Fais-SKA

Friday, 31 May 2013

Ujian Buat HambaNYA

SUBHANALLAH..ALHAMDULILLAH..ALLAHUAKBAR

Salam dari SKA dan Salam Jumaat buat semua, semoga harini lebih baik dari semalam =). Selamat pagi, mulakan harimu dengan bismillah dan senyuman. Pagi ni ambe ada 1 cerita nak berkongsi dengan korang semua, in.shaa.Allah sama-samalah kita bantu membantu sesama manusia. Cerita ni ambe copy dari mukabuku, tengah ushar-ushar kelab motorsikal, terjumpa pulak artikel ni. Mungkin korang dah baca, yang belum baca meh baca kat bawah ni. 


Kronologinya

Pada 19hb May 2013.. Tuan Azrai drpd Nilai telah sama sama menyertai konvoy untuk melawat dan menyerahkan sumbangan pada anak anak Yatim di Raub. Malang tidak berbau. Tetiba motor didepannya menggalami masalah brek (brek jammed). Beliau telah menggelak daripada terlanggar motor tersebut dan terbabas kesebelah kiri.Menyebabkan kaki kirinya remuk dan paha kanannya pula patah. Beliau dimasukkan ke hospital dan seterusnya di pindahkan ke Hospital Tawakal. Pada 23.5.2013. Pakar orthopaedik terpaksa membuat amputation pada kaki kirinya. Dan kaki kanan pula dimasukkan besi. Nak menambahkan kesedihan pada hari tersebut isteri beliau telah terjatuh dan meninggal dunia. Meninggalkn anak-anak seramai 4 orang yang masih kecil.

Dengan keadaan kakinya yang telah dipotong dan kaki kanan yang patah dan akan mengambil masa berbulan lagi untuk pulih...bagaimanakah beliau akan menanggung anak-anak yang masih kecil dan saraan perubatan yang beliau terpaksa tanggung.

AYUH KITA BUKTIKAN YANG KITA ADALAH INSAN YANG PERIHATIN
....
mari kita sama-sama menderma... terus ke akaun beliau atau melalui kelab2.

MOHD AZRAI BIN JOHANA
CIMB ACC; 12280001412204
_________________________________________________________________________________

Subhanallah, dah kehilangan kaki, hilang pulak isteri tersayang. Ujian dari Allah itu pasti buat hambaNYA dan ada hikmah di sebalik apa yang berlaku. Yang berkemampuan tu jangan lupa bantu yup, semoga Allah berkati kita semua =). Jangan lupa amalan sunat di hari Jumaat, semoga bermanfaat. Wassalam.


Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

Wednesday, 29 May 2013

Senyum, Tak Perlu Kata Apa-Apa

Salam dari SKA buat semua, harap korang sentiasa sihat-sihat selalu di samping orang tersayang =). Kelmarin ambe ke Hospital Besar Terengganu di bahagian Ortopedik. Seperti biasa ambe ada appointment dengan doktor pakar tulang. Biasanya perjalanan dari rumah nak ke Terengganu ambil masa 1jam setengah je. Tapi gatal sangat nak lalu ikut highway, terus jadi 2jam. Ingat boleh sampai cepat la, last-last jem pulak kat Bukit Payung, senyum jelah..tak perlu kata apa-apa =).

Tulang Kaki Mula Tumbuh

Bila dah sampai hospital tu memang agak lewat jugak la, masa tu dah pukul 10 lebih. Tapi orang yang menunggu di bahagian ortopedik masih lagi ramai. Alhamdulillah, hampir 4jam menunggu nama ambe dipanggil, hahaha 4jam kot (pecah rekod terus), ambe siap guling-guling lagi atas kerusi menunggu, nasib baik tak terlelap je. Sekali lagi senyum, tak perlu kata apa-apa =). Okeh kali ni ambe jumpa dengan dokor lain pulak, 3 kali pergi mesti 3 kali jumpa doktor lain. Tapi kali ni jumpa doktor yang friendly la, ada berita baik buat ambe.

Alhamdulillah berita baiknya, tulang dah mula tumbuh dengan baik, tapi still tak bersambung lagi. Lepas tu simen pun dah boleh buang separuh, buang sampai lutut je, sebab sebelum ni simen sampai peha. Bila dah buang simen, lutut ambe memang tak boleh lipat ke belakang, sebab urat dan saraf kecut. Sekarang agak sakit jugak la nak gerakkan, kena buat treatment sendiri dulu bagi lutut tu ok. Next, macam biasa la doktor mesti bagi appoinment yang seterusnya. Tapi sebelum tu doktor bagi ambe MC lagi 2 bulan.....hahaha speechless jap....sekali lagi senyum, tak perlu kata apa-apa =). Next appointment 27 july pulak, bulan ramadhan kot time tu. Takkanlah tahun 2013 nak cuti 1tahun kan, ambe rasa nak pergi mengurut la pulak, mana tahu minggu depan dah boleh jalan dan terus boleh kerja.

Piala FA 2013 | Terengganu VS Kelantan

Dah settle dengan hospital, terkejar-kejar pulak nak balik, sebab nak tengok Keropok Lekor vs Budu. Kalau pergi hospital dengan kawan, confirm dah melencong ke stadium tengok bola =). Di pendekkan cerita dapat jugaklah tengok 2nd half, walaupun Keropok Lekor kalah pada Budu 6-5, ambe tetap puas hati dengan semangat juang para pemain. Ingat Budu boleh menang ke kalau 2 orang pemain Keropok Lekor tak kena kad merah. Pape pun adatlah tu kalah menang kan, ambe nak Budu menang piala FA kali ni hehehehe. Akhir sekali majulah sukan untuk Malaysia, senyum tak perlu kata apa-apa =) Wassalam.


P/s :  Kalau anda ingin tahu lebih banyak pengalaman istimewa ambe tentang patah kaki ni,
 bolehlah klik --->> SINI. Macam-macam tips dan kisah ambe kongsikan.


Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

Monday, 27 May 2013

MaLware!!


Salam dari SKA buat semua =). Harap korang sentiasa sihat bersama orang tersayang. Nak tanya sikit ni, jika korang tahu pasal Malware, kongsi-kongsilah ape yang korang tahu keh. Tadi tengah syok duk godek-godek blog orang lain, terganggu pulak dengan notis seperti gambar kat atas tu. Bila dah keluar macam tu tak jadilah niat nak terjah blog tersebut.

Sejak dua menjak tiga menjak ni, banyak pulak blog keluar notis Malware. Ape penyebab jadi macam tu yup??, masalah berpunca dari kita ke atau masalah laman web tersebut??. Bila dah jadi situasi seperti kat atas tu, teringat blog bro ZakiRasli. Dalam entry dia yang lepas-lepas, dia ada cerita bab Malware. Siap bagi link untuk korang scan laman web korang dari Malware.

Korang boleh ke----> SUCURI.NET

Korang boleh cuba scan blog korang atau sebarang laman web, in.shaa.Allah bebas dari Malware. Tak salah kalau mencuba kan. Sekiranya korang ada info lagi best pasal Malware ni, kongsikan je kat sini. Wassalam =)


Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

Segmen i can be a doodler


Bismisllahirrahmanirrahim. Harini ambe rasa nak join segmen je hehehe, ni segmen yang ke-2 =). In.shaa.Allah kalau syarat-syarat segmen tu senang ambe join la. Semalam duk godek-godek blog orang lain terjumpa pulak segmen ni, hahaha terus rasa nak join. Lagipun segmen ni melibatkan bakat kita sendiri. Yang mana budak-budak seni tu, korang joinlah, tunjuk sikit bakat korang. Tak semestinya buat pakai software SAI atau PhotoShop, pakai pensil dan kertas pun boleh. Dah siap scan jpg, masukkan je dalam blog korang. Menang atau tak no.2, yang penting puas =).

Di sebabkan ambe peminat ManU, maka jadilah watak diorang.
Walaupun tak smart, boleh la kot, hehehe 1st. time buat doodle ni.
Wassalam =)


Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

Rehat, Rehat & Rehat Jelah.


Salam dari SKA buat semua =) harap korang sihat-sihat selalu (In.Shaa.Allah). Alhamdulillah masih bernyawa lagi, tapi 2 hari ni badan rasa lemah dan kepala pening je. Tambah pulak tersalah bantal harini, sakit urat-urat tengkuk hahaha. Nak buat something pun terbatas je, takpelah ujiankan penghapus dosa, ni pun kejap je on9. Teringin nak terjah blog korang dan baca entry-entry korang yang ohsem tu. Dapat jugak terapi diri senyum sorang-sorang depan laptop =). Sorilah kalau ambe tak sempat nak terjah blog yang lain, next time deh. Cuaca sekarang ni tak menentu, harap-harap ambe tak demam la, bimbang jugak takut ada effect dengan kaki. Cuba jelah bertahan sedaya upaya agar tak demam. Selasa ni nak kena X-ray dan check kaki kat Hospital Besar Terengganu, korang nak join jum la hehehehe. Harap dapat berita baik dari doktor. Wassalam =)


Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

Friday, 24 May 2013

1 Hari Nanti


Salam Jumaat dari SKA buat semua, harap korang sentiasa sihat dan positif selalu (in.sha.Allah). Pejam celik, pejam celik, rasa cepat betul masa berlalu. Tup-tup dah hari jumaat kan, hari yang bermakna bagi orang Islam =). Nampak tak gambar Kaabah kat atas tu??. Subhanallah sangat cantik kan. Ambe ni teringin nak ke Mekah 1 hari nanti. Bukan ambe je, korang pun mesti nak jugak kan. Sangat beruntung pulak tengok kawan-kawan yang dah pergi Mekah menunaikan Umrah. Camnelah perasaan diorang agaknya yup, mesti rasa tenang je.

Korang yang dah ada pengalaman ke Mekah buat Haji atau Umrah, kongsi-kongsilah sikit dengan ambe, camne perasaan korang?? Ada ke peristiwa-peristiwa menarik yang berlaku kat sana??. Kota suci Mekah ni unik dan merupakan kota larangan. Bukan sebarang orang boleh masuk, kalau ada niat jahat je, pasti dibalas terus oleh Allah. Dah banyak sangat kita dengar kisah pelik berlaku kan. Di akhir zaman nanti pun, Dajjal serta pengikutnya di larang masuk ke kota suci Mekah dan Madinah. Betapa mulianya kota Mekah dan Madinah sehinggakan para Malaikat sentiasa menjaganya.

Jom kita pasang impian/niat sama-sama nak ke Mekah menunaikan Haji dan Umrah =). Mana tahu impian tu dimakbulkan Allah, dapat tengok Kaabah depan mata. Semoga bermanfaat dan selamat berhujung minggu. Jangan lupa amalan sunat di hari jumaat. Wassalam.


Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

Wednesday, 22 May 2013

Mereka sangat "HEBAT".

Subhanallah..Alhamdulillah..Allahuakbar

Salam dari SKA buat semua =) harap korang semua berada dalam keadaan sihat sentiasa di samping orang tersayang (in.sha.Allah). Kali ni ambe nak share dengan korang beberapa gambar, mungkin ada yang pernah tengok dan tahu tentang kisah di sebalik gambar ni. Jika penerangan ambe silap, tolong betulkan yup. Ambe dapat gambar ni pun dari mukabuku dan koleksi yang ada dalam simpanan ambe. Ni pun beberapa je, kalau nak share semua takut panjang meleret pulak entri ni. Semoga iman dan kesabaran kita seteguh mereka. Amin

Ambe tak pasti kisah di sebalik gambar di atas ni, tapi cuba korang tengok. 
Tenang je wajah diorang kan. Mungkin senyuman pada wajahnya 
menggambarkan kehidupan yang baik di alam sana.

Ummu Nidhal melihat anaknya yang syahid tanpa rasa sedih, 
beliau sangat tabah dan redha dengan pemergian anaknya, 
Subhanallah seorang ibu yang menggalakkan kesemua anaknya
 berjihad di jalan Allah.

Di fahamkan lelaki ni meninggal ketika sujud semasa solat, 
ada video di youtube, korang search jelah.

 Sumber yang ambe dapat, lelaki ni sedang solat, 
beliau hilang igatan tetapi ingatannya pada Allah dan Islam tetap teguh.

Walaupun dalam keadaan berperang, amalan wajib takkan ditinggalkan. 
Sujudlah kamu kepada Allah selagi masih bernyawa.

Subhanallah, Walaupun malapetaka menimpa diri dan kehilangan harta benda,
 tetap ingat pada Allah.

Cumil kan =) kecil-kecil lagi dah diajar bertudung, 
in.sha.Allah dah besar nanti jadi solehah.

Prihatin je kanak-kanak ni, rezeki lebih bermakna jika dikongsi.

Kecil-kecil lagi dah berkerja, tak pasti kat negara mana. 
Gigih je demi mencari rezeki.

Walaupun cacat, tidak dijadikan alasan untuk beribadah kepada Allah.

Tabah betul pelajar ni kan, walaupun cacat, 
tetap ke sekolah menuntut ilmu. Gigihlah dalam 
menuntut ilmu agar kamu tak menggung peritnya
kebodohan.

Ambe suka dengan gambar ni, ingat tak kisah hamba Allah masuk 
syurga sebab bagi anjing minum?? Tapi dalam gambar ni kucing,
 rezeki sama-sama dikongsi =)

Menunaikan solat tak kira di mana sahaja. Mak aih motor dia =)

Penyanyi hip hop Rapper Loon dan Adam Corrie 
masuk islam dan berubah menjadi sangat alim. 
Alhamdulillah petunjuk yang diberikan oleh Allah.

Mesut Ozil, walaupun dah femes dan kaya raya,
 tetap mengharapkan keredhaan Allah. 
Harap dia dapat tarik Ronaldo tu masuk islam =).

 Sebaik-baik perhiasan di dunia 
adalah wanita solehah =)

Sejuk je mata memandang. Kagum jap tengok, 
sempat lagi membaca Al-Quran walaupun di atas motorsikal.

Yang ni baru romantik, pasangan suami isteri yang berpegangan tangan lagi tu. 
Di fahamkan, kasut isterinya rosak dan si suami menanggalkan kasutnya, 
lalu dipakaikan ke isterinya =) Untunglah hehehe.

In.sha.Allah gambar-gambar lain ambe share lagi next time, Semoga bermanfaat, Wassalam =)


Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

Ni yang last kot =)

Salam dari SKA buat semua =) Semoga korang sihat-sihat sentiasa (in.sha.Allah). Entri ni ambe cuma nak jawab soalan yang telah ditag lagi oleh blogger Mira & Nana, terima kasih yup. Ingatkan sesi kenal-kenal ni dah takde, rupanya ada lagi hehehehe. Nak tahu 11 things about SKA boleh ke sini je. In.sha.Allah ambe cuba jawab, harap berpuas hati dengan jawapan. Wassalam =)


Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

Monday, 20 May 2013

Seni yang Kreatif

Salam dari SKA buat korang semua =). Harap korang sihat-sihat sentiasa (in.sha.Allah). Hari ini ambe rasa rajin pulak nak update blog, bila kepuasan melanda diri, ambe dah tak tahu nak buat ape. Kalau boleh main futsal dan badminton tak pelah jugak, tapi.......tetttttt..hehehe papepun ambe bersyukur =). Ambe ada dua gambar santai nak share dengan korang, hehehehe kreatif jugak la bila tengok. Boleh dikatakan satu hasil seni yang menarik. Hahahaha budak-budak seni faham la kot. Sumber gambar dari mukabuku.

Gambar 1. Hehehehe, ambe dah bagitahu tadi, memang berseni kan. kreatif tak???. Agak-agak korang, kalau bf, gf, tunang, suami, isteri atau teman rapat yang sayangkan korang buat macam dalam gambar tu untuk korang, agak-agak terharu tak??? Mesti korang boleh rasa keromantikannya kan, meleleh je ayaq mata, kan kan kan =). hehehehehe.

Gambar 2. Gambar ni terbaik la, hasil seni yang kreatif. Tak tahu rasa ape, tapi nampak sedap kan cupcake ni =). Orang tua-tua bagitahu, rezeki jangan ditolak, kalau dapat cupcake macam ni. Baca doa makan dulu, lepas tu makan je dengan penuh nikmat hehehehe. Cupcake ni sesuai untuk hantaran pertunangan, perkahwinan atau dihadiahkan untuk orang tersayang, hehehehe =)

Alhamdulillah, tu jelah gambar nak kongsi =). Ambe kagum dengan bakat orang yang berseni ni, kreatif je kan, idea tu mencurah-curah je. Entri santai je kali ni, bermanfaat tak?? hehehehe semoga bermanfaat. Wassalam.


Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

Final Day - BPL 2012/2013

Salam dari SKA buat semua. Tak kiralah kat mana korang berada, harap sentiasa sihat sejahtera =). Tadi sempat jugak la layan EPL Man.U vs W.Brom, penuh dengan dramatik betul game diorang, last-last seri 5-5 je hahaha. Moral yang ambe dapat time tengok bola tadi, janganlah selesa dengan ape yang korang dah ada, teruskan berusaha, benda tu mungkin sementara, andai leka sikit je, habis la hilang semua.

Wokeh, jum tengok EPL table. Bagi peminat EPL seperti ambe mungkin dah tahu kedudukan terkini kelab kesukaan korang. Kedudukan no.2,3,4 dan 5 boleh tahan jugak, kalau bagi lagi 1 game, confirm berubah la kedudukan tu. So, no.1,2,3 dan 4 dah layak automatik ke UEFA (liga juara-juara Eropah) untuk next season. Untuk pengetahuan korang, ada 90 hari lagi new season 2013/2014.

Bila tengok table ni, banyak jugak la gol United bolos. Takpe, yang penting dah champions =). Ambe nak nasihat sikit la kat sini, bukan nak tunjuk baik, tapi kita ni sama-sama muslim. Tak kira la sefanatik mana pun korang dengan bola sepak atau sewaktu dengannya, jagalah bahasa korang tu. Bahasa ni melambangkan diri anda. Tak payahlah nak sakit hati bila ada orang kutuk team bola yang korang minati, biaq p la kat depa. Nak tahu tak?????? Hehehe, korang tahu tak, bila dah kutuk-kutuk ni, pastu buat sakit hati orang, tak ke dah tambah saham dosa. Diorang main bola dapat duit juta-juta, kita dapat dosa juta-juta. Fikir-fikir la mana yang baik deh. Walaupun ambe minat EPL, tapi tak lupa dengan liga tempatan Malaysia =). Tanah tumpah darahku. Wassalam.


Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

Thursday, 16 May 2013

2 in 1 Yang Bermakna


Salam dari SKA buat semua =) harap korang sihat-sihat selalu. Hari ini "Hari Guru", ambe ambil kesempatan nak ucap "Selamat Hari Guru" untuk semua golongan pendidik kat Malaysia. Jasa guru hanya ALLAH je dapat balas, sangat besar pengorbanan mu buat para pelajar. Saidina Ali r.a pernah berkata, ilmu itu lebih utama dari harta kerana ilmu adalah warisan para nabi. Nak menuntut ilmu pun mestilah kena ada guru sebagai pembimbing, kalau takde, takut hidup dalam kesesatan pulak nanti. "Terima Kasih Cikgu".

Tajuk entri ni 2 in 1, nak tahu sebab ape?? hehehehe, hari ni jugak (16-mei) merupakan Hari Lahir ibu ambe =). Senang je nak ingat kan, sebab tulah 2 in 1, tarikh yang tak dapat dilupakan. Sanah Helwah ibu, semoga ibu dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yang sempurna, bahagia selalu dan dirahmati ALLAH, amin. Tiap-tiap hari adalah hari ibu. Kita sebagai anak kenalah ingat ibu kita tiap-tiap hari. Besar pergorbanan ibu sebab dah lahir dan membesarkan kita dengan sempurna =).

Jangan lupa amalkan doa ni selepas solat, amalkan selalu. Hadiah yang terbaik buat ibu bapa adalah doa daripada anaknya sendiri =)

Ada 1 video ambe nak kongsi, lagu untuk wanita yang bergelar ibu. Lirik lagu ni terbaik la bak hang, penuh dengan makna. Mungkin korang pernah dengar lagu ni. Ambe nak menyanyi suara tak best, suruh orang lain jelah nyanyi untuk ambe =). Yang penting lagu ni dari hati seorang anak buat ibunya. Hargailah ibu bapa korang seadanya dan luangkan la masa bersama mereka selalu. Semoga bermanfaat, Wassalam..

video

Nota SKA - Senyumlah kerana senyum itu sedekah, senyum itu pengundang rezeki, senyum itu penawar yang mujarab dan senyum itu memberi kebahagiaan..Senyum Sokmo =)

Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

Wednesday, 15 May 2013

Apa itu Hari Nakbah???


15 Mei 2013 ini genaplah ulang tahun peristiwa Nakbah yang ke 65. Peristiwa Nakbah secara rasminya diingati pada 15 Mei setiap tahun. Ia merujuk kepada pengisytiharan Negara haram Israel pada 15 Mei dan disambut di Israel sebagai ‘Hari Kemerdekaan’ Israel setelah mereka memenangi peperangan yang mereka dakwa sebagai ‘The War of Independence’ (Peperangan bagi memperoleh kemerdekaan).

Hakikatnya ialah mereka merampas negara Palestin dengan mengusir penduduk Arab dari tanah air mereka. Akibat dari keganasan oleh beberapa kumpulan bersenjata Yahudi Zionis, 800,000 rakyat Palestin terpaksa menyelamatkan diri dengan meninggalkan kampung halaman dan berlindung di Syria, Lubnan, Tebing Barat, Jordan dan Semenanjung Gaza.

Kini setelah 65 tahun peristiwa ini berlaku, dianggarkan 6 juta pelarian yang sebahagian besarnya merupakan generasi kedua dan ketiga yang tidak pernah menjejakkan kaki di tanah air mereka. Ini bererti mereka telah menunggu selama 65 tahun untuk pulang ke Palestin.

Jika Nelson Mandela diraikan sebagai pahlawan kemanusiaan terulung kerana sanggup dipenjarakan selama 30 tahun demi membebaskan bangsa kulit hitam Afrika Selatan dari sistem Apartheid, maka rakyat Palestin yang menghuni kem-kem pelarian sejak 65 tahun lalu lebih wajar dinobatkan sebagai pahlawan hak asasi yang tidak pernah mengenal erti putus asa.



 Subhanallah, ISRAEL Kini
Subhanallah, 65 tahun tu lama bagi ambe, syukur kita yang hidup dalam keadaan aman ni kan. Bersabarlah wahai penduduk Palestin, ALLAH sentiasa bersamamu. Doa adalah senjata umat Islam, sama-samalah kita doakan keamanan Palestin. Artikel ni ambe kopi pasta dari mukabuku. Semoga bermanfaat, Wassalam..

"Barang siapa yang tidak mengambil berat urusan umat Islam, 
maka dia bukanlah dari kalangan mereka" (Hadis Rasulullah S.A.W)


Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

Monday, 13 May 2013

11 Things About SKA

Salam dari SKA buat semua, harap korang sihat selalu =). Entri kali ni nak jawab soalan Cik Dhia kat ambe. Actually tengah bosan gak ni, tak tahu nak update blog pasal ape, last-last kena tag camni ada gak modal nak letak ape dalam blog. Terima kasih la sebab tag ambe, huhuhu harap berpuas hati la dengan jawapan yang diberi =).

Rules???? taknak letak rules leh tak??? Just nak bagi jawapan tuk soalan Cik Dhia & 11 things about me je =)

(11 Things About SKA)

1- Ambe seorang yang simple je & sukakan ketenangan.
2- Boleh panggil Fais. "SKA & Ambe" bukan nama sy, ambe tu sy guna as kata ganti nama buat sy.
3- Seorang pendiam & pemalu jugak kadang-kadang (hahahaha cam poyo je).
4- Suka sangat melancong & berkonvoi.
5- Suka kumpul scale model.
6- Suka membaca fakta & artikel yang berkenan di hati je.
7- Teringin nak pergi Mekah, Madinah & Mesir.
8- Ambe suka sangat dengan seni & sukan permotoran.
9- Rapat dengan ibu berbanding ayah.
10- Teringin nak pergi bercuti 1 family (lama sangat dah tak bercuti sama-sama)
11- Teringin nak pakai Brabus Rocket hehehe. (angan-angan jelah)

(11 Soalan Dhia untuk SKA)

1- Coklat ape yang paling awak minat??
(Coklat eh? Ambe makan semua coklat yang halal & tak pahit. Paling minat Cadbury yang ada kacang.)

2- Paling suka tengok cartoon ape??
(Ambe minat Anime. Sekarang suka layan One Piece. BEST!!)

3- Dah tengok Ironman 3, best tak??
(Tak tengok lagi, minat jugak tengok movie aksi, nanti lah nak suruh mybro download.)

4- Makanan ape yang paling sedap pernah awak makan??
(Makanan yang dimasak oleh ibu saya, hehehe sedap woOoo, nak-nak udang masak lemak cili padi.)

5- Cartoon Despicable Me best tak??
(Tak pernah tengok pun lagi, tak tahu best ke tak =) ambe kurang sikit layan kartun Omputeh.)

6- Nak tengok tak cartoon Despicable Me 2 dengan Dhia??
(Hehehe kalau awak yang berlanja boleh je, tengok ramai-ramai baru best kan, nak tengok kat mana??)

7- Sepanjang awak hidup, awak pernah sekolah di mana??
(Banyak jugak sekolah pernah saya belajar, yang paling tak boleh lupa time belajar kat Ma'Had Tok Guru)

8- Siapa nama-nama orang yang awak sayang??
(Kalau nak listkan memang ramailah. Diringkaskan "Saya sayang orang yang sayangkan saya" =)

9- Pernah tengok Doremon? Komen awak tentang cerita tu.
(Kartun Doremon eh?? hehehe suka jugak layan, lagu dia best!! Kalau boleh ambe nak pintu masa dia tu, senang nak pergi mana-mana. Lau la ada betol-betol kan best huhuhuhu.)

10- Awak rasa kenapa Dhia tag awak??
(Sebab ape eh?? Ni lah soalan paling susah hehehe, maybe sebab kita sama-sama blogger & kawan =)
kan??? kan??? kan???

11- Ape komen awak tentang blog Dhia??
(Blog awak simple, cantik, cepat loading dan awak suka blogwalking =) teruskan berblog keh.)




Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

Friday, 10 May 2013

Pengalaman Berkonvoi yang Best!

Salam dari SKA buat semua. Harap korang sihat-sihat je =). Selamat berhujung minggu jugak, isilah hujung minggu korang dengan aktiviti berfaedah. Story kali ni sebenarnya nak kongsi hobi ambe yang minat dengan berkonvoi. Mungkin sesetengah korang pun minat jugak berkonvoi kan, tapi mungkin dengan kereta atau cara korang sendiri. Hobi berkonvoi ni ambe minat sejak tahun lepas lagi, time tu rasa kesunyian je (hahaha sunyi la sangat) dan ambe joinlah satu group motor kat Terengganu iaitu Turtle Crew Bikerz (TCB).

Kelab TCB ni bukanlah kelab motor berkuasa tinggi seperti chopper atau superbike. Kitorang hanya menggunakan Yamaha 135LC je a.k.a King Of Moped. Ambe tak mampu nak beli motor besar-besar, harga je pun dah cecah puluh-puluh ribu, baik beli kereta je kan. Tapi ni atas individu, kepuasan lain-lain bila bawa kereta dan menunggang motor =). Actually esok 11/5/2013 ada 1 konvoi ke Cubprix Terengganu, tapi terpaksa ditangguhkan sebab Pru-13 baru-baru ni dan dianjak ke tarikh 25/5/2013. Yang mana minat dengan perlumbaan Petronas Cubprix boleh la ke stadium Gong Badak. Bawah ni ambe nak kongsikan beberapa gambar kenangan yang lepas bersama Turle Crew Bikerz =).

Ni logo kelab, time ni berkumpul kat Dataran Shah Bandar Kuala Terengganu sempena Cubprix 2012.

Baju tajaan Yamaha, ala-ala retro =) gambar kenanagan bersama boss GIVI Asia.

Ni je yang sempat bawak balik dari Cubprix tahun lepas 2012 =)

Walaupun kelab yang ambe join ni hanya menggunakan motorsikal kapchai, ambe harap takdelah yang pandang serong dengan melabelkan kitaorang ni sebagai samseng jalanan. Ambe konvoi pun secara berkumpulan dan berdisiplin. Pernah dipuji dan pernah masuk beberapa majalan motorsikal sebagai kelab contoh untuk mengelakkan rempit. Kitaorang berkonvoi pun ada leader dan marshall yang diiktiraf =).
Haa!! ni abang marshall TCB. Safety 1st =) Terbaik tak?? hehehe.

Ni beberapa tempat yang sempat ambe konvoi tahun lepas. Aktiviti berkonvoi macam ni boleh buat sempena cuti je. Penuh dengan suka duka dan pengalaman yang menarik. Boleh kenal tempat orang dan relakskan minda =). Yang penting hobi ni berfaedah. InshaALLAH dah sihat nanti nak join konvoi balik, nak pusing 1 Malaysia kalau boleh. Masa bujang ni lah nak berkonvoi pun, dah kahwin esok-esok dah tak boleh kan hehehehe. 

Bagi korang yang tengah stress sekarang ni, selain daripada membaca Al-Quran dan berzikir. Korang boleh ke blog abang Bin Muhammad, blog dia best, boleh relakskan minda, tenangkan fikiran dan macam-macam info boleh dapat di blog Relaks Minda (jum terjah). Isilah masa terluang anda dengan benda yang berfaedah. Semoga bermanfaat, Wassalam =)



Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)

Monday, 6 May 2013

Ujian dan Redha

Salam dari SKA buat semua =) harap korang sihat-sihat je. Acane mengundi?? bereh dop??. Pagi tadi kat pukul 3 jugak la ambe tido semata-mata nak tahu perkembangan pru ke 13. Last-last dapat tahu kat Terengganu Umno menang tipis je dengan berkelebihan 2 kerusi. Huhuhu dah nampak kat situ persaingan sengit berlaku antara Umno dan Pas. Okeh, kite tutup citer pru ke 13 dengan redha jelah. Ambe ada satu story sikit harini, actually nak update pasal kaki kanan ambe yang dah lama patah.

Perkembangan Terkini Tulang Kaki Yang Patah

Pagi tadi ambe ke Hospital Sultanah Nur Zahirah Kuala Terengganu. Hajat di hati nak tahu status kaki kanan ambe yang patah ni, lagipun kaki ni nampak seperti tak ok je. Agak lambat jugak la sampai hospital sebab ambe ikut jalan pantai, saje nak tengok suasanan pru 13 sepanjang jalan Dungun dan Terengganu. Alhamdulillah harini tak ramai orang kat hospital, so takyah tunggu lama-lama =). Lepas daftar kena pergi X-ray dulu. Ambe paling tak suke X-ray, tahun ni saje dah 4 kali ambe X-ray kaki. Sinaran X tu bahaya, setahu ambe setiap orang tak boleh X-ray lebih dari 2 kali setahun. Harap ambe dilindungi ALLAH.

Nampak tak gambar X-ray kat atas ni?? Ni pandangan depan kaki ambe, nampak tak tulang tu dah belok kan. Ni la akibatnya sebab buas yang teramat hehehehe. Ambe ni jenis yang tak boleh duduk saje-saje. mesti nak banyak bergerak dan akibatnya macam dalam gambar tulah. Doktor pun dah geleng kepala sebab ambe ni dah 4 bulan patah kaki, tapi tulang tak sambung-sambung lagi, makin teruk adalah. Mungkin ni ujian dari ALLAH buat ambe, yang penting kenalah redha. Diringkaskan doktor pakar bagi ambe 2 pilihan, nak masuk besi atau simen sampai peha.

Simen Kaki Sampai Ke Peha

Ni yang ambe pilih (simen je). Lagi teruk dari dulu, dulu simen sampai betis je, sekarang sampai peha. Ni lah orang kata bagi betis nak peha hehehehe. Agak seksa sebenarnya simen sampai peha ni, sendi lutut confirm tak boleh bergerak. Nak kena air pun dah tak boleh sangat dan sangat-sangat terbatas untuk bergerak. Doktor pakar ada bagitahu kemungkinan tulang kaki ambe akan pendek kurang dari 1cm dan akan belok kekanan sedikit. Sedihnya =( tapi ambe bersyukur sebab masih ada kaki walaupun ALLAH dah tarik nikmat tu sikit.

Time nak simen kaki ni kan, dah macam mengurut kat bomoh patah je. Tugas orang yang simen kaki ni dia tarik kaki ambe dan tolak tulang kaki bagi masuk ke kedudukan asal balik. Nasib baik la ambe ni tak pandai nak menjerit dan meraung hehehehe. Doa-doalah tulang kaki ni cepat bersambung yup. Sebab doktor bagitahu, kalau tak sambung jugak kena masukkan besi dalam kaki. Risiko lagi tinggi sebab takut dijangkiti kuman dan terpaksa ambil benih sum-sum tulang sedikit bagi pulihkan tulang yang tak bercantum. Tadi pun dah ambil darah untuk diuji, doktor nak tengok ada kuman ke tak dalam tulang. Harap takde ape-apelah, ambe ni tak sabar dah nak berjalan dan bekerja. Tak sukalah duk saje-saje camni =(

Mereka Yang Tabah

InshaALLAH bulan depan ambe bagitahu balik kat blog ni perkembangan kaki ambe ni. Alhamdulillah ujian yang ALLAH bagi ni tak sehebat Dia bagi kat Deno dan Allahyarhamah Siti Hajar Binti Ahmad Sabir. Mereka sangat kuat dan tabah sebenarnya. Masa ambe baca kisah pemergian Siti Hajar ni memang sedih sangat. Tipu lah kalau tak sedih bila baca. Mungkin korang dah pernah baca. Kalau korang nak baca tentang Deno boleh la ke blog Deno dan kisah Allahyarhamah Siti Hajar boleh klik SINI dan SINI. Nasihat ambe, walaupun kita ni diuji dengan ujian ALLAH yang paling teruk sekalipun, banyakkanlah bersabar dan redha. Yang penting berusaha, positif dan banyakkanlah berdoa. Wassaalam =).

P/s :  Kalau anda ingin tahu lebih banyak pengalaman istimewa ambe tentang patah kaki ni,
 bolehlah klik --->> SINI. Macam-macam tips dan kisah ambe kongsikan.


Subhanallah | Alhamdulillah | Lailahaillallah | AllahuAkbar...By f@is S.K.A (^-^)