporter plak ase...heeee... 

nilah tapak kongsi diorg..xcntik..tp ni la satu2nya tmpat tggal diorg..tmpat tggl org asli lg cun kot, yg pasti court badminton wajib ada..byak plak 2..dak2 indon ni suke men badminton agaknya..aku pn join la skali men petang2..

Umah Yg dlam hutan pn ada..mcm2 tol diorg ni..kt kongsi diorg ni, 1fmily pn ada..tp xde gmbar diorg..xsmpat nk ambil

Ni la bnda yg wjib ada kt site..law xde..mgntok la..

Dak lam gmbar ni nm dia pugie..umur 24thun, Ni la gmbar yg smpat aku ambil time dia mkan..nsi putih+telur goreng+lada+kicap+bwang putih goreng..nyum3..siap ajak aku mkan skali lg..




Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

Ku Redha



Tanggal 12/5/2011 merupakan hari yang bersejarah buat aku…hmm..sedih??? gembira??? Rasa tenang??? Sumenya dah bercmpur baur..sukar untuk d’lupakan, tp mgkin ni yang terbaik..tiada siapa yg thu slain Nya..
Aku sebagai hamba Allah yang lemah, redha dgn segala ketentuanNya. Kita hanya merancang..Allah s.w.t yang menentukan segala2nya..yg pnting aku xnk b'subahat, ape pn aku trima semuanya dgn positif dan stiap kejadian ada hikmahnya. tp jgnlah letakkan dri pd takdir smatanya2..aku bnci org yg m’harap dn b’pgg pd takdir smta2.
Hmm..maaf ibu..hati ni dah tertutup untuk si dia bt slama2nya…
Thanks sgt bt family n kwan2 yg support..hmm biasalah, mula2 agak berat jugak..tp lama2, insyaAllah..kesabaran tu yg pnting..Allah sntiasa bersama  dgn org yg sabar..Alhamdulillah..
Pape pn, Thanks to my sis, maia.. mlam 2 tiba2 lak msg kamu msuk, bermakna sgt2 bt sy J

~berjalanlh dgn penuh hrpan wlau hdup xsllu bhgia,
~Sdekahkan la 1syuman wlau d’hati xmmpu b’than,
~Blajarlah memaafkan wlau diri t’luka,
~Bhnti mmberikan alasan wlau ingin myatakan kbenaran,
~Hiduplh dlm iman wlau hati d’penuhi dgn godaan,
~Dan berpeganglah pd Allah wlau dia xklihatan…

Msg yg b’mkna bt sy..tQ Mai@.. J

Hidup msti d’truskan…utmakn family dan krjaya dlu..d’smping kwjipan kta sbgai hamba ALLAH

video

Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)